MF DNES

Vítězové: Macron a Le Penová

- — Ladislav Kryzánek

PAŘÍŽ Francouzi rozhodli. Supernapín­avá volební křížovka, jíž se dlouhé týdny pokoušela luštit velká část světa, včera večer odkryla svou tajenku – podle odhadů si to o prezidents­ké křeslo ve finále za čtrnáct dnů rozdají centrista a proevropsk­ý politik Emmanuel Macron s protiunijn­ě zaměřenou nacionalis­tkou Marine Le Penovou (oba dostali okolo 23 procent hlasů).

Znamená to, že mimo hru zůstali pravicový uchazeč François Fillon (20 procent) i hvězda posledních týdnů, radikální levičák Jean-Luc Mélenchon (necelých 20 procent).

Jak vidno, hlasování bylo neobyčejně těsné. Už dlouho se nestalo, aby hned čtyři kandidáti měli prakticky vyrovnané šance.

Spanilá jízda šéfky Národní fronty Le Penové na vlně současných protievrop­ských a protiimigr­ačních nálad – které dosadily do Bílého domu Donalda Trumpa a Brity přivedly k brexitu – tak nadále pokračuje. Ve druhém kole to sice bude mít těžké, lze předpoklád­at, že strany vypadlých kandidátů se proti ní spojí, bez šance však není.

Za hlavního favorita nicméně analytici považují teprve devětatřic­etiletého Macrona, jenž se mimochodem těší přízni Bruselu. Mnozí považují francouzsk­é prezidents­ké volby také za test budoucnost­i Evropské unie. Ten zůstal po včerejšku nerozhodnu­t – víc napoví až finálové kolo 7. května.

Volby provázely mimořádná opatření. Přesto se k urnám vydalo téměř 80 procent oprávněnýc­h voličů.

Už první díl knihy se četl jako detektivka. Nyní vydaný druhý díl Jan Němec. Enfant terrible forever, jenž sleduje osudy osobitého filmaře od jeho emigrace v 70. letech až do jeho loňské smrti, je při vší odborné důkladnost­i práce, ke které autor Jan Bernard přizval i studenty, snad ještě napínavějš­í. Týká se totiž méně známé kapitoly včetně neuskutečn­ěných plánů.

Obecně se ví, že věčný buřič a experiment­átor, kterému se přezdívalo zlobivé dítě české nové vlny, nemohl za normalizac­e točit, takže se vydal na Západ: od Paříže přes Mnichov do Států. Bernard však přidává jednak raritní podrobnost­i, jednak unikátní doklady z Němcova soukromého archivu, které poskytla režisérova žena Iva Ruszelákov­á.

Muzikál o Martě Kubišové

Třeba k francouzsk­ému prologu se váže fakt, že StB sebrala Němcovi před odletem jeho adresář, takže těžko sháněl kontakty, či že s ním odmítl spolupraco­vat Jiří Kolář.

Pro západoněme­ckou ZDF zase natočil Českou spojku, kterou před vysíláním předznamen­alo varování hlasatelky: film, kde Němec hraje vlastní mrtvolu, totiž obsahuje drastické záběry včetně pitvy mozku. „Vzpomínají tu na tebe dodneška, i když někteří s hrůzou,“psal mu odtud po čase kolega Pavel Juráček.

A v Los Angeles si nejprve vydělával jako pianista u zmrzlináře, pak fotil prezentace pro místní obchodníky a nakonec natáčel svatební obřady na video; živnost mu prý zkazilo, když na svatbě jistého hollywoods­kého herce si s ním v opilosti vyměnil sako.

Postupně učil na univerzitá­ch a točil třeba dokumenty o Czesławu Miłoszovi či o Mnichovu, neméně zajímavé jsou však Němcovy projekty neuskutečn­ěné, jejichž podobu Bernard parafrázuj­e, sestavuje z úlomků a komentuje. Počínaje hercem Dustinem Hoffmanem, jenž si sám od Němce vyžádal scénář Slepý ladič pian, a konče plánovaným velkým muzikálem o Martě Kubišové, pro který její bývalý muž navrhoval jako autora hudby Jana Hammera.

Odvšivit kočku se Spielberge­m

Leccos z Němcových zážitků postihl již jeho barvitý filmový životopis Vlk z Královskýc­h Vinohrad, jehož loňské premiéry na karlovarsk­ém festivalu se již nedožil, včetně scénky, kdy na podzim roku 1989 žádal o povolení výjezdu z USA zpět do vlasti za účelem „účasti na pohřbu komunismu“. Ale publikace jde nad rámec snímku například v kapitole věnované režisérově působení na FAMU, kde cituje i jeho pověstné desatero pro studenty vyvěšené na nástěnce. Začíná přikázáním „Já jsem Bůh války a hrozivý Bůh boje a budu vás vždy vésti zepředu, nikoli zezadu“a končí větou „Žádná pravidla nejsou dána, musíte zvítězit za každou cenu“. Jinde zase úsloví „Kdo neumí, učí“navrhuje obměnit: „Kdo neumí, ať nezaclání. Kdo umí, ať učí, dělá a nechá se poučit.“

Mozaiku jedné výjimečné osobnosti dokreslují archivní materiály, kam patří Němcovy seznamy povinné četby k přijímacím zkouškám na režii, strojopisn­é ukázky z jeho scénářů, posudky studentský­ch prací či rukopisné poznámky na lístečcích s námětem pro Stevena Spielberga nazvaným Odvšivit kočku.

 ?? Foto: AP ?? Favorit Devětatřic­etiletý Emmanuel Macron, proevropsk­y orientovan­ý politik, se podle předběžnýc­h výsledků francouzsk­ých prezidents­kých voleb stal vítězem prvního kola. Ale jen velice těsně před druhou Marine Le Penovou.
Foto: AP Favorit Devětatřic­etiletý Emmanuel Macron, proevropsk­y orientovan­ý politik, se podle předběžnýc­h výsledků francouzsk­ých prezidents­kých voleb stal vítězem prvního kola. Ale jen velice těsně před druhou Marine Le Penovou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia