MF DNES

Místo mnoha tváří, to je Praha 5

Paneláky, zeleň, vily i tradiční zástavba. „Výtvor“komunistů bude měnit podobu i v budoucnu

-

Jakub Heller redaktor MF DNES

Praha 5 je městskou částí kontrastů. Na jednoho obyvatele v ní na pražské poměry připadá značné množství zeleně, ale zároveň jsou některé její oblasti v celé metropoli nejrušnějš­í.

„Praha 5 vznikla až za bolševika v roce 1960. Je to proto historicky, urbanistic­ky i architekto­nicky velmi různorodé území,“říká historik architektu­ry Zdeněk Lukeš. Zahrnuje dříve samostatné městské části Smíchov a Košíře. Patří do ní však i původně nezávislé obce připojené k Praze v roce 1922 jako Radlice, Jinonice, Motol a Hlubočepy. Poněkud kuriózně pod pátý městský obvod spadá i část Malé Strany, naopak část Motola patří k Praze 6.

„Mluvit o nějaké společné historii tohoto území nemá smysl,“říká Lukeš. V Praze 5 je však díky tomu rozmanitá. Tradiční blokovou zástavbu a industriál­ní zóny, které jsou dnes až na výjimky nefunkční, doplňují vilové oblasti, panelová sídliště i pozůstatky vesnické zástavby, přírodní parky a ostrovy na řece. „Podobné splácaniny ale vytvořil bolševik i z jiných městských obvodů, třeba z Prahy 4 a 6,“říká Lukeš.

Místo náměstí křižovatka

I díky tomu pátá městská část vlastně nemá žádné centrální náměstí, jak je to běžné jinde. Jeho funkci zde supluje křižovatka na Andělu, která své jméno získala podle fresky zlatého anděla z roku 1870 umístěné ve štítu fasády původního nárožního domu číslo 222. Dům již ze svého místa zmizel, ale freska anděla je na křižovatce stále k vidění. Je jen nešťastně schovaná naproti vstupu do pizzerie Coloseum nad kovovými schody u výlezu z metra.

V okolí křižovatky na Andělu se nachází značné množství administra­tivních budov a slouží i jako přestupní bod. Snad žádným jiným místem v Praze proto neprojde denně tolik lidí. Své o tom říká i skutečnost, že nejvíce cestujícíc­h nastupuje do tramvají právě zde. Denně jde asi o 80 tisíc lidí. Stejně tak je Anděl i nejrušnějš­í stanicí metra linky B.

Praha 5 ostatně drží i další dopravní rekord. Barrandovs­ký most totiž denně přejede 136 tisíc aut. Tento silniční úsek tak v tomto ohledu nedrží Počet obyvatel Pracovní příležitos­ti Index stáří (počet obyvatel starších 65 let na 100 dětí mladších 15 let) 108,4 (123,8) Nákupní centra 3 (57) Počet bytů 39 757 (587 832) Průměrná nabídková cena bytů 70 798 Kč/m2 (57 049 Kč/m2) Kapacita veřejných mateřských škol 2 506 (41 167) Podíl rekreačníc­h ploch na 1 obyvatele 82 m2 (75,6 m2) Rozloha parků 49,4 ha (745,3 ha) Nemovité kulturní památky 48 (2 117) prim jen v Praze, ale dokonce v celé republice. Most je však ve velmi špatném stavu a Praha ho chce do roku 2020 začít opravovat. Obyvatelům Smíchova tak nezbývá než doufat, že si řidiči nebudou cestu krátit kolem jejich domů.

Ruch tramvají, vlaků, aut a lidí není vše, co Praha 5 nabízí. Zcela jinou atmosféru nabízí třeba rezidenční čtvrti, jako jsou Košíře či Hlubočepy, plné vil, parků a činžovních domů. A úplně jiný život se žije na barrandovs­kém sídlišti. „Může se zdát, že bydlet v obří betonové králíkárně není žádná výhra. Ale hned pod kopcem je Prokopské údolí, jedno z nejhezčích míst v Praze. Raději budu žít tady než třeba na lidmi přeplném Andělu,“říká Petr Svoboda, který se na sídliště přestěhova­l před rokem.

To vzniklo v 80. letech v blízkosti filmových ateliérů a žije v něm dvacet tisíc lidí. Od roku 2003 k němu vede jedna z nejmoderně­jší tramvajový­ch tratí v Čechách. Od Vltavy po ní stoupají soupravy do stometrové­ho převýšení. Náklady na zřízení estakády vyšly na 2,5 miliardy korun a jejím autorem byl architekt Patrik Kotas. Zvláštní design zastávek, který zvolil, však dodnes budí mezi lidmi protichůdn­é názory.

Málokterá městská část se také 82 372 (1 262 507) 71 275 (920 164) může pochlubit tak rozmanitou krajinou a množstvím přírodních památek. Patří k nim Barrandovs­ké skály v Hlubočepec­h, Vidoule v Jinonicích, Motolský ordovik, Ctirad, Prokopské a Dalejské údolí či Skalka v Košířích. Parky vedou turistické trasy, po kterých lze ujít desítky kilometrů, aniž člověk opustí Prahu 5. Prokopské údolí je pak jedním z nejnavštěv­ovanějších míst k relaxaci v Praze. Má rozlohu 101,5 hektaru a od roku 1978 je chráněno jako státní přírodní rezervace.

Obyvatelé Prahy 5 se celopražsk­ému průměru příliš nevymykají. Snad možná tím, že jsou vzdělanějš­í. „Podle posledního sčítání lidu v roce 2011 bylo na Praze 5 26,8 procenta vysokoškol­áků, zatímco v celé Praze je průměr 23,6 procenta,“říká Tomáš Kostelecký, ředitel Sociologic­kého ústavu AV ČR.

Čtvrť neustálých změn

„Praha 5 vznikla až v roce 1960. Je to proto velmi různorodé území.“

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia