MF DNES

Kometa je blízko: Zkazit si to můžeme jedině sami

-

Jaroslav Tomas hokejový reportér MF DNES

Za dlouhých 51 let nebyla hokejová Kometa tak blízko mistrovské­mu titulu jako letos. Může ji vůbec ještě něco zastavit? Na první pohled se zdá, že ne. Ve finálové sérii proti Liberci vede po úvodních zápasech venku 2:0. Působí kompaktněj­ším dojmem. V obou duelech měla navrch. Je sebevědomě­jší. Má kvalitnějš­í kádr. Celé play-off je suverénní. A teď ji čekají dva zápasy před vlastními fanoušky.

Může být lepší motivace než slavit před nimi? ● (17.20)

● Brno – Liberec (17.20) Případně 22. dubna v Liberci, 24. dubna v Brně a 26. dubna v Liberci.

„Všichni si myslí, že už má Kometa titul. Já si to nemyslím,“reaguje liberecký kouč Filip Pešán.

A přidává argumenty: „Oba zápasy skončily o gól, jednou dokonce v prodloužen­í, takže jsme neprohráli výrazně. Třeba se teď něco podobného podaří nám v Brně. A třeba hned dvakrát.“

V hokeji je možné všechno, ale zatím ta slova znějí spíše jako přání.

Z Komety vyzařuje obrovská vnitřní síla, a především koncentrov­anost. Nečekejte od hráčů přehnaný optimismus, ale pokoru. Za všechny to shrnul Marek Kvapil, střelec vítězného gólu z druhého duelu: „Jsme nohama pevně na zemi, do každého utkání jdeme s odhodlá-

Pauza pro ni znamenala mučení. Zatímco její vrstevnice sbíraly vítězství a body, ona v ústraní dřela. Zápolila s nejistotou.

„Obešla jsem spousty doktorů. Jeden mi doporučova­l operaci, druhý zase ne. Nakonec mi poradili cvičení s gumami, hodně jsem posilovala ruce, což asi pomohlo nejvíc,“popsala martyrium minulé sezony.

Po ní vtrhla na dvorce s ohromnou vervou. Vyhladověl­é děvče za tři měsíce zvládlo koňskou dávku ním, takže žádná euforie nepřichází v úvahu.“

Vypadá to, že o titulu rozhodne, jestli Kometa ustojí obrovská očekávání fanoušků. V letošním play-off to už jednou dokázala, když ve čtvrtfinál­ové sérii přehrála Spartu jasně 4:0.

„Cítíme, že si to můžeme prohrát jedině sami vlastními chybami,“tvrdí brankář Marek Čiliak.

To je pravda, něco podobného Kometa předvedla v sobotu během první třetiny, kdy Liberec převyšoval­a, vytvořila si spoustu gólových příležitos­tí, ale nakonec odcházela do kabin za nerozhodné­ho stavu 1:1. Stačilo jediné špatné střídání, aby soupeři dovolila dvě přečíslení dvou na jednoho, z nichž jedno Bílí Tygři využili.

Na ledě teď budou v Brně rozhodovat tři věci: hlava, kondice a zdraví. Přinejmenš­ím v té první má navrch Kometa, na hráčích je po všech letošních úspěších v play-off vidět pohoda. Z ní možná vyplývá i větší rozhodnost a síla, které tým v úvodních zápasech ukázal.

Pešán však oponuje: „I když jsme byli pasivnější, tak z naší hry nemám špatný pocit. Kluci se pokaždé, když prohrávali, dokázali vrátit do zápasu. Což v této fázi sezony a s takovým soupeřem, jako je Kometa, není lehké.“

Pro Brňany ovšem hovoří ještě jeden pádný argument: v této sezoně už Liberec porazili pětkrát z šesti vzájemných zápasů. Ten jediný nezvládli kvůli vlastní nesoustřed­ěnosti, když na konci listopadu přišli v Liberci o vedení 3:0 a v prodloužen­í ztratili celý duel.

Něco podobného se ve finále opakovat nebude. „Je to na nás starších hráčích a hlavně na trenérech, kteří nás před každým zápasem a po každé třetině upozorňují na to dobré, špatné, a co je potřeba zlepšit,“říká zkušený bek Jozef Kováčik.

A dodává: „Všichni máme v hlavě jenom vítězství. Každý ví, co má dělat, a zatím to plníme na jedničku. Tak doufám, že v tom budeme pokračovat až do úplného konce.“

Více o finále na straně 18

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia