MF DNES

Jarnípromě­ny

Někdy se vyplatí změnit radikálně střih i barvu, jindy ale stačí jen přejít od teplého odstínu k studenému nebo zkusit jinou rtěnku. Proměnami našich čtyř čtenářek se můžete inspirovat i vy.

- text: karolína demelová, foto: michaela džurná

Co dokáže jiný střih, barva vlasů nebo správný odstín rtěnky? Inspirujte se proměnami našich čtyř čtenářek.

Do salonu Iva dorazila s odhodláním klidně i k hodně velké změně. „ Pořád hledám styl, navíc s postupujíc­ím věkem cítím, že to asi chce něco trochu jiného, než na co jsem byla celý život zvyklá,“líčí a dodává, že posledním impulzem pro ni byla dceřina blížící se svatba.

SPRÁVNÝ STŘIH A PÉČE

Stejně jako spousta dalších žen s kudrnami bojuje i Iva dlouhodobě s tím, že její vlasy mají tendenci krepatět a být rozlítané. „Kdykoliv přijdu do kadeřnictv­í, odcházím s rovnými vlasy. To je sice velká změna a jeden čas jsem si je žehlila i doma, ale vlasy tím dost trpěly,“podotýká Iva.

Kadeřník Jan Rigó z pražského Lorma hair & beauty lifestyle salonu ji ale ujišťuje, že žehličku rozhodně používat nebude. A hned přidává rady, jak si doma s kudrnami poradit: „Nejlepší je nechat vlasy po umytí volně uschnout, případně použít fén s difuzérem, který je tolik nerozfouká.“Protože kudrnaté vlasy bývají vysušené, je třeba i správná péče. „ Nemusíte se bát přípravků na olejové bázi a doporučil bych i speciální šampony, kondici-

onéry a masky přímo určené na kudrnaté vlasy. “

Mezitím kadeřník míchá sytý měděný odstín, který začne nanášet Ivě ke kořínkům. „Iva už ve vlasech náznak měděné měla, tak jsem se rozhodl ho zdůraznit,“vysvětluje.

Spoustu času pak věnuje Jan Rigó střihu, který je zvlášť u kudrnatých vlasů hodně důležitý. „Základem je sestříhat všechny vlasy na stejnou délku, abychom získali kompaktní účes. Tím se podpoří vlny a zároveň potlačí krepatění.“Původní Ivin sestřih, kdy měla spodní část delší a vrchní prostříhan­ou, je podle kadeřníka klasickou chybou – vlasy na temeni jsou pak rozlítané a nedrží tvar.

CO DOKÁŽE OBOČÍ

Při líčení se Jana Darmovzalo­vá, make-up artistka značky Lancôme, zaměřila hlavně na oči. „Iva je má trochu menší a hlouběji posazené, takže je potřeba je prosvětlit. Budu proto používat hlavně světlejší oční stíny,“popisuje s tím, že výrazné linky nebo kouřové líčení by pohled naopak ještě víc „zavřely“. Ivu, která byla zvyklá malovat si černé linky

doplněné zelenými nebo modrými stíny, příjemně překvapilo, že jí sluší i neutrální odstíny.

Největší změnou bylo ale pro Ivu zvýrazněné obočí, které vizážistka jemnými tahy tužky zahustila a trochu vytvaroval­a. „Správně upravené obočí dělá opravdu hodně. K otevření oka pomůže i to, když pod obočí na- nesete světlý stín nebo korektor,“radí Jana Darmovzalo­vá.

„Samotnou by mě to nikdy nenapadlo, ale s hustším obočím si připadám mladší,“hodnotila Iva. „Popravdě jsem si až tady pořádně uvědomila, že v určitém věku by o sebe člověk opravdu měl začít víc dbát. Je to neuvěřitel­ná změna.“

MÁM POCIT, ŽE S NOVOU BARVOU VLASŮ ZAHOŘEL I NĚJAKÝ PLAMEN UVNITŘ MĚ. JSEM NADŠENÁ, JE TO OHROMNÁ ZMĚNA.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia