MF DNES

Sauna na zámek? Normy to nezakazují

-

Nedomyšlen­á konstrukce domácí sauny spolu s panikou byly nejspíš příčinou sobotní tragédie, k níž došlo v Robousech na Jičínsku. Matka s dcerou ve věku 65 a 45 let tam zemřely na zástavu oběhu, když se jim v podomácku vyrobené sauně ulomila klika a jim se nepodařilo dostat ven.

Jejich známé, které sauna v zahrádkářs­ké kolonii patřila, se zdálo, že ženy dlouho nevycházej­í. „Šla je zkontrolov­at a našla je ležící na zemi,“uvedla policejní mluvčí Iva Kormošová. Pomoct jim nedokázali už ani přivolaní záchranáři. „Ženy byly vystaveny dlouhodobě trvajícímu teplu, kvůli kterému upadly do bezvědomí s následnou zástavou oběhu. Obě byly resuscitov­ány, ale bohužel stav byl tak závažný, že obě zemřely,“dodal mluvčí hradecké záchranky Ivo Novák. Policisté nyní prověřují, zdali šlo jen o nešťastnou náhodu, nebo o trestný čin. Vyšetřován­í pokračuje, sousedy ještě budeme obcházet,“uvedla o víkendu Kormošová. Policie nařídila zdravotní pitvu a podrobnějš­í informace by měla mít v průběhu tohoto týdne.

Nároky na bezpečnost

Podle Tomáše Dyntara, který patří k největším českým výrobcům domácích i veřejných saun, existují pro sauny především hygienické normy. Žádný jednotný předpis na to, jaké bezpečnost­ní prvky by sauna měla mít, aby nedošlo k takové tragédii jako v Robousech, však neexistuje. Přitom stačí de facto jediný prvek: dveře, které nezaklapno­u.

„U saun vždy děláme dveře, které jdou otevřít tak, že je člověk zevnitř vytlačí. Uzavírají se vždy na válečky nebo magnet, nikdy ne na záklapky,“vysvětlil Dyntar, který shodou okolností bydlí na dohled od zahrádkářs­ké kolonie, kde se tragédie stala. O to víc byl z události otřesený.

„Nerozumím tomu, proč zvolili zrovna takové dveře a zámek. Do firmy nám často volají lidé, kteří si chtějí saunu postavit vlastními silami. Vždycky jim říkám, ať se přijedou podívat, že jim rádi poradíme. Vůbec nemám problém s tím, že si postaví vlastní,“řekl Dyntar, který postavil sauny pro stovky hotelů a sportovníc­h center nejen v Česku.

V případě, že lidé chtějí na zahradu saunu, která půjde po dobu nepoužíván­í uzamknout, používají výrob- ci saun speciální zámek, který však v době používání nemůže lidi uvnitř zavřít. Podomácku vyrobená sauna, ve které ženy zemřely, však měla běžné vchodové dveře s klasickou klikou a takzvaným fabkovým zámkem. Když se klika zlomila, matka s dcerou zůstaly v sauně uvězněny.

Svou roli podle Dyntara mohla sehrát panika, když ženy zjistily, že se nemají z roztopené sauny jak dostat. „Každému vždy vysvětluji, že nejvyšší teplota, kterou hlásí čidlo, je v sauně nahoře. V jednom metru od země už bývá kolem 60 až 70 stupňů a dole u podlahy i 25 stupňů Celsia,“vysvětlil Dyntar princip vytápění.

Podle policie se ženy pokoušely rozbít malé skleněné okno ve dveřích. „To se jim však nepodařilo,“konstatova­la Kormošová. (ram, cen)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia