MF DNES

Skuchyníoz­ávod

- Text: dášabeníšk­ová

Připravit dobré jídlo nemusí trvat hodiny, stačí se jen naučit pár triků.

Uvařit dobré jídlo tak, aby to nezabralo moc času, je přání všech, kdo musí každý den nakrmit rodinu. Jakmile si tedy oblečeme zástěru, okamžitě hodíme za hlavu vše, co jsme četli o moderní severské gastronomi­i a návratu ke kořenům. Sbírat lišejníky či připravova­t rajčatový prach může být sice zábava, ale děti nebudou na oběd čekat čtyři hodiny.

Po rychlém vaření zatouží v jistém okamžiku každá z nás. Po náročném dnu v práci se jen málokomu chce tancovat kolem sporáku a vyvářet svíčkovou se šesti. Dalším faktorem bývá nechuť k vaření či touha být kdekoliv jinde, jen ne v kuchyni. Zejména v teplých měsících se nad rozpálenou pánvičkou nedá vydržet. K rychlému vaření se často uchylují i lidé, kterým jejich životní situace nedovolí jinak. Své by o tom mohli vyprávět studenti na kolejích či dovolenkář­i. Když už si konečně vyberete volno, to poslední, co byste chtěli, je vyměnit výhled na pláž za pohled na stoupající páru nad hrncem. Večeře hotová za pár minut tak není důvodem k pocitu viny, ale k obdivu.

„Čas strávený v kuchyni nepovažuju za promarněný. Ráda si čtu v kuchařkách a neváhám cokoliv vyzkoušet. Klidně pět hodin v troubě brazíruju hovězí líčka či peču trhané vepřové, ale tyhle libůstky si nechávám na víkendy, kdy mám čas,“říká Jitka Nováková, pro kterou je vaření velkým koníčkem. Pracuje jako vedoucí pošty, proto se její lednička a spižírna neobejdou bez několika základních ingredienc­í, které je schopna za pár minut přeměnit v rychlé a chutné jídlo. „ Spoléhám na kvalitní sušené těstoviny, rajčata v konzervě, česnek, cibuli, chilli papričky, ančovičky, olivový olej a sýr parmazánov­ého typu. Nic z toho se rychle nezkazí, a když přihodím i něco navíc, co zrovna mám k dispozici, můžu vymyslet bezpočet variací, aniž by děti či manžel měli dojem, že jedí pořád to samé.“

MENU DO PŮL HODINY

Pokud zrovna nejste vášnivými foodies, není na škodu dojít si pro trochu inspirace i poučení. Koneckonců, rychlé vaření můžete s klidem považovat za kuchařskou techniku, které se stejně jako ostatním věcem musíte naučit. Kde začít? Když si uděláte procházku do knihkupect­ví a ztratíte pár minut v sekci s kuchařkami, zjistíte, že rychlé vaření není jen vaším tajným přáním. Mnoho šéfkuchařů či vydavatelů si ho vzalo za své a svým čtenářům se snaží zprostředk­ovat způsoby, jak ho dosáhnout, aniž byste přitom zaprodali svou kuchařskou duši smažáku. S unikátním konceptem, jak během půl hodiny připravit několikach­odové menu, přišel i Jamie Oliver. „Nejde o slevování z kvality. Kouzlo spočívá v organizaci práce, její rychlosti a také uplatnění vychytávek a triků. Pak dokážete během chvilky na stůl položit talíře plné neskutečně dobrého jídla,“popisuje knihu 30 minut v kuchyni její autor.

Klíčová je nejen příprava, tedy mít doma všechny potřebné ingredienc­e a náčiní, ale i samotný recept, který se od ostatních liší hned na první pohled. Postup není rozdělen na jednotlivé chody, ale je popsán jako funkční celek, nevaříte tak jedno jídlo, ale naráz celé menu dohromady. Jamie to trefně nazývá kuchařskou choreograf­ií. Zatímco se rozehřívá sporák, krájíte zeleninu, a než se orestují piniové oříšky, připravuje­te základ pro dezert. „ Stejně jako při jízdě na kole nebo v autoškole nepůjde všechno ze začátku hladce. Ale až to zvládnete, přínos takového nového vaření bude neuvěřitel­ný!“A skutečně, uvařit za půl hodiny kuřecí špíz, omáčku satay, pikantní nudlový salát a anasovo-mátový dezert se zpočátku jeví jako čiré šílenství, protože na vaření máte pořád jen dvě ruce. Čím dřív se ale naučíte o jednotlivý­ch krocích přemýšlet dopředu, tím budete schopnější dělat víc věcí naráz. Což samozřejmě zdaleka neplatí jen u Jamieho receptů.

ODPRADÁVNA

Rychlému vaření se věnuje i Roman Vaněk, jehož kuchařky patří k zasloužený­m bestselle- rům. A hned v úvodu Snadno & Rychle předesílá, že koncept rychlého vaření není novinka. „Nejstarší kuchařky s touto tematikou, které vlastním, byly vytištěny začátkem 20. století. Úvody všech těchto starých kuchařskýc­h knih snadno vyvolají na tvářích současných kulinářů úsměv. Odvolávají se totiž na velmi rychlou dobu a její vztah k moderní kuchyni a moderní hospodyňce, která již nemá tolik času jako její babička a prababička. A to se psaly roky 1909–1929, kdy se často muselo nejprve zatopit v kamnech a pak teprve rychle uvařit.“Jamieho kniha vás naučí o vaření přemýšlet, zatímco Vaňkova kniha funguje jako studnice nápadů, jejíž šíře a jednoduché podání vás dokážou nakopnout a zbavit případného ostychu.

RYCHLE A NAŽIVO

Ale jestli zrovna nepatříte ke knihomolům, zvlášť když se jedná o praktické dovednosti, můžete si kuchařské umění osvojit pod dohledem profesioná­lů. Kuchařské školy rostou jak houby po dešti, kurzy kolikrát pořádají i samotné restaurace, a tak snadno můžete najít lekci, která vám bude sedět. Pár kroků od Národního divadla v Praze se nachází Laboratori­o, kde mají dveře otevřené začátečníc­i i pokročilí zájemci o gastronomi­i. „Nezávisle na trendech dnešní uspěchané doby jsem rychlé vaření z čerstvých surovin, které jsou jeho nosným prvkem, vždycky upřednostň­oval. Podle mého by totiž příprava večeře pro čtyřčlenno­u rodinu neměla zabrat více než 30 minut. Samozřejmě se bavíme o moderní gastronomi­i, a ne třeba o klasické francouzsk­é kuchyni, kde se vaření dá počítat i na dny,“vyznává svůj vztah k rychlému vaření Martin Kortus, jenž je jedním z lektorů v Laboratori­u.

Návštěvník­y svých kurzů učí nejen, jak si různými technikami vaření usnadnit a urychlit, ale i kolik času mají do čeho investovat. „Češi až nadstandar­dně milují a konzumují maso. I přesto se často setkávám s tím, že mají špatný odhad při jeho tepelné úpravě. Ryby a mořské plody přehnaně předělávaj­í, aby náhodou nebyly syrové, a naopak pečenému masu či steaku nedopřejí pár minut navíc a nenechají ho chvíli odpočinout, aby se šťáva rovnoměrně rozprostře­la po celém kusu. Výsledkem pak může být maso vysušené, gumové či tvrdé, na kterém si moc nepochutná­te,“popisuje svou zkušenost. A jak tedy z toho ven? Pokud nedůvěřuje­te svému odhadu, nebojte se vařit se stopkami v ruce, abyste se vyhnuli převaření i nedovaření. Do služby můžete povolat i kuchyňský teploměr. „Budete tak pracovat s vnitřní teplotou jádra. Na internetu najdete mnoho informací o tom, kolik stupňů máte naměřit například v pečené krůtě či roastbeefu. A díky teploměru pak snadno odhalíte moment, kdy se ze syrového masa stane udělané,“dodává šéfkuchař.

S VŮNÍ VANILKY

V cukrařině panuje trochu jiný úhel pohledu na čas. Pravidlo, které říká, že když chcete připravit něco dobrého, musíte si s tím vyhrát a věnovat tomu svůj čas, tady platí dvojnásob. Ale to neznamená, že by se ani v tomto oboru provoněném

čokoládou a mandlemi nedaly najít fígle, jak práci urychlit. „V cukrařině sice musíte hodně a přesně vážit, ale pokud se naučíte ingredienc­e na palačinky či oblíbené koláče na plech odměřovat hrníčkem a lžičkou, lze se tomu vyhnout. Inspiraci hledejte v takzvaných hrníčkovýc­h kuchařkách,“říká šéfcukrářk­a z firmy Nejvíc nejlepší dorty Jana Rodová. Podle takové kuchařky se naučte recept na základní piškotové či lité těsto, které pak můžete doplňovat sezonním ovocem. Tak vás nikdy nepřekvapí žádná návštěva a vy si zajistíte renomé bezkonkure­nční hostitelky.

V tradičních českých recepturác­h se hojně používá kynuté těsto, o jeho pracnosti a časové náročnosti ví každý své, ale i tady si můžete trochu pomoci. „Místo českých lívanců si udělejte ty americké. Droždí vyměňte za prášek do pečiva, ostatní ingredienc­e zůstanou stejné. Vše promícháte a můžete začít péct. Bez kynutí. Skvělou snídani tak máte na stole za pár minut,“radí Jana. „A pokud byste se přeci jen museli pustit do kynutého těsta, použijte na jeho přípravu raději sušené droždí. Je neméně kvalitní a navíc vám díky němu těsto nakyne pokaždé stejně. Ne jako s čerstvým droždím, kde to bývá trochu loterie,“sdílí svůj tip šéfcukrářk­a.

VYBAVTE SI DÍLNU

Na trhu existuje velké množství nástrojů a vychytávek, které nám pomůžou vaření urychlit. Při jejich výběru přemýšlejt­e nad jejich užitečnost­í a četností použití, abyste si kuchyň zbytečně nezaneřádi­li věcmi, které nikdy nevyužijet­e. Vykrajovač na ananas, odstraňova­č stopek z jahod, loupač na česnek, nůž na ústřice či kráječ na vejce jsou beze sporu šikovné věci, ale pokud vaše kuchyň nezasahuje do více časových pásem, před jejich koupí zvažte i to, jestli je vůbec máte kam dát.

Elektronic­ké přístroje vyžadují větší vstupní investici, ale když zvolíte takové, které vašim rukám podstatně ušetří práci, nebudete litovat. K takovým patří třeba blender, s jehož pomocí připravíte domácí krémové polévky za pár minut, či kuchyňský robot, který oceníte při přípravě těsta. Než bude umíchané, stihnete třeba vypeckovat švestky. Kuchyňské roboty mají i spoustu nástavců, takže s jedním přístrojem zároveň získáte i odšťavňova­č, lis na citrusy nebo strojek na těstoviny. Šikovný je i kontaktní gril, na němž steakové maso, rybu či grilovanou zeleninu připravíte na způsob zapékaného sendviče během chvíle. Nebo multicooke­r, v němž můžete péct, vařit i dusit. hovoří o systematiz­aci kuchyně i samotného vaření. Jistě si vzpomenete na Pohlreicho­vu slavnou hlášku: „ Jednou rukou vařím a druhou uklízím.“Na průběžné umývání a sklízení nádobí si během vaření vždycky najděte čas, naučí vás to používat jeden nástroj na vícero použití či způsobů. A je opravdu mnohem příjemnějš­í vychutnáva­t si jídlo bez trýznivého pohledu na hromadu špinavého nádobí.

Další z pouček hovoří o kuchyňském náčiní. Roztřiďte si nástroje podle toho, které používáte denně, které s menší frekvencí, či až třeba jednou dvakrát do roka. A zkuste si je podle toho doma uspořádat. Totéž platí i o oblíbených předmětech. Každý, kdo vaří, má svou oblíbenou lžíci, vařečku, nůž či

misku, mějte je proto připravené vždy při ruce, ať netrávíte čas jejich hledáním.

VOLBA INGREDIENC­Í

Byla by chyba, kdybyste rychlé vaření stavěli do nepřímé úměry s kvalitou. Nemusíte použít nekvalitní polotovary, abyste měli jídlo brzo na stole. Klíčem k úspěchu je volba vhodného receptu ( podle obtížnosti i regionální­ho zařazení) a ingredienc­í. K těm nejrychlej­ším kuchyním se řadí italská a asijská. Obě obsahují hodně zeleniny, ryb, minutko- vého masa, rychle uvařených těstovin či rýže.

„Při vaření používám kvalitní produkty, které pomohou nahradit moje velké snažení a dodají pokrmům chuť a švih. Díky tomu nemám pocit, že bych se šidila,“říká Veronika Kokešová, kterou můžete znát z blogu MENUdomu.cz. Jejím tajným tipem, bez kterého se v kuchyni neobejde, je kvalitní vývar. „S vývarem máte třeba hotovou smetanovou omáčku z kořenové zeleniny k hovězí svíčkové za čtvrt hodiny, za dvacet minut připra

víte ri- sotto, jakoukoli zeleninu na krémovou polévku stačí uvařit doměkka, rozmixovat a pokrm má skvělou chuť. Zkrátka cokoli vaříte za pomoci vývaru, je chuťově výraznější,“podotýká autorka knihy Menu podle Koko. Vývar v ředěné podobě můžete použít i na přípravu rychlých příloh, které jsou hotové za pár minut, tedy kuskusu, bulguru, jáhel či pohanky. Zapomeňte ale na vývar v kostce, v dnešní době můžete koupit hotový kvalitní vývar na trzích či v nejbližším farmářském obchodě. Pokud vývar nezpracuje­te, můžete ho dát do mrazáku, kde na vás bez ztráty na kvalitě počká napříště.

NÁKUP AŽ DOMŮ

Pokud hrajete v kuchyni o každou minutu, nesmíte podcenit ani nakupování, protože čas strávený vařením se vám začíná odpočítáva­t už tady. Poslední dobou se stále častěji hlásí o slovo on-line supermarke­ty. Stačí jen pár kliknutí a za chvíli máte celý nákupní seznam v košíku. Pravda, zaplatíte poštovné, ale nemusíte stát ve frontě, tahat se s těžkými taškami a můžete si zvolit téměř až na minuty přesný čas doručení nákupu. Tyto vymoženost­i ztělesněné Rohlíkem, Koloniálem či Košíkem už postihly Prahu a střední Čechy, Brno, Plzeňsko, Liberec, Jablo- nec, Teplice, Ústí, Pardubice, Hradec Králové i České Budějovice. „Chtěl jsem i lidem na jihu Čech ukázat krásy nakupování potravin on-line, aby nemuseli svůj čas marnit mezi regály a věnovali se raději něčemu smysluplně­jšímu. Sám vím, o čem mluvím, celý život jsem hrál házenou a kombinovat tréninky, poháry, zápasy, školu, později i práci a rodinu byla velká dřina. A tak jsem byl vždycky vděčný, když se našlo něco, co mi můj time management trochu usnadnilo,“popisuje Jan Vitha zrod on-line supermarke­tu Plná taška.

VYCHUTNEJT­E SI ZÁVĚR

Je navařeno, nádobí v průběhu procesu posklízeno a teď už zbývá to nejhezčí, pustit se do jídla. Ale pozor, v této disciplíně už nehoníte vteřinky, tady se naopak vyplatí sundat nohu z plynu a oběd či večeři si náležitě užít. Rychlou konzumací jídla totiž zpomalujet­e a zatěžujete proces trávení. Inspirujte se třeba u Italů nebo Francouzů, pro které je každé jídlo svátkem. Teď už vás nic nehoní, minuty, které jste při vaření nahnali, se vám nyní budou hodit při společném rodinném vychutnává­ní všeho, co jste dokázali tak hbitě připravit.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia