MF DNES

Sledujte! Rodí se superhvězd­a

Je mu 18 a září. Kam Kylian Mbappé vystoupá?

-

David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Pamatujete? Je to dvacet let, co v útoku fotbalovéh­o Monaka řádil nakrátko střižený šikula s úžasně rychlýma nohama a přesnou střelou. Bylo mu devatenáct, ale už bylo vidět, že z něj roste hvězda. Jmenoval se Thierry Henry.

Teď jako by se v klubu z nóbl přístavníh­o města vracel čas. Do útoku se počítalo s kapitánem Falcaem a jeho zástupcem Germainem, ale oba už ze sestavy vytlačuje klučina, který Henryho skoro ve všem nápadně připomíná. A góly začal pravidelně střílet ještě dřív: teprve na konci prosince slavil plnoletost.

Je zbytečné upozorňova­t, ať si dobře zapamatuje­te jeho jméno. Pokud fotbal sledujete, o Kylianu Mbappém jste už v posledních měsících museli slyšet mockrát. A pokud fotbalu i trochu rozumíte, určitě jste poznali, že má našlápnuto, aby slavného předchůdce překonal.

Kdo jiný, když ne on? Jeho cesta za slávou je zatím přímá, rychlá, bez jediného zádrhele. V šestnácti debut v lize. Pár dní po sedmnáctin­ách první gól proti Troyes.

Týden před osmnáctými narozenina­mi první hattrick.

Letos v březnu první start za reprezenta­ční áčko – jako druhý nejmladší hráč v historii Francie.

Sezona ještě není u konce, ale jeho bilance už je úchvatná: 34 zápasů, 21 gólů, z toho čtyři v šesti zápasech Ligy mistrů – všechny ve vyřazovací části.

Dalo by se pokračovat, Mbappé láme rekord za rekordem. Málokdo v jeho věku takhle vynikal – snad jen Pelé, Maradona a v poslední době Romelu Lukaku, který v sedmnácti vládl střelcům v belgické lize.

Messi se v osmnácti rozkoukáva­l v áčku Barcelony, Cristiano Ronaldo si zvykal jako nováček v Manchester­u United.

Mbappé už je na rozdíl od nich v hlavní roli: Monaku pomohl do čtvrtfinál­e Ligy mistrů, ve kterém v Dortmundu přidal další dva góly, byť jeden kvůli ofsajdu neměl platit.

„Když jsem se s ním setkal, přišel mi jako hodný, klidný kluk. Ale hoďte před něj míč a úplně se změní,“všiml si Henry. „Kličkuje, střílí góly, nahrává na ně. S balonem u nohy si dělá, co se mu zachce.“

Kde se v něm výjimečné schopnosti berou? Proč vylétl tak brzy a na hřišti přitom působí vyzráleji než leckterý třicetilet­ý mazák?

Důvod číslo jedna: dobré geny. Táta Wilfried přišel do Francie z Kamerunu, sám fotbal léta hrál a pak i trénoval. Maminka Fayza pochází z Alžírska a slavila úspěchy jako házenkářka. A nevlastní bratr Jires Kembo Ekoko si také zahrál francouzsk­ou ligu.

Důvod číslo dva: vybrané fotbalové vzdělání. Než přešel do Monaka, vyrůstal v Clairefont­aine, možná nejslavněj­ší fotbalové akademii světa. Odtud vzešli Anelka, Saha, Ben Arfa, Gallas... a jistě, také Henry.

„Zaměřují se tam na kategorie od šesté do deváté třídy. Nádherné prostředí v lesoparku, kde je o kluky dokonale postaráno: ubytování, jídlo, vzdělání – všechno na nejvyšší úrovni,“říká Antonín Barák starší, šéf úseku talentovan­é mládeže Fotbalové asociace, pro kterého je vyhlášené místo inspirací.

Důvod číslo tři: povaha a zázemí. Rodiče ho dobře vychovali. Necourá po večírcích, nedělá hlouposti, soustředí se na fotbal. „Je do něj blázen. Klidně se dívá na čtyři pět zápasů v řadě,“líčí pan Wilfried, který na jeho kariéru dál pečlivě dohlíží.

Když měl slíbeno, že syn dostane na začátku sezony víc šancí v áčku, ale nic se nedělo, zakročil. Vedení vzkázal: „Podívejte, mohl odejít do Realu nebo do City, my jsme chtěli, aby zůstal. Ale musí začít hrát!“

V Monaku poslechli. A teď už vědí, že neudělali chybu. Pod rukama jim roste další superhvězd­a.

16

21

let a 347 dní bylo Mbappému, když poprvé nastoupil za áčko Monaka.

gólů už nastřílel v probíhajíc­í sezoně. Na teenagera nevídané číslo.

3 miliardy stál nejdražší hráč světa. Monako chce za Mbappého údajně ještě víc.

 ?? Foto: Reuters ?? Září Naposledy se Kylian Mbappé předvedl v Dortmundu, kde v úvodním čtvrtfinál­e Ligy mistrů zařídil dvěma góly Monaku vítězství 3:2.
Foto: Reuters Září Naposledy se Kylian Mbappé předvedl v Dortmundu, kde v úvodním čtvrtfinál­e Ligy mistrů zařídil dvěma góly Monaku vítězství 3:2.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia