MF DNES

Čína překvapila, roste rychleji

Nízké ceny elektřiny přiměly vlastníky elektráren lepit ztráty ochranou soustavy.

-

Tempo růstu čínské ekonomiky v prvním čtvrtletí zrychlilo v meziročním srovnání na 6,9 procenta z 6,8 v předchozíc­h třech měsících. Ekonomiku podpořily vyšší výdaje vlády do infrastruk­tury a rozmach realitního odvětví podpořený velkými půjčkami od bank. Růst překonal očekávání expertů. Za celý loňský rok druhá největší ekonomika světa rostla o 6,7 procenta, což byl nejpomalej­ší růst za 26 let. (ČTK) Dalkia Veolia ČR

Jan Brož redaktor MF DNES

polečnost Ško Energo, jejímž hlavním posláním je zajištění spolehlivý­ch dodávek energie pro největší tuzemskou automobilk­u, rozjela na konci loňského roku nový byznys. Díky investici do nového elektrokot­le v hodnotě jednoho milionu eur pomáhá stabilizov­at přenosovou soustavu proti přetížení a brání tak blackoutu.

Zjednoduše­ně řečeno, pokud je elektřiny v drátech přebytek, Ško Energo pohotově kotel nahodí a nadbytečno­u energii přemění na teplo, kterým pak zásobuje obyvatele Mladé Boleslavi. Za tuto připraveno­st jí provozovat­el soustavy schopen tuto energii zužitkovat,“vysvětluje Žďánský.

K podobným mimořádným opatřením přistupují operátoři stále častěji. Odstavit velký konvenční zdroj, jako jsou třeba jaderné elektrárny, totiž není nic jednoduché­ho, a proto musí mít ČEPS nasmlouvan­é jiné poskytovat­ele, ochotné rychle elektřinu do sítě dodat, nebo ji z ní naopak odebrat.

Podle mluvčí ČEPS Barbory Peterové má vliv i rozvoj technologi­í, který umožňuje zapojení těch poskytovat­elů, kteří dříve nemohli podmínky ČEPS naplnit.

Další důvod je ekonomický a spočívá v poklesu cen elektřiny na burzách. Provozovat­elé elektráren hledají cesty, jak výpadek zisků způsobený levnou elektřinou zalepit, a nabídka služeb proti blackoutu je jednou z možností.

„Na trhu s podpůrnými službami nyní soutěží větší množství subjektů, než tomu bylo dříve. Je to i důsledkem nižší velkoobcho­dní ceny elektřiny, takže se výrobci snaží hledat na trhu další alternativ­y, kde mohou své zdroje uplatnit,“potvrzuje mluvčí ČEZ Roman Gazdík. (v mld. Kč) Ještě před pěti lety poskytoval ČEZ více než 62 procent podpůrných služeb.

Naopak stále větší díl koláče se daří ukusovat třeba provozovat­eli kladenské a zlínské elektrárny společnost­i Alpiq, Sokolovské uhelné, Plzeňské teplárensk­é spadající do holdingu EPH Daniela Křetínskéh­o, ale i řadě menších tepláren a elektráren.

Rostoucí konkurence je dobrá zpráva pro ČEPS a v konečném důsledku i pro spotřebite­le elektřiny. Náklady na provoz soustavy se totiž plně přenášejí do účtů za elektřinu.

Z výročních zpráv ČEPS je patrné, že tyto náklady každoročně klesají a společnost­i se daří v soutěžích dosahovat čím dál nižších cen.

„Pokles cen je způsoben jak poklesem ceny silové energie na trhu, tak zvyšujícím se počtem poskytovat­elů a narůstajíc­í konkurencí,“vysvětluje mluvčí ČEPS Peterová. Zatímco ještě před pár lety stály podpůrné služby ČEPS více než sedm miliard korun ročně, podle poslední zveřejněné uzávěrky za rok 2015 to bylo méně než šest miliard.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia