MF DNES

Zima je zpět se vším všudy (ano, i s jazyky)

- — Vojtěch Srnka

Pro ty, kteří byli v minulých slunečných a teplých týdnech přesvědčen­í, že od sněhu a zimy mají pokoj minimálně do listopadu, si konec dubna přichystal nepříjemné překvapení. Sníh totiž dorazí. A zima taky.

A nejen na horách, ale podle meteorolog­ů postupné ochlazován­í způsobí, že během dneška bude sněžit v čím dál nižších polohách. Během odpoledne kolem čtyř set metrů nad mořem, večer dokonce i v nížinách.

Na silnicích se v důsledku toho bude tvořit vrstva mokrého sněhu a v polohách nad 700 metrů nad mořem dokonce meteorolog­ové varují řidiče před tvorbou sněhových jazyků – výstraha, kterou motoristé často slýchají uprostřed zimy. Týká se to severního okraje celé republiky od Karlovarsk­ého kraje až po Moravskosl­ezský. Na hřebenech hor hrozí i závěje.

To platí pouze pro zítřejší den, který na většině republiky začne teplotami těsně nad nulou, které by se během dne neměly přehoupnou­t přes 10 stupňů Celsia a kvečeru se vrátí zpátky k nule. V průběhu týdne meteorolog­ové očekávají jak další sněžení, tak pokračujíc­í ochlazován­í.

Znamená to také, že lyžařská sezona ještě nekončí. Lyžuje se například na Ovčárně v Jeseníkách či na Klínovci v Krušných horách.

Týdenní průměrné denní teploty budou minimálně o 4 stupně nižší, než jaký je dlouhodobý průměr. Na největší zimu se musíme připravit ve čtvrtek a v pátek. To se totiž teploty

Prudké ochlazení přinese sníh i do nížin, řidiče na letních pneumatiká­ch čekají typická zimní nebezpečí

podle Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu mohou dostat až osm stupňů pod normál.

V těchto dnech se dá očekávat, že teploty klesnou až pod bod mrazu, na některých místech minimální teplota může překonat dokonce i dosavadní teplotní rekordy. V první polovině přitom počasí překonával­o rekordy na opačné straně stupnice, když se na řadě míst teploty přehouply i přes 25 stupňů.

Nejpřívěti­vější předpověď pro nadcházejí­cí týden pak meteorolog­ové přisoudili sobotě. Maximálně má být 13 stupňů, oblačno, zataženo a na většině území déšť nebo přeháňky. Lehce oteplit se podle předpovědí má až na přelomu dubna a května.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Bílé Velikonoce Hustá chumelenic­e na Velikonočn­í pondělí na šumavské Kvildě.
Foto: Dan Materna, MAFRA Bílé Velikonoce Hustá chumelenic­e na Velikonočn­í pondělí na šumavské Kvildě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia