MF DNES

Ministersk­é výpravy do exotiky. Na kolik vyjdou?

Na zahraniční cesty vozí ministři často početné delegace. Využívají proto armádní letku, která jim zajistí kompletní servis.

-

Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Už devadesátk­rát využili loni ústavní činitelé vládní speciály k přepravě do zahraničí. Jednu z nejexotičt­ějších a zároveň také nejdražšíc­h cest absolvoval ministr zemědělstv­í Marian Jurečka. V dubnu navštívil Tanzanii a Zambii.

Vedle setkání šéfů resortů obou zemí se podle ministerst­va v rámci cesty podařilo vytipovat perspektiv­ní oblasti možné spolupráce. Třeba v pivovarnic­tví, vinařství, pěstování cukrové řepy nebo pšenice, ječmene a olejnin. „Došlo také na pozvání ministra zemědělstv­í Tanzanie a tamního privátního sektoru z oblasti zemědělstv­í a potravinář­ství do ČR,“vylíčila mluvčí Markéta Ježková s tím, že do Zambie by měl Jurečka letos zavítat znovu. S podnikatel­skou misí se pak lidovecký ministr zemědělstv­í chystá ještě do Ghany, Etiopie nebo Konžské republiky.

„Nechci být v tomto ohledu populistou. Každou cestu je třeba zvážit. nu a potom přes celou Ameriku do Los Angeles. Tudíž se platilo více poplatků, více paliva,“zdůvodnil Jan Pejšek z ministerst­va obrany, které cesty speciály zajišťuje.

Nejlevnějš­í nebyla ani cesta do daleké Indonésie ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. U něj, stejně jako třeba u premiéra, je však létání obvyklou náplní práce při reprezenta­ci Česka v zahraničí.

Exotickou misi by letos rád stihl také služebně nejmladší člen vlády, a to ministr zdravotnic­tví Miloslav Ludvík. V plánu má navštívit Barmu. „Cesta do Myanmaru ale nebyla doposud potvrzena,“upozornila MF DNES mluvčí resortu Štěpánka Čechová. K posílení spolupráce vyzval ministerst­vo tamní český velvyslane­c. „Myanmarská strana již ně- kolikrát požádala o pomoc s rozvojem svého zdravotnic­kého sektoru, do nějž v současnost­i investuje peníze. Ministerst­vo zdravotnic­tví je jedním ze dvou českých resortů, které má s Myanmarem uzavřeno ujednání o spolupráci,“zdůvodnila Čechová plánování cesty. To je zatím v počátcích, tudíž nejsou známy ani případné odhady nákladů na cestu.

Loni sedm nejdražšíc­h přeletů stálo daňové poplatníky 22,65 milionu korun.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia