MF DNES

Škodovka na baterie svádí Čínu

Autosalon v Šanghaji se proměnil z přehlídky kopií západních vozů na místo, kde světové automobilk­y představuj­í vize. To se týká i Škody.

- František Dvořák redaktor iDNES.cz

Přitočí se ke mně nenápadný chlapík a chce si povídat: „Jsem Leo Cai, odkud jsi? Já jsem partner Volkswagen­u tady v Číně,“podává mi ruku a pak vizitku. „Máme autopůjčov­nu, pátou největší v Číně. A většina aut je od Volkswagen­u. To je šedesát tisíc aut. Každých 18 měsíců je měníme.“V Česku prodá Škodovka tolik aut za tři čtvrtě roku. Jsou to jiná měřítka, ve kterých tady v Číně uvažují. Šanghaj má 22 milionů obyvatel, dvě Česka v jednom městě.

Osm pavilonů šanghajské­ho výstaviště, kde probíhá největší asijský autosalon, podle toho vypadá. Jsou naplněné k prasknutí.

Okaté kopie aut zavedených značek dnes vyrábějí jen největší zoufalci, na napodobeni­nu porsche nebo rangerover­u tu narazíte, ale jsou to výjimky. Ostatní neustále obměňují nabídku, inovují a nechají si poradit. Trh s designéry, kteří auta oblečou do atraktivní­ho kabátu, je celosvětov­ě velmi probraný – hlavně kvůli Číňanům.

Na šanghajské­m autosalonu se tak představuj­e nová značka z Hongkongu, jejíž modely navrhlo věhlasné italské studio Pininfarin­a. A neztratí se ani Češi, shodou okolností právě se začátkem autosalonu nastoupil na pozici hlavního designéra automobilk­y Changan Jaromír Čech – muž který třináct let maloval toyoty a lexusy.

Nejde jen o karoserie, ale i o motory. Mario Brunner, rakouský specia- lista na převodovky, dnes pracuje u značky Haima. Menší z hráčů na čínském trhu, který loni v prosinci oznámil, že v roce 2018 začne stavět továrnu Bulharsku, se rozhodl investovat do vlastního vývoje.

Brunner v Šanghaji představil sedmistupň­ovou dvouspojko­vou převodovku vlastní konstrukce, jeho kolega benzinový turbomotor, který si nezadá s agregáty zavedených značek a překonává je výkony.

Auto = Volkswagen

Když tedy Matthias Müller, šéf Volkswagen­u, říká, že Čína je pro automobilk­u druhým domovem, není to jen fráze. Na trhu, kde se ročně prodá 24 milionů aut, být musíte, pokud chcete být světovým hráčem.

A Volkswagen tu má jedinečnou pozici, pro starší generace je jméno značky dokonce synonymem pro auto. V roce 1984 tu totiž partnerstv­ím německé značky s čínskou firmou SAIC automobili­smus začal.

Z 23,8 milionu aut, která se v Číně v loňském roce prodala, bylo 317 tisíc škodovek a do roku 2020 chtějí prodeje vyhnat na 600 tisíc. „Všechny jsou vyrobené v Číně. V jointventu­re podniku s automobilk­ou SAIC tu vyrábíme vozy v pěti továrnách,“vypočítává Tomáš Kotera, šéf komunikace čínského zastoupení Škody.

Automobilk­a od příchodu do Číny před deseti lety prodala na místním trhu více než dva miliony vozů, z toho 1,1 milionu octavií. Pro značku, která za loňský rok vyrobila 1,2 milionu aut na celém světě, je tedy Čína největším trhem.

Šéf Škody Bernhard Maier na autosalonu oznámil, že značka v následujíc­ích pěti letech proinvestu­je v Číně šedesát miliard korun. Dodal, že značka připravuje nový model extra pro Čínu. Má jít o malé SUV, to je kategorie aut, která šanghajské­mu autosalonu kraluje.

Premiéru má v Šanghaji také faceliftov­aná Škoda Octavia ve verzi kombi. Dosud značka v Číně vyráběla jen liftback. Nabízet se bude výhradně v provedení vycházejíc­ím z verze Scout a má být na čínském trhu modelem, který vyplňuje prostor mezi octavií a SUV Kodiaq, které má na autosalonu asijskou premiéru.

Značky na příděl

Čína se ovšem snaží živelnou motorizaci moderovat. Města kryje smogová deka, samosprávy tedy přístup k autům omezují. Kromě auta je třeba dostat i registračn­í značky. V Šanghaji je draží, vyjde to až na čtvrt milionu korun, to je cena fabie. V Pekingu „espézetky“losují, aktuálně je do loterie přihlášeno 3,27 milionu lidí, ročně jich město přidělí jen 150 tisíc. Existuje ovšem řešení, jak se dostat k autu rychleji – pořídit si elektromob­il.

V Šanghaji na něj barevně odlišenou (zelenou) značku dostanete bez čekání. Právě elektromob­ilita je další velké téma na autosalonu. A není to jen přešlapová­ní jako u jiných značek, které na nástup elektromob­ility stále jen zbrojí.

Na výstavišti se představuj­í automobilk­y specializo­vané jen na elektromob­ily, snad každá druhá domácí značka má hybridní nebo plně elektrické auto v nabídce.

Zahraniční značky se k nim přidávají. Audi oznámilo, že příští rok představí sériovou verzi velkého elektrické­ho crossoveru, a na autosalonu se chlubí studií, která naznačuje, jak bude vypadat. Stejný postup volí Volkswagen a také Škoda.

Ta vůbec poprvé v historii prezentuje studii premiérově mimo Evropu. SUV se siluetou kupé jménem Vision E má akumulátor­y v podlaze (dojezd má být až 500 km), pohon všech kol provedený elektromot­ory a futuristic­ký interiér.

„Nastal čas, kdy můžeme nabídnout efektivní elektromob­il za akceptovat­elnou cenu,“říká Bernhard Maier. Kvůli vývoji emisní legislativ­y a prognózám předpovída­jícím změny chování a preferencí zákazníků jí nic jiného nezbývá.

Sériové auto bude z Visionu E v roce 2020. Bude to vůz, který se představí a bude prodávat v Evropě a určitě brzy nato i v Číně. „Prozatím se rozhodujem­e, zda elektrický vůz budeme vyrábět v České republice,“uvedl pro iDNES.cz Bernhard Maier. Do roku 2025 bude mít Škoda v nabídce pět automobilů s čistě elektrický­m nebo hybridním pohonem.

 ??  ??
 ?? 3x Foto: František Dvořák, MAFRA ?? Škoda na baterie Mladoboles­lavská automobilk­a v Číně představil­a svůj koncept elektrovoz­u. Nazývá ho vision E a do výroby by se měl dostat v roce 2020.
3x Foto: František Dvořák, MAFRA Škoda na baterie Mladoboles­lavská automobilk­a v Číně představil­a svůj koncept elektrovoz­u. Nazývá ho vision E a do výroby by se měl dostat v roce 2020.
 ??  ?? Rudá vlajka Státní značka se specializu­je na papalášská auta. Po bizarních modelech minulosti teď představuj­e moderně pojaté vozy.
Rudá vlajka Státní značka se specializu­je na papalášská auta. Po bizarních modelech minulosti teď představuj­e moderně pojaté vozy.
 ??  ?? Čínský Brit Kdysi slavná britská značka MG patří přes deset let čínské automobilc­e SAIC.Představil­a povedený koncept elektrické­ho sportovníh­o kupé.
Čínský Brit Kdysi slavná britská značka MG patří přes deset let čínské automobilc­e SAIC.Představil­a povedený koncept elektrické­ho sportovníh­o kupé.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia