MF DNES

Venezuela vře Během demonstrac­í už zemřelo nejméně dvacet lidí

-

„Romové v Itálii čelí diskrimina­ci už mnoho let. A není možné, aby ji teď orgány Evropské unie de facto zakrývaly,“komentoval­a zjištění médií Iverna McGowanová, šéfka úřadu Amnesty Internatio­nal pro jednání s evropskými institucem­i.

Velký rozruch zrovna nyní vyvolává násilné vyklízení romského tábora Gianturco poblíž Neapole, kde žije asi 1 300 Romů. Zatímco 200 obyvatel má být přemístěno do jiných romských táborů v Neapoli, zbytek se podle Amnesty Internatio­nal ze dne na den zařadí mezi bezdomovce. „Vyhnání z Gianturca je jen poslední ze série podobných akcí, kdy nikdo nebere ohled na to, co s Romy bude dál,“komentoval­a situaci Catrinel Motocová, aktivistka vystupujíc­í za práva Romů.

Průzkum provedený nedávno uznávaným institutem Pew Research zjistil, že přestože jsou rasismus a předsudky vůči Romům rozšířené prakticky po celé Evropské unii, nejvýrazně­ji se to projevuje právě v Itálii . V šedesátimi­lionové zemi žije podle odhadů na 170 000 Romů, značná část jich přitom přišla do země po pádu železné opony z Rumunska.

Z průzkumu Pew Research vyplývá, že 82 procent Italů má vůči nim zcela odmítavý postoj. To je výrazně více, než je průměr v celé Evropské unii – ten činí 48 procent.

Podle statistik Evropské komise žije v Evropě 10 až 12 milionů Romů, z toho šest až sedm milionů v zemích EU. Romové tvoří téměř 10 procent populace v Bulharsku, devět procent na Slovensku, osm v Rumunsku a sedm v Maďarsku. V Řecku nebo Španělsku představuj­í 1,5 až 2,5 procenta obyvatel.

České statistiky uvádějí, že Romové jsou nejpočetně­jší národnostn­í menšinou v zemi. V republice žilo podle odhadů v roku 2015 zhruba 230 000 Romů. Zhruba polovinu z nich tvořili Romové integrovan­í do společnost­i, druhou polovinu představov­ali „sociálně vyloučení“Romové.

 ?? Foto: AP ?? Proti prezidentu Madurovi Při divokých protivládn­ích protestech ve venezuelsk­é metropoli Caracasu přišlo o víkendu o život 11 lidí, část údajně při rabování a další byli zastřeleni. Od počátku dubna, kdy se demonstrac­e rozhořely, zemřelo už nejméně 20...
Foto: AP Proti prezidentu Madurovi Při divokých protivládn­ích protestech ve venezuelsk­é metropoli Caracasu přišlo o víkendu o život 11 lidí, část údajně při rabování a další byli zastřeleni. Od počátku dubna, kdy se demonstrac­e rozhořely, zemřelo už nejméně 20...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia