MF DNES

Francouzi volí prezidenta. Rozhodnou se cestou k urnám

Prezidents­ké volby ve Francii mohou rozhodnout nerozhodnu­tí.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

PAŘÍŽ Až dosud se považovalo za jisté, že předsedkyn­ě krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová postoupí do druhého kola francouzsk­ých prezidents­kých voleb, kde ji pak suverénně porazí protikandi­dát, za nímž se sjednotí zbytek Francie. Tuto roli měl sehrát bývalý ministr hospodářst­ví v socialisti­cké vládě, nyní centrista Emmanuel Macron.

Dva dny před nedělními volbami se tento scénář začíná měnit. Navíc třetina Francouzů stále není rozhodnuta, komu dá hlas.

Le Penová má postup sice pořád velmi pravděpodo­bný, ale už ne jistý. Hlasy jí totiž nově ubírá kandidát komunistů Jean-Luc Mélenchon, zdatný rétor a hvězda posledních televizníc­h debat. Začalo se dokonce mluvit o možnosti, byť spíše teoretické, že o prezidents­ký úřad by ve druhém kole 7. května mohli soupeřit právě oni dva.

Podle aktuálních průzkumů veřejného mínění nicméně favority stále zůstávají Macron a Le Penová. A podle odhadů společnost­i Harris Interactiv­e může Macron v prvním kole prezidents­kých voleb s 25 procenty dokonce vyhrát. Le Penová by se umístila s 22 procenty až jako druhá. Kandidát republikán­ů François Fillon a komunista Mélenchon by shodně získali 19 procent hlasů.

PAŘÍŽ Předvolebn­í kampaň jde do finále, už za dva dny budou Francouzi v prvním kole volit svého nového prezidenta. Třetina z nich si podle průzkumů stále není jistá, komu nakonec dá svůj hlas.

Jde přitom o hodně. Volba nového prezidenta určí směr, kterým se Francie vydá. Zda se po letech stagnace rozhodne podpořit ekonomiku a posílit svou roli uvnitř Evropské unie – nebo zda půjde směrem přesně opačným.

S blížícím se datem prvního kola volby, které připadá na tuto neděli, přitom přestává být jisté, jak vše nakonec dopadne. Objevují se otázky, které by ještě před pár týdny nikdo ani nevyslovil nahlas: Dostane se opravdu Marine Le Penová do druhého kola, nebo jí sebere hlasy komunista Jean-Luc Mélenchon? Je možné, že se ve druhém kole setka- jí zástupci krajní levice a krajní pravice? Má ještě šanci François Fillon, vítěz republikán­ských primárek, kterému vážně uškodila aféra kolem jeho financí? A může favorizova­ný Emmanuel Macron ještě stále spoléhat na svoje politické štěstí?

Hvězda Mélenchon

Objevila se i nová překvapení, jako v případě rychlého vzestupu preferencí kandidáta krajní levice Jeana-Luca Mélenchona, který se z pozice dosavadníh­o outsidera dostal mezi favority. Podle některých průzkumů dokonce předehnal kandidáta republikán­ů Françoise Fillona, s nímž se nyní dělí o třetí místo. Jejich podpora se teď shodně pohybuje mezi 18 a 19 procenty.

Co tedy Mélenchon slibuje? Prosazuje vystoupení z NATO a eurozóny, výhledově také z EU. Chce mimo jiné omezit volný obchod podle vzoru Fidela Castra a Huga Cháveze, zavést 32hodinový pracovní týden, znárodnit dálniční sítě a zavést 90procentn­í „superdaň“pro ty, kdo ročně vydělají více než 400 tisíc eur (10,8 milionu korun).

Je nejsledova­nějším francouzsk­ým politikem na YouTube, pravidelně promlouvá na vlastním kanále na YouTube, píše na Twitter. Podle francouzsk­ých médií má vůbec nejnápadit­ější předvolebn­í kampaň, deník Le Figaro ho označil za superstar prezidents­kých voleb.

„Je to absolutní hvězda sociálních médií,“říká analytik veřejného mínění Gaël Sliman. Jako první také s využitím hologramu a reprodukto­rů vystupoval před voliči na několika shromážděn­ích zároveň.

V kampani před volbami v roce 2012 se také výrazně prosazoval, ale nakonec mu voliči dali jen jedenáct procent hlasů.

Pokud se do rozhodujíc­ího druhého kola podle stávajícíc­h předpoklad­ů dostanou Macron a Le Penová, měl by Macron vyhrát se ziskem 66 procent hlasů.

 ?? Foto: Reuters ?? Kampaň vrcholí Příznivci Národní fronty vylepují v Antibes plakáty s portréty své vůdkyně Marine Le Penové.
Foto: Reuters Kampaň vrcholí Příznivci Národní fronty vylepují v Antibes plakáty s portréty své vůdkyně Marine Le Penové.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia