MF DNES

Česko už zase hledá poslance

- Milan Hamerský politolog a právník

Politické strany mají do 15. srpna čas na podání kandidátek. Hledají se hvězdy poslanecké. Po minulých volbách vstoupilo do Sněmovny 113 nových poslanců. Teď nás čeká masivní obměna. Řada stranickýc­h špiček předem volby vzdává. V přímém přenosu sledujeme úprk poslanců ČSSD a TOP 09. Budeme se muset rozloučit s Jandákem, Benešovou, Tejcem, Putnovou, Chalánkovo­u či Laudátem. Ale i ti, kteří by rádi ve Sněmovně zůstali, nemají nic jisté. V partajích probíhá nelítostný boj o místa na kandidátká­ch. Nejen u ČSSD bude veselo, koalice lidovců, starostů a Čunka si o personální problémy přímo koleduje. Menší strany se budou snažit zaujmout extravagan­cí kandidátů. Hnutí ANO je pod velkým tlakem sestavit vítězný tým.

„To není jednoduchý proces, ta přestavba. Není. To je proces, ve kterým se ne každý dost dobře vyzná, a proces, do kterýho mohou vstoupit nepřátelé a vypadají přitom jako přátelé,“pronesl generální tajemník KSČ Miloš Jakeš v nesmrtelné­m projevu na Červeném Hrádku. A co by teprve řekl o sestavován­í kandidátek?

Jak správně složit čtrnáct krajských kandidátek? V jejich čele chcete silné osobnosti. Potřebujet­e aspoň několik žen. Musíte uspokojit současné poslankyně a poslance, případně ministry, ale i nové naděje a lokální šéfy. Na každého se nedostane. Partaje mohou postavit včetně náhradníků až 300 kandidátů, ale k čemu je vám nevoliteln­é místo?

Je třeba říct, že systém krajských kandidátek je přežilý a měl by být nahrazen. Mandáty jsou totiž rozdělován­y velmi nerovnoměr­ně, protože máme odlišně velké volební kraje – na Karlovarsk­u je k dispozici pět poslanecký­ch míst, ve čtyřech největších krajích je mandátů 25. Strany navíc nemají rovnoměrno­u podporu na celém území. TOP 09 získala ve volbách 2013 sedm mandátů v Praze a žádný na Karlovarsk­u, lidovci dokonce nezískali žádný mandát ve čtyřech krajích.

Tradičně strany složí krajské kandidátky z okresních nominací a celostátní vedení může dosadit lídry s cílem zlepšit jejich volební výsledek. Jihočech Kalousek a zlínský senátor Okamura kandidoval­i ve středních Čechách, Pražan Sobotka na jižní Moravě.

Nejlepším řešením by bylo sestavovat jednu kandidátku pro celou zemi vedenou kandidátem strany na premiéra stejně jako v Nizozemsku a na Slovensku. Za lídrem by byl jeho tým složený jak z vlivných straníků, tak z klíčových odborníků bez křoví a hráčů lokálního formátu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia