MF DNES

Francie míří k volbám

Kdo jsou hlavní favorité

-

Emmanuel Macron

39 let En Marche! centristic­ké hnutí

Bývalý investiční bankéř, veřejnosti prakticky neznámý do svého příchodu do vlády v roce 2014. Poté ministr hospodářst­ví vstoupil do prezidents­kého klání vloni v srpnu se svým nově založeným hnutím „En Marche!,“nacházejíc­ím se ve středu politické šachovnice. Nejmladší a pohledný kandidát získává sympatie davů na mítincích a má podporu politiků, ekonomů i médií. Nikdy se neucházel o volený úřad, což jeho kritiky vede k útokům na jeho nedostatek zkušeností.

Marine Le Penová

48 let Národní fronta extrémní pravice

Vůdkyně extrémně pravicové Národní fronty od roku 2011, kterou založil její otec. Le Penová se veze na vlně současných protiimigr­ačních, protievrop­ských a protigloba­lizačních nálad, které dosadily do Bílého domu Donalda Trumpa a přivedly Brity k brexitu. V první prezidents­ké kandidatuř­e před pěti lety získala Le Penová 17,9 procenta hlasů.

Jean-Luc Mélenchon

65 let Nepoddajná Francie krajní levice

Bývalý ministr, který před lety stál u zrodu Socialisti­cké strany, tentokrát stojí v čele mladého hnutí Nepoddajná Francie, které založil v roce 2015, a má podporu francouzsk­ých komunistů. Je dobrý řečník, umí strhnout davy. Mélenchon chce změnit Francii a její prezidents­ký systém na parlamentn­í. Bývalý senátor a současný europoslan­ec chce odchod z NATO, omezení volného obchodu, vyšší zdanění bohatých nebo 32hodinový pracovní týden, podporuje legalizaci marihuany.

Francois Fillon

63 let Republikán­ská strana středo-pravá strana

Bývalý premiér ve vládě Nicolase Sarkozyho. Je překvapení­m těchto voleb, vloni v listopadu vyhrál primárky s programem, jež hlásá „radikální“změny v ekonomické a sociální oblasti. Po téměř 40 letech v politice bez většího skandálu je nyní jeho pozice podkopána aférou se zaměstnává­ním příbuzných, která vedla k obvinění ze „zpronevěry veřejných financí“.

Benoit Hamon

49 let Socialisti­cká strana levice

Vcelku nenápadný politik zvítězil v primárkách socialistů oproti favorizova­nému bývalému premiérovi Manuelu Vallsovi. Bývalý ministr školství byl poslancem Evropského parlamentu, je odhodlán prosadit v zemi minimální zaručený příjem ve výši 750 eur. Slibuje legalizova­t marihuanu a zrušit opatření na podporu podnikání, která zavedl Valls. Chce, aby Francouzi zase „uvěřili v levici“a hodlá se věnovat hlavně sociálním a ekonomický­m otázkám.

 ??  ??
 ??  ?? 19,7 %*
19,7 %*
 ??  ?? 19,2 %*
19,2 %*
 ??  ?? 22,3 %
22,3 %
 ??  ?? 23,2 %*
23,2 %*
 ??  ?? 7,7 %*
7,7 %*

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia