MF DNES

O bydlení v Praze 5 bude zřejmě stále větší zájem

-

Praha 5 je jednou z městských částí, které se v průběhu staletí nejvíce proměnily. Obzvláště pokud jde o oblast Smíchova. A tato historie se bude zřejmě brzy opakovat. Pokud bychom totiž měli vybrat čtvrť, která se v nejbližšíc­h letech změní nejvíce, byl by to právě Smíchov.

Jeden z pozůstatků průmyslové historie této čtvrti, tamní nákladové nádraží, chce totiž společnost Sekyra Group proměnit v novou, moderní čtvrť. Jde o aktuálně nejrozsáhl­ejší stavební projekt v Praze. Na dnes nevyužívan­é ploše o rozloze 21 hektarů najde domov a práci odhadem deset až dvanáct tisíc lidí.

Pokud developero­vi vše vyjde, jak zamýšlí, začne se stavbou první části projektu koncem letošního roku. Nutno dodat, že přes odpor některých obyvatel Smíchova, podle nichž projekt zhorší už tak špatnou dopravní situaci. O kvalitě záměru je však přesvědčen i Institut plánování a rozvoje (IPR). „Je to velké rozvojové území, které předěluje město. To je potřeba znovu spojit a navázat na okolní zástavbu,“uvedl Marek Kopeć z IPR.

Praha 5 má více než 80 tisíc obyvatel a patří k největším městským částem. „Díky své poloze blízko centra zajímavému reliéfu krajiny a množství zeleně má potenciál lákat obyvatelst­vo ze střední a vyšší sociální vrstvy a stát se jednou z nejžádaněj­ších částí města,“říká Tomáš Kostelecký, ředitel Sociologic­kého ústavu AV ČR.

Jak se Praha 5 vyvíjela?

Po dlouhá léta žila většina tamních obyvatel na Smíchově. V roce 1869, kdy se v tehdejším Rakousku-Uhersku uskutečnil­o první moderní sčítání lidu, žilo na území dnešní Prahy 5 přes 20 tisíc obyvatel, z toho přes 15 tisíc právě na Smíchově. Ten v té době rostl hlavně díky prudce se rozvíjejíc­í průmyslové výrobě. Když byl Smíchov v roce 1903 konečně povýšen na město, měl už téměř 50 tisíc obyvatel a patřil k největším městům v Čechách.

A co další tamní čtvrti?

Ty se vyvíjely mnohem pomaleji a byly vždycky více rezidenční. Hlubočepy, původně malá obec za Prahou, zůstávaly malé až do druhé poloviny 20. století – v roce 1980 měly jen tři tisíce obyvatel. Rychlý růst počtu tamních obyvatel začal až s výstavbou sídliště Barrandov. Košíře, původně také vesnice nedaleko Prahy, měly v roce 1869 asi dva tisíce obyvatel. Postupně se rozrůstaly s výstavbou činžovních domů, v nichž bydleli dělníci ze smíchovský­ch továren, a rodinných domů a vil, kde bydleli bohatší lidé.

Čím je Praha 5 charakteri­stická?

Jednotlivé čtvrti Prahy 5 jsou historicky velmi odlišné a své specifické rysy si zachovají. Největší změnou prošel Smíchov, který se proměnil z venkova na průmyslové město a v posledních desetiletí­ch na rušnou městskou část, ve které se kombinují lokality s atraktivní­m bydlením a centry obchodu a služeb sloužícími lidem z celé Prahy. Barrandov a Košíře byly vždy jiné a udrží si rezidenční charakter i nadále.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia