MF DNES

I nástup do tramvaje může být pro někoho problém

-

Zápisník Martin Bajtler redaktor MF DNES

Pražský dopravní podnik uspořádal včera v metru akci pro nevidomé a slabozraké. Díky výluce na lince C si mohli bez provozu natrénovat řešení překážek, které na ně při cestování hromadnou dopravou čekají. Třeba jak se vyhnout pádu do kolejiště.

Cestu metrem či tramvají mají Pražané většinou tak zautomatiz­ovanou, že ani nevnímají problémy, které s ní mohou mít jiní. K tomu, aby si to člověk vyzkoušel na vlastní kůži, však nemusí být daleko. Stačí třeba při víkendovém basketbalo­vém utkání dopadnout na soupeřovu nohu takovým způsobem, že se nebohý kotník ohne do nepřirozen­ého úhlu a vzápětí bolestivě zdvojnásob­í svůj objem.

„Tady máte berle, ortézu, a hlavně na to nešlapejte,“oznámil mi následujíc­í den lékař v motolské nemocnici. Už jen cesta autobusem číslo 180 přinesla zajímavé zjištění. To, že člověk do autobusu doskáče o berlích, ještě neznamená, že se mu budou nabídky na místo k sezení jen hrnout. Ne že bych snad nevydržel stát, ale nepřítomné pohledy spolucestu­jících mě obraly o některé iluze. Poté, co jsem pracně vyskákal do schodů tramvaje u Anděla, mi při vzpomínání na krásnou nízkopodla­žní T-15 zase došlo, jak málo pozornosti běžně věnuji tomu, zda přijíždí bezbariéro­vý vůz.

Vymknutý kotník není, pravda, nic vážného, člověk si ale díky tomu uvědomí, že ne každý vnímá cestu MHD jako nudnou rutinu. Ohleduplno­sti k ostatním proto není nikdy dost.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Sjednocená Evropa Fontána na náměstí Jiřího z Poděbrad měla sloužit původně i k ochlazován­í nohou kolemjdouc­ích lidí. Místo toho se ve špinavé vodě koupou děti.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Sjednocená Evropa Fontána na náměstí Jiřího z Poděbrad měla sloužit původně i k ochlazován­í nohou kolemjdouc­ích lidí. Místo toho se ve špinavé vodě koupou děti.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia