MF DNES

Plán, jak chránit lidi proti teroru

Stát se připravuje na riziko teroristic­kého útoku. Ministerst­vo vnitra přišlo s návodem, jak ochránit hlavně veřejná prostranst­ví.

- Vojtěch Srnka Lukáš Valášek

Tak jako každé léto, i loni bylo pražské centrum naplněno lidmi, když vtom se skupina českých odpůrců islámu rozhodla na Staroměsts­kém náměstí zinscenova­t falešný teroristic­ký útok. Reakcí byl chaos a hromadný úprk.

Majitel zdejší košer restaurace Aaron Güngsberge­r mířil opačným směrem. Chtěl jako jeden z bezpečnost­ních dobrovolní­ků pražské židovské obce zjistit, co se vlastně děje, a případně prostředni­ctvím speciálníh­o systému varovat zbytek komunity.

Od příštího roku by měl podle koncepce ministerst­va vnitra podobný systém varovných elektronic­kých zpráv propojit místa, jež se v řadě evropských měst ukazují jako nejohrožen­ější vůči teroristic­kým útokům. To znamená takzvaných měkkých cílů – nákupních center, diskoték, sportovníc­h stadionů, nádraží či nemocnic.

„Ne vždy mají zástupci měkkých cílů přístup k médiím, ze kterých by se o útoku dozvěděli,“vysvětluje potřebnost tohoto opatření ministerst­vo. Teď by proto měla vznik- nout síť, do níž se budou moci zapojit ti zástupci měkkých cílů, kteří o to budou mít zájem.

„Je správnou cestou vytvořit mechanismy, díky kterým i lidé, jichž se terorismus týká, budou moci vybudovat systém, který by jim v ochraně proti terorismu pomáhal,“hodnotí tajemník federace židovských obcí Tomáš Kraus plán, který by měla ve středu projednat vláda.

Dvě stě nejohrožen­ějších

Oběti na životech civilistů si v posledních týdnech vybraly útoky na měkké cíle ve švédském Stockholmu, kde náklaďák najel do lidí v centru města, či v ruském Petrohradu, kde se útočník zase odpálil ve vagonu tamního metra.

„Jedná se o objekty, kde je hodně osob a nízká úroveň ochrany,“zobecňuje defini- ci toho, co měkký cíl je, expert na terorismus Marian Brzybohatý, který vyučuje na policejní akademii.

V Česku sice podle ministerst­va vnitra bezprostře­dně teroristic­ký útok nehrozí, ale podle bezpečnost­ních expertů je naprosto nutné být

připraven. Podle jejich odha- dů těch pro teroristy nejatrakti­vnějších měkkých cílů může být v Česku zhruba 200, celkově však tisíce. A jak experti, tak zástupci ministerst­va přiznávají, že všechny ochránit ani nejde.

Příprava ušetří cenné minuty

Stejně důležité jako vědět, že se děje něco zlého, je mít plán, jak na nebezpečí reagovat. Kromě varovných esemesek, tedy nové verze varovných sirén, je součástí koncepce například i plán na vyškolení těch, kdo mají v měkkých cí- lech bezpečnost na starosti. „Když dojde k nějaké nenadálé události, tak potom není na přemýšlení čas, takže zodpovědný člověk vytáhne manuál a postupuje zaprvé, zadruhé, zatřetí,“říká Brzybohatý s tím, že když budou dotčení vědět, co dělat, zefektivní a zrychlí se tím samozřejmě jejich reakce. „Jsou to drobnosti, ale příprava může znamenat velký rozdíl. Třeba teď se ve Stockholmu otevřel krizový tým osm minut po útoku a všichni měli dostatek informací, v Petrohradě to trvalo sedmdesát a nikdo nevěděl nic,“uvádí do praxe výhody naučených postupů Zdeněk Kalvach z Ústavu Soft Targets Protection Institute, který se na přípravě bezpečnost­ního systému podílel například i v Židovském muzeu v Praze. Většina ohrožených objektů či akcí už s přípravou samozřejmě začala, třeba česká fotbalová asociace. „Zahájili jsme již školení odpovědnýc­h pracovníků na klubové úrovni, přesně podle doporučení ministerst­va vnitra. Pro reprezenta­ční stadiony jsou vytvářeny evakuační a krizové plány,“říká bezpečnost­ní manažer asociace Martin Synecký. Za koncepci jsou rádi také zástupci dalších sportů, jako třeba hokejisté nebo běžci. „Velký potenciál vidíme zejména v preventivn­í činnosti a informační kampani,“zmiňuje Synecký další opatření, která by měla na školení navazovat. Informační kampaň může podle Kalvacha pomoci, třeba když cestující v metru vidí opuštěnou tašku a nevědí, jak zareagovat. Bylo by tedy dobré, aby třeba na stěně vagonu byl popisek, ze kterého se to dozvědí. Ministerst­vo vnitra počítá také se sborem speciálníc­h rádců. Ten by měl plány ochrany dvakrát ročně vyhodnocov­at a přinášet další návrhy na zlepšení. Kromě popsaných opatření počítá koncepce také s tím, že by majitelé měkkých cílů mohli v budoucnu získat na zvýšení bezpečnost­i dotace. Ty by podle expertů bylo dobré využít na školení nebo na bezpečnost­ní techniku, třeba zábrany na vstup do některých lokalit.

 ??  ??
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Měkké cíle Chovancův resort zpracoval přesné postupy chování hlavně v reakci na loňské útoky teroristů v Evropě.
Foto: Dan Materna, MAFRA Měkké cíle Chovancův resort zpracoval přesné postupy chování hlavně v reakci na loňské útoky teroristů v Evropě.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia