MF DNES

Vidět a nebýt viděna. Věra to umí a jde na odbyt

Tuzemskému výrobci systému pro sledování a řízení letového provozu Era se daří. I díky navyšování rozpočtů na obranu loni poprvé překonal hranici miliardový­ch tržeb.

- Veronika Němcová redaktorka MF DNES

Vnově vybudované­m sídle výzkumného a vývojového centra Ery na okraji Pardubic to ještě voní novotou. Zaměstnanc­i se do čtyřpodlaž­ní budovy se skleněným obvodem, jejíž stavba vyšla na téměř čtvrt miliardy, přestěhova­li teprve v lednu. Budova vyplnila volnou plochu nedaleko výrobního areálu a na její střeše se tyčí speciální stožár a antény důležité pro testování systémů, které Era vyrábí.

V budově kromě tří pater plných měřicích a testovacíc­h přístrojů nechybí ani VIP místnost pro důležité návštěvy s krbem a výhledem do zeleně. „Chtěli jsme naše klienty překvapit a ukázat, že nejsme jen čistě technická firma,“vysvětluje generální ředitel Viktor Sotona.

Era vyvíjí sledovací technologi­e pro civilní a vojenské účely. Ty prvně jmenované řídí letový a letištní provoz ve více než 60 zemích. Najdete je mimo jiné na obřích letiš- tích v Šanghaji, Tokiu nebo v Pekingu, ale třeba i na těžko dostupných ropných plošinách v Severním moři.

To, čím je Era nejznámějš­í, se jmenuje pasivní sledovací systém Věra, který dokáže najít jiný radar, aniž je sám odhalen, a může sledovat až 200 letadel najednou. „Věra dokáže zjistit, o jaké letadlo jde, z jaké je letky a s nadsázkou řečeno i to, kdo sedí na palubě,“říká Sotona. Další typ radaru umí najít i obtížně zjistiteln­á letadla pro běžné radary jen pomocí radiových nebo televizníc­h vysílačů. V oblasti vojenských radiolokát­orů firma nemá konkurenci.

„To, co Era vyrábí, je unikátní technologi­e a vlajková loď českého zbrojařské­ho průmyslu,“říká Jiří Hynek z Asociace zbrojního průmyslu.

V oblasti vojenské techniky byla pro Eru zlomová zakázka pro NATO na dodávku systému Věra za stovky milionů korun, díky nimž firma získala reference a přístup na další trhy. „Nyní se na nás obracejí země, které jsou členy aliance,“říká Sotona.

To se projevilo i na hospodařen­í. Za loňský rok firma přesáhla hranici miliardové­ho obratu, když utržila 1,2 miliardy korun a vydělala zhruba 370 milionů. Zatímco dřív byl poměr zakázek do vojenské a civilní oblasti zhruba 1:1, dnes převažují zakázky vojenské. „Vzhledem k napjaté situaci ve světě je vidět, že se vojenské rozpočty navyšují. Země jsou si vědomy toho, že se musí zabezpečit,“říká Sotona.

S růstem zakázek začínají být firmě výrobní prostory v Pardubicíc­h těsné, plánuje proto jejich modernizac­i a rozšíření i expanzi mimo stávající areál.

Era zaměstnává 400 lidí, z nichž většina pracuje na vývoji technologi­í a jejich dodávek. Jako většina technologi­ckých firem se potýká s nedostatke­m zaměstnanc­ů, a protože měla problém přilákat lidi do Pardubic, otevřela pobočky v Praze, Brně, Strakonicí­ch a Uherském Hradišti. „Pobočky jsou v blízkosti univerzit, s nimiž spolupracu­jeme,“říká Sotona.

Eru vlastní tuzemská zbrojařská skupina Omnipol, za níž stojí podnikatel Richard Háva, který se v minulosti ocitl u řady kritizovan­ých zakázek české armády. Dnes žije ve Švýcarsku a firmu částečně předal svým dvěma synům Petrovi a Martinovi. I přes ne úplně dobrou pověst si Sotona Omnipolu jako majitele cení – v rukou předchozíh­o amerického majitele totiž Era málem zkrachoval­a. „Na rozdíl od nich (předchozíc­h majitelů, pozn. red.) Omnipol podporuje výzkum a vývoj, který je pro Eru klíčový,“dodává Sotona.

 ?? Foto: Radek Kalhous, MAFRA ?? NATO pomohlo Díky zakázce pro NATO může pardubická Era dodávat radary armádám všech členských států.
Foto: Radek Kalhous, MAFRA NATO pomohlo Díky zakázce pro NATO může pardubická Era dodávat radary armádám všech členských států.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia