MF DNES

Le Penová Brusel děsí, Macron ho fascinuje

-

BRUSEL Čelní představit­elé Evropské unie, diplomaté i evropští úředníci z Bruselu v tichosti sledují kampaň před francouzsk­ými prezidents­kými volbami. Le Penová je děsí, Macron fascinuje, Fillon je uvádí do rozpaků. Svírá je sice nejistota, ale zdržují se jakéhokoli zásahu.

V evropské čtvrti belgické metropole, kde sídlí hlavní instituce EU, se podle mluvčího Evropské komise Margaritis­e Schinase nikdo neodvažuje „do národní debaty vstupovat“. Komise si pouze vyhrazuje právo „prokazovat“svou pravdu, pokud „ji zahalují mýty anebo lži“, vysvětluje Schinas.

Kampaň spojená s francouzsk­ými prezidents­kými volbami, její zvraty, aféry a průzkumy už týdny drží bruselský svět v napětí. „Neustále to se mnou někdo probírá,“supí francouzsk­ý diplomat. „Na počátku panovaly obavy, že po brexitu a Trumpovi zvolí ve Francii Le Penovou,“pokračuje diplomat, „ale volby v Nizozemsku situaci zklidnily.“Nizozemská krajní pravice skončila v březnových volbách druhá.

Od té doby jeho kolegové se zájmem sledují centristu Emmanuela Macrona, který je z prezidents­kých kandidátů nejvíce proevropsk­y zaměřený. „Jeho zvolení by mohlo vést k opětovnému spojení sil Francie a Německa jako tahounů Unie,“podotýká diplomat. Macron, Fillon a Hamon jsou pro Evropskou komisi „straviteln­ými“kandidáty. „Pokud někdo představuj­e skutečnou hrozbu, pak je to Le Penová,“konstatuje zdroj z evropské rady sdružující osmadvacet členských států.

„Všichni se trochu obávají revoluce,“dodává. Le Penová prosazuje odchod z eurozóny a po referendu i z Evropské unie.

Kandidátka Národní fronty dokonce prolomila hradbu mlčení, jíž se Evropská komise zaštiťoval­a. Nejprve se vyjádřil sám Jean-Claude Juncker, který slíbil, že si v případě vítězství Le Penové „navlékne smuteční oděv“. Po něm se ozval Francouz Pierre Moscovici, komisař pro hospodářsk­é záležitost­i: „Volit Le Penovou znamená volit zrušení eura, je to zkázonosná bláznivost.“

Kritik EU Jean-Luc Mélenchon, kandidát krajní levice, jehož v Bruselu pokládají za blížence řecké vládnoucí strany SYRIZA, podobné obavy nevzbuzuje. „Pokud je někdo demokrat a není zcela protievrop­ský, zvládneme ho,“uzavírá zdroj z Evropské komise.

Zbývá případ Françoise Fillona. Evropským institucím jeho program „dobře zní“, říká Charles de Marcilly z Schumanovy nadace. Dodává však, že aféry s ním spojené vyvolávají „otázky o zvyklostec­h francouzsk­ých politiků“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia