MF DNES

Vůz s náloží zabil v Sýrii na 70 dětí

- — Tomáš Lébr

Měla to být záchrana jejich životů, ale místo toho nejméně 126 syrských šíitů, kteří většinově podporují syrský režim, zabila silná nálož. Vybuchla v sobotu v těsné blízkosti konvoje 75 autobusů, které podle dohody evakuovaly na pět tisíc obyvatel vesnic obléhaných v provincii Idlíb odpůrci režimu prezidenta Bašára Asada.

Šlo o třetí největší teroristic­ký útok na šíity v Sýrii za posledních deset let. Mezi oběťmi atentátu, který spáchal řidič nákladního vozu naloženého výbušninam­i a označeného jako auto s humanitárn­í pomocí, bylo nejméně 68 dětí. Další desítky lidí byly zraněny.

K útoku u Aleppa se do včerejška nikdo nepřihlási­l, ale v oblasti podle izraelskýc­h médií už dříve útočil na civilisty nejen Islámský stát, ale i povstaleck­á koalice Fronta dobytí Sýrie bojující proti Asadovi.

O evakuaci šíitských obcí Fúa a Kafrája v Idlíbu, které dlouhodobě obléhali odpůrci syrského režimu, a povstalců i jejich rodin z převážně sunnitskýc­h měst Zabadání a Madájá v provincii Damašek, obléhaných naopak spojenci syrské armády a hnutím Hizballáh, se přitom vyjednával­o dlouho. Dohoda byla ohlášena v březnu a podílel se na ní Írán jako spojenec Damašku a Katar, který podporuje syrskou opozici. Rebe- lové podle britské stanice BBC před atentátem obviňovali Asadův režim, že porušuje dohodu a že se snaží mezi evakuované civilisty dostat více svých bojovníků.

Koordináto­r humanitárn­ích operací OSN Stephen O’Brien k útoku řekl, že je touto „hrůznou a zbabělou“akcí zděšen. Francouzsk­é ministerst­vo zahraničí vyzvalo k respektu mezinárodn­ích humanitárn­ích zákonů. (lan, Reuters)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia