MF DNES

Velký talent, který uznal porážku

Příběh libereckéh­o hokejisty Lukáše Vantucha ukazuje, jak ve sportu funguje pokora.

- Jaroslav Tomas hokejový reportér MF DNES

Vmládeži to byl obrovský talent, draftoval ho Boston a vypadalo to na skvostnou kariéru. Lukáš Vantuch (na snímku dole) místo toho střídal extraligov­ý Liberec s farmou v Benátkách nad Jizerou. Na čas dokonce zmizel ve druhé německé lize.

Vypadalo to na další smutný konec nadějného hokejisty.

Jenže není. Vytáhlý forvard v této sezoně zažívá restart, v který už možná ani sám nedoufal. Teď hraje v dresu Bílých Tygrů první extraligov­é finále v životě. „Ještě to vstřebávám a pořádně si to uvědomím asi až později,“vypráví nadšeně.

Přitom v Liberci hraje celou sezonu za juniorský plat. Souhlasil s ním, když se mu loni v dubnu po mistrovské­m titulu ozval trenér Filip Pešán, s nímž se na podmínkách dohodl bez pomoci agenta.

Cítil, že tohle je jeho poslední šance prorazit a dokázat, že může být platným hráčem. „Filip mě zná, máme bezprostře­dní vztah a říkáme si věci na rovinu. Věřil mi a já věřil jemu,“popisuje Vantuch, který se dávno smířil s tím, že na ledě nebude – kromě své výšky – vyčnívat.

Přitom byly doby, kdy hrával v první formaci s Petrem Nedvědem. V Bostonu se před lety zase účastnil přípravnýc­h kempů po boku hvězdných Thorntona nebo Bergerona. Nakonec zjistil, že v sobě nemá dar dávat 20 gólů za sezonu, a především se s tím dokázal smířit.

„Musel jsem se změnit a naučit se dát mužstvu něco jiného. Kdybych stoprocent­ně neplnil všechny pokyny, tak bych tu nebyl,“říká 29letý útočník.

Vantucha mají dnes fanoušci v Liberci rádi, ale byly doby, kdy to bylo naopak. Před šesti lety mu vyčítali, že v prodloužen­í rozhodujíc­ího čtvrtfinál­e se Slavií neproměnil tisíciproc­entní šanci. Tehdy zblízka netrefil prázdnou branku – puk škrtl o špičku betonu gólmana Kopřivy a skončil nad. Červeno-bílí o pár minut později rozhodli a ambiciózní Liberec zažil obrovskou frustraci. „Hodně jsem si to bral, ale takový je sport. A fanoušci? Soustředím se na ty, kteří se snaží podporovat, ti jsou pro nás přínosem. Každý má právo na názor, ale já chci být pozitivní člověk.“Na Vantuchovi je poznat velká pokora. Hodně si váží, že do- stal šanci ve špičkovém týmu, na ledě se bije a jeho nový přístup mu pomohl zvládnout i těžké chvíle.

Od začátku sezony byl pod tlakem: věděl, že se musí předvést, ukázat, že na to má, a přesvědčit trenéra, jak bude platný pro tým.

„Pod tlakem jste v každé práci. Věřil jsem tomu, že hokej hrát umím a že mám klubu co nabídnout. Každým povedeným zápasem jsem sbíral sebevědomí a nakonec jsem snad přesvědčil.“

Pravda, Vantuch skutečně přesvědčil, jelikož mu Liberec pár dní před začátkem finále nabídl prodloužen­í kontraktu o další sezonu.

 ?? Foto: Ota Bartovský, MAFRA a Profimedia.cz ?? Urputné finále Kometa sice vyhrála obě úvodní utkání v Liberci, ale v obou případech jenom těsně o gól.
Foto: Ota Bartovský, MAFRA a Profimedia.cz Urputné finále Kometa sice vyhrála obě úvodní utkání v Liberci, ale v obou případech jenom těsně o gól.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia