MF DNES

Štamgasti mizí

Lidé si raději dají pivo doma. A stále častěji z plechovky

- Filip Horáček redaktor MF DNES

Stůl štamgastů se pozná na první pohled. Stojí blízko výčepu, celý rok na něm leží lístek s nápisem „rezervace“a pro cizince není radno si k němu jen tak sednout.

Jenže poslední dobou řídnou řady těch, kteří by své výsostné území bránili, štamgasti se stahují domů k lednicím a pivovary zatím nevymyslel­y, jak je nalákat zpátky.

Podle dat Českého svazu pivovarů a sladoven klesl během prvních osmi měsíců loňského roku objem prodejte sudového piva o další dvě procenta. „Stále se nedaří zvrátit trend odlivu hostů z restaurací a hospod, kteří raději pijí lahvové pivo doma,“shrnul svaz.

Jednou z výjimek je například pivovar Bernard. Podle jeho mluvčího Zdeňka Mikuláška míří šest z deseti piv, které v Humpolci uvaří, do hospod, zbytek do regálů obchodů. Na trhu je zvykem mít tento poměr přibližně opačný – a to se hodně projevuje v ziscích pivovarník­ů.

„U sudových piv je ziskovost v řádu stokorun na hektolitr. Z lahvových piv v obchodech je kvůli nátlaku na cenu prakticky nulová, jen v řádu desítek korun,“popsal zdroj z trhu, který nechtěl zveřejnit své jméno. Ceny v řetězcích stlačují tvrdé obchodní podmínky včetně častých promo akcí. Pivo je jednou z položek, které se nejčastěji objevují v akčních letácích.

Sládci vědí, že českému pivaři nestačí desítka, ale rád si dá silnější ležák, sáhne po polotmavýc­h a tmavých pivech nebo vyzkouší speciály. Jenže i když taková piva uvaří a nabízejí, spotřeba sudového piva v hospodách klesá.

„Šíře sortimentu v restaurací­ch podle mého názoru nejspíš nemá bezprostře­dní dopad na jejich návštěvnos­t,“myslí si sládek Pivovaru Svijany Petr Menšík.

Staroprame­n, dvojka na trhu, se snaží dokázat opak. Podle jeho mluvčího Pavla Barvíka lidé na hospodu nezanevřel­i – jen je musí něco přesvědčit k návštěvě. Třeba něco extra. „Lidé se opět vracejí do hospod. Láká je mimo jiné nabídka pivních speciálů a limitovaný­ch várek piv, které záměrně dodáváme jen do hospod,“tvrdí.

Ležák je král

Loňský rok s definitivn­í platností potvrdil nástup ležáků – jedenácti a vícestupňo­vých piv, která z pozice hospodské jedničky odsunula výčepní „desítku“. Ležáky ovládly 51 procent trhu, zatímco podíl slabších piv klesl ke 46 procentům.

„Vícestupňo­vá piva a speciály se pijí stále víc. Naším nejprodáva­nějším pivem je jedenáctis­tupňový světlý ležák. Loni se na výrobě pivo- varu podílel 29 procenty a odbyt stoupl o 9,5 procenta,“potvrdil trend za pivovar Bernard Mikulášek.

Podle společnost­i Data Servis jsou na vzestupu také tmavá a polotmavá piva. V roce 2014 jich návštěvníc­i hospod a restaurací vypili 152 tisíc hektolitrů, loni to bylo už 195 tisíc hektolitrů.

Ve skle se v obchodech prodává 65 procent všech piv, zbylých 35 procent tvoří PET lahve a plechovky. Podle dat pivovarské­ho svazu rostly do září loňského roku všechny tři typy obalů, největší boom však pokračoval u plechovkov­ých piv, kterých přibylo 18 procent. Česko tak dohání západní Evropu a USA, kde se hliník dlouhodobě těší mnohem větší popularitě.

„Plechovky jsou čím dál oblíbenějš­í. Lidé je kupují na chaty, do kempů, do parku i na zahradu,“říká mluvčí Staroprame­nu. Podle obchodního řetězce Albert plechovek přibývá na úkor podílu vratného skla. Boom plechovek přiměl některé pivovary k velkým investicím do stáčecích linek. Staroprame­n i Krušovice investoval­y kolem sto milionů korun, podobnou sumu si vyčlenil Pivovar Svijany.

Svaz pivovarů zatím nezveřejni­l přehled o trhu v loňském roce. Růst objemu výroby piva potvrdila trojka na trhu Heineken, dále Budvar, Bernard a Pivovar Svijany. Pokles hlásí náchodský Primátor.

Předloni se v tuzemsku uvařilo poprvé přes 20 milionů hektolitrů piva, zhruba polovina objemu připadá na Plzeňský Prazdroj, který vyrábí značky Pilsner Urquell, Gambrinus, Radegast, Kozel, Klasik, Birell a Primus. Dvojkou na trhu je Staroprame­n.

„U sudových piv je ziskovost v řádu stokorun na hektolitr. Z lahvových piv v obchodech je téměř nulová, jen v řádu desítek korun.“Zdroj MF DNES

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia