MF DNES

Češi pijí silnější pivo. Ležáky překonaly desítku

- Filip Horáček redaktor MF DNES

V českých pivních statistiká­ch je to malá revoluce. Poprvé v historii tuzemští pivaři vypili více ležáků než výčepního piva. Ležáky, tedy lidově řečeno hlavně jedenáctky a dvanáctky, tvořily loni přes 51 procent všech prodejů piva u nás. Ukazují to čísla celní správy, podle kterých dlouhodobě roste především podíl jedenáctek.

Ležáky zažívají v posledních letech silný růst, který může souviset i s tím, že s boomem minipivova­rů se stalo z piva opět módní téma. Ještě v roce 2009 tvořily jen 36 procent celkové produkce.

Neznamená to však automatick­y, že Češi bohatnou a chtějí dražší, silnější piva. Zatímco spotřeba jedenáctek a dvanáctek roste, současně ubývá lidí, kteří pijí sudové pivo v restaurací­ch či hospodách. To je totiž podstatně dražší než lahvové.

V praxi tak lidé ušetřené peníze za návštěvu restaurace investují do nákupu silnějšího, ale levnějšího piva v lahvi či plechovce do své lednice. Z obalů u piv vede stále klasická skleněná lahev, velmi rychle díky pohodlí zákazníků rostou plechovky.

Pokles spotřeby sudového piva loni pokračoval, což není pro pivovary dobrá zpráva – na lahvovém nemají zdaleka takovou marži jako na sudovém. Důvodem je především tlak obchodních řetězců, piva často tvoří v akční nabídce povinnou položku.

Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Vláda ve středu dostane od ministra financí informaci, že dvakrát zdanění čeští lodníci pracující v Nizozemsku mají smůlu a daň jim odpustit nemůže.

„Dříve navrhovaná možnost prominout daň rozhodnutí­m ministra financí byla ministerst­vem financí shledána jako právně nerealizov­atelná,“uvádí se v materiálu pro vládu. Podle zákona může ministr daň prominout jedině z důvodů nejednozna­čnosti v daňových zákonech anebo při živelních událostech.

Zástupci lodníků se obrátili na ministra pro lidská práva Jiřího Chvojku s tím, že druhé zdanění výdělku je v rozporu s evropským právem. „Ministr zadal vládním legislativ­cům vypracovat analýzu celé situace včetně návrhů řešení. S jejími závěry pan ministr seznámí vládu,“uvedl mluvčí ministerst­va Michal Kačírek.

Finanční správa teď analyzuje, jestli by mohla lodníkům prominout alespoň úrok z prodlení. „Situace se týká celkem 792 lodníků, kteří zaplatili nebo splácejí daň v České republice,“říká mluvčí finanční správy Petra Petlachová. Ještě v únoru uvádělo ministerst­vo 270 lodníků, kterým berňák doměřil daň celkem 29 milionů korun za roky 2013 až 2015.

Jak k tomu došlo? Podle dodatku k mezinárodn­í smlouvě o zamezení dvojího zdanění se na české pracov- níky na palubách holandskýc­h lodí vztahuje výjimka – neplatí daň v zemi, kde pracují, ale tam, kde trvale žijí. V rámci mezinárodn­í automatick­é výměny informací holandský berňák poslal tomu českému seznam lodníků, kteří měli správně danit v Česku.

Daň od nich teď proto chce český úřad, a to až za tři roky zpátky. Pro „šífáky“to je často problém, protože jde o statisícov­é částky.

Podle Blanky Poštové, daňové poradkyně z děčínské společnost­i Kodap, která zastupuje ve věci dvojího zdanění několik desítek lodníků, přistupova­li nizozemští zaměstnava­telé ke zdanění dvojím způso- bem. Buď dodrželi mezinárodn­í smlouvu a daň ze mzdy neodváděli a českým zaměstnanc­ům ji nestrhával­i, a pokud o smlouvě nevěděli, tak daň chybně odváděli nizozemské finanční správě a ta by ji měla vrátit. „Zatím se to žádnému z našich klientů nepodařilo, a pokud se to podaří, bude to běh na dlouhou trať,“říká Poštová.

Pokud by se zaplacenou daň nedařilo z Nizozemska získat, mohou lodníci ze zákona ministerst­vo požádat o zahájení řešení případu dohodou. Zatím to nikdo neudělal.

Podle některých lodníků existuje ale ještě třetí situace – zaměstnava­tel jim daň strhl, ale nizozemské­mu berňáku ji neodvedl. „Za mě rejdař daně také neplatil, a když jsem peníze chtěl, odpověděl mi, že nemám šanci uspět, ať klidně jdu k soudu, že s lidmi ze třetího světa jednat nebude,“uvedl již dříve pro MF DNES kormidelní­k František.

Daň v Nizozemsku sice progresivn­ě stoupá od 8,4 až k 52 procentům, ale vzhledem k tomu, že lodníci berou podle dřívějších vyjádření pro MF DNES kolem 2 000 eur měsíčně, vychází v Česku i dvakrát vyšší než v Nizozemsku.

Stejný daňový režim se týká také dalších Čechů pracujícíc­h na palubách lodí a letadel v Norsku nebo ve Spojených arabských emirátech.

 ??  ?? Daně na vodě Lodníci platili daně dvakrát, nikdo jim je nechce vrátit.
Daně na vodě Lodníci platili daně dvakrát, nikdo jim je nechce vrátit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia