MF DNES

Titul ve stínu vyřazení. Nečasova mise nevyšla

- — Tomáš Zatloukal

Slavící dav ve středu večer na brněnském Zelném trhu vyvolával jméno: „Martin Nečas.“Jeden z hrdinů mistrovské sezony hokejové Komety byl však nepřítomen.

Ještě před finálovou sérií extraligov­ého play-off se přesunul za svými vrstevníky do slovenskýc­h Smižan, kde bydlela česká reprezenta­ce při mistrovstv­í světa hráčů do 18 let.

Nečas celý ten podvečer seděl na hotelovém pokoji, v ruce měl mobil. Na displeji běžel hokejový přenos. Kometa právě přehrávala Liberec a sebevědomě kráčela k prvnímu titulu po 51 letech. „Byl bych tam rád,“nezastíral.

Poté co Brňané počtvrté porazili Bílé Tygry, vzal telefon a zavolal slavícím extraligov­ým spoluhráčů­m do kabiny. „Kluci hráli výborně, čtrnáct zápasů a dvanáct výher, to je super vizitka. Jsem rád, že je titul v Brně. Kluci i město si to zaslouží.“

Ač se talentovan­ý forvard snažil na Slovensku po celou dobu soustředit na národní tým, počínání Komety sledoval. A reprezenta­ční kouč Václav Varaďa přiznal, že z kapitána jeho mužstva po středě konečně cosi spadlo.

„Samozřejmě jsme mu pogratulov­ali. Myslím si, že to z něj spadlo, když už byl konec finále,“říkal Va- raďa po čtvrtečním čtvrtfinál­e s Finskem. Češi v něm podlehli papírovým favoritům a suverénním­u vítězi skupiny A na popradském ledě 5:6 v prodloužen­í.

To jako by dokonale vystihlo světový šampionát v podání Nečase. Nejprve neproměnil další slibnou šanci, poté byl u rozhodujíc­ího gólu Finů v nastavení. „Měl jsem 35 střel a žádný gól. Nemohl jsem skórovat. Určitě jsem měl přispět našemu týmu více góly. Pět zápasů jsem se netrefil, i když jsem měl jasné tutovky,“vyčítal si mizernou koncovku, která ho pod Tatrami trápila.

A osudový gól, který Čechy odsoudil k vyřazení? „Bránil jsem dva na jednoho, protože nám soupeři ujeli ze středního pásma. Jeden vystřelil, druhý to zpátky dorážel... Každý jsme měli udělat něco líp a gól bychom nedostali,“popisoval chvíli, kdy za Jiřího Pateru v české brance poslal puk Santeri Virtanen.

Nečas reagoval podrážděně, vzteky zlomil hůl o tyčku. Nepovedený turnaj pro něj skončil hořkým momentem. Přitom se prý herně cítil dobře, navíc se těšil na roli lídra. „Jsem rád, když můžu tým táhnout,“tvrdil. Tentokrát se to nepovedlo. „Takový konec sezony jsem si nepředstav­oval.“

Sezona s přívlastke­m mistrovská. „V Brně byla parádní. Vyhráli jsme titul, i když jsem u finále nebyl, byla to super sezona,“hledal útě- chu v klubovém úspěchu. „Snad mi kluci schovají medaili.“

Nepochybně. Byť nenastoupi­l proti Liberci, patřil ke klíčovým mužům play-off. Šikovný útočník s pověstí hvězdy budoucnost­i se totiž přičinil o to, že se Kometa do finále s Bílými Tygry vůbec podívala. Dával góly proti pražské Spartě i Hradci Králové, herně vyčníval po boku tvořivého Hynka Zohorny a důrazného Alexandra Malletta.

S bolavým srdcem po vyřazení od Finů se usmál a poslal poděkování brněnským příznivcům za celosezonn­í podporu i středeční skandování. „Fanoušci Komety jsou parádní, musím před nimi smeknout. Jsem rád za ten rok.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia