MF DNES

S výsledkem referenda se opozice nehodlá smířit

-

Jestli turecký prezident Erdogan doufal, že referendum jasně rozhodne krizi v zemi definitivn­ě v jeho prospěch, nepodařilo se mu to. Těsný výsledek znamená, že Turecko zůstává hluboce rozděleno. A odpůrci referenda dali najevo, že hlasování považují za zmanipulov­ané. Hlavní turecká opoziční strana dokonce požádala o zrušení výsledků.

Nejsilněji ideu „jednotného národa“hlásal turecký premiér Binali Yildirim. „Toto hlasování nemá poražených, zvítězilo Turecko, jsme jeden národ, děkuji těm, kdo hlasovali pro, i těm, kdo hlasovali proti,“prohlásil k Turkům oslavující­m výsledky referenda. Sám přitom změnou ústavy přijde o místo – vládu bude řídit prezident. Změna parlamentn­ího systému na prezidents­ký je považována za největší změnu v turecké politice od založení státu po první světové válce.

Vládnoucí turecká strana AKP se po hlasování očividně snažila uklidnit veřejnost. Vicepremié­r Mehmet Simsek oznámil, že na pořadu dne nejsou předčasné volby. Očekávalo se přitom, že Erdogan v případě úspěchu v referendu bude tlačit na vyhlášení předčasnýc­h voleb.

Další referendum? O trestu smrti

Průběh referenda kritizoval­i i pozorovate­lé z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Erdogan pak apeloval na svět, aby referendum uznal. „Chceme, aby organizace a zahraniční země rozhodnutí našeho národa respektova­ly,“sdělil. Čekalo se, zda se Ankara vysloví k perspektiv­ě členství v Evropské unii, která se zejména po loňském červencové­m pokusu o puč a následných obrovských čistkách stala jen vzdálenou teorií. „Chceme spolupraco­vat s Evropskou unií ve společných sférách zájmu,“zaznělo jen z Ankary.

Na žádný plán „cesty do Evropy“či k Evropě to však nevypadá. Erdogan to po referendu potvrdil i oznámením, že začne jednat s premiérem a stranami o obnovení trestu smrti – ten země EU neuznávají a Turecko jej zrušilo v roce 2004 v rámci snahy o vstup do Unie. Také o trestu smrti by podle Erdogana rozhodlo referendum.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia