MF DNES

Robejšek chce znovu vojnu a udržet korunu

- — Josef Kopecký

PRaHa Lidové veto na přijímané zákony, odmítnutí eura i nelegální migrace, rovná patnáctipr­ocentní daň z příjmu či povinný tříměsíční vojenský výcvik, to jsou některé ze zásadních volebních slibů, které představil­a nová politická strana Realisté politologa Petra Robejška (na snímku).

„Nastavíme princip nulové tolerance vůči těm, kteří se dostanou na území ČR nelegálně. V případě, že přijmeme legální migranty, budeme vyžadovat, aby se zcela přizpůsobi­li našim kulturním a společensk­ým pravidlům,“napsala strana do programu.

„Do Ústavy ČR doplníme ustanovení, které říká, že Česká republika je vlastí příslušník­ů českého národa a příslušník­ů národnostn­ích skupin, ustanovení, které říká, že stanoví-li mezinárodn­í smlouva něco jiného než ústavní zákon, použije se ústavní zákon,“uvedl Robejšek.

„Politika pro obyčejné lidi“

Jako originální nápad představil lidové veto umožňující odmítnout nechtěné zákony většinou voličů. Bude-li sesbírán určitý počet hlasů občanů, odloží se účinnost příslušnéh­o zákona. To nebude možné u změn ústavy či určení výše daní. „Je to snadný způsob, jak zabránit, aby se politika odpoutával­a od obyčejných lidí,“řekl lídr Realistů.

Robejšek také kritizoval, že parlament chrlí jeden zákon za druhým, což podle něho znemožňuje vládnout. „Všichni víme, že ctít řád

Strana Realisté představil­a svůj volební program. Lidé by mohli odmítnout zákony schválené parlamente­m

není v naší zemi dosud zvykem,“prohlásil. Realistům vadí, že společnost dusí prales regulací, proto v programu, který nazvali 33 realistick­ých kroků vpřed, počítají s tím, že za každý jeden nový zákon zruší dva jiné, aby celkový počet právních norem klesl.

Jako příklad zbytečné regulace uvedl Robejšek elektronic­kou evidenci tržeb. Vláda by podle něho neměla „investovat čas a peníze do nepatrně výnosné daně“.

Expert strany pro oblast obrany Jiří Hynek představil jako jeden z pilířů strany povinný tříměsíční vojenský výcvik pro muže. Podle Rea- listů to posílí schopnost celé generace bránit vlast a rodinu. Dobrovolně by takový výcvik podle strany mohly absolvovat i ženy. Alternativ­ou k výcviku se zbraní by byla tříměsíční veřejná služba.

Strana také trvá na ústavním právu vlastnit zbraň a právu použít ji k obraně ve svém obydlí. „Rusko již není největší hrozba, ta největší hrozba k nám směřuje z Blízkého východu,“řekl Hynek.

V ekonomické­m programu Realisté odmítají euro, naopak chtějí zavést rovnou patnáctipr­ocentní daň, což dříve hlásala ODS, ale prosadit to nedokázala.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia