MF DNES

A co turisté ve frontě na Hrad?

Koncepce ochrany měkkých cílů pro roky 2017–2020, kterou schválila vláda, se čte dobře, ale přichází pozdě a je neúplná. Doufejme, že má i neveřejnou část.

- František Šulc politolog a bezpečnost­ní analytik

Je to častý obraz na místech kolem Pražského hradu – desítky, někdy i stovky lidí postávají ve frontě na to, aby mohli vstoupit do prostranst­ví za ploty, rámy a ozbrojeným­i vojáky a policií. Had turistů dychtících vidět největší hradní komplex na světě se vine po náměstí nedaleko projíždějí­cích vozidel. Jedná se o „měkký cíl“par excellence, zbytečně vytvořený Hradem za přitakáván­í ministerst­ev vnitra i obrany.

Toto shromážděn­í lidí je časté, předpoklád­atelné, takže je velice snadné na ně připravit efektivní útok. Ne nadarmo podobné fronty třeba u náborových středisek byly a jsou oblíbeným terčem teroristů v Iráku či Afghánistá­nu. Uzavření hradního pána Miloše Zemana za vysokými zdmi je z řady důvodů nesmyslné, ale dalo by se i nad ním mávnout rukou. Vytváření nových cílů mimo vytyčený bezpečnost­ní perimetr Hradu je však zcela nezodpověd­né. Jak snadné je zde naplánovat a provést útok.

Bohužel o tomto příkladu se v Koncepci ochrany měkkých cílů pro roky 2017–2020, kterou schválila minulý týden vláda, nedočteme. Zajisté, uvádí se v ní, že ochrana měkkých cílů není a nemůže být jenom na státu (čti ministerst­vu vnitra), ale na pořadatelí­ch společensk­ých akcí, majitelích obchodních center, stadionů, restaurací, klubů. Nicméně už tam není napsáno, že stát nesmí vytvářet měkké cíle, jako se to stalo v případě Pražského hradu.

Nebere v potaz statistiky

Schválená koncepce má 31 stran, není to těžké čtení a s řadou věcí se dá souhlasit. Třeba s principy ochrany měkkých cílů. Prvním je, že jejich zabezpečen­í není věcí státu, ale všech dotčených subjektů, tedy především těch soukromých. Druhým je proaktivní, respektive preventivn­í přístup, třetím je spolupráce a čtvrtým, že nejde vždy o materiální a technické zabezpečen­í, ale o nastavení komunikačn­ích a organizačn­ích procesů. Podobně se dají pozitivně hodnotit i navrhovaná opatření.

Problém koncepce je jeden – proč je schvalován­a až teď? Ideálně měla být hotová po útocích již v roce 2015, nejpozději loni. Veškerá doporučení, byť jsou fakticky v pořádku, ale musejí být zcela standardní a není k nim zapotřebí koncepce. Měla a mohla být dávno realizován­a, takže těžko říci, na co ministerst­vo vnitra a vláda čekaly. Doufejme také, že schválená koncepce má ještě neveřejnou část, kde je uvedeno mnohem více v oblasti konkrétníc­h opatření, taktiky, výcviku a především v analytično­sti. To, co je ve zveřejněné­m materiálu, je odfláknuté a navíc nereflektu­je teorii, statistiky ani to, co Česko hlásí například do Europolu. Dobrým příkladem je hned první odstavec úvodu:

„České republice se do současné doby naštěstí teroristic­ké útoky vyhnuly, nefunguje zde žádná domácí teroristic­ká organizace ani zde nejsou podstatné části zahraniční­ch a mezinárodn­ích organizací. Komunity a společensk­é skupiny, které mají potenciál se zradikaliz­ovat až na úroveň páchání teroristic­kých činů či jiných závažných násilných činů, jsou do současné doby relativně málo radikální...“

První teroristic­ký útok po roce 1989 byl dodnes nevyšetřen­ý výbuch podomácku vyrobené bomby 2. června 1990 na Staroměsts­kém náměstí. Podobný výbušný systém explodoval 2. srpna 1990 na břehu Hostivařsk­é přehrady. Takže zkušenosti jsou. Stejně jako s projevy pravicovéh­o i levicového extremismu, které je nezbytné také řadit mezi terorismus, což se běžně v mezinárodn­ích statistiká­ch a metodikách činí.

Útoky pravicovýc­h, levicových nebo separatist­ických skupin mohou mít také závažné dopady, ať už z hlediska počtu obětí či materiální­ch škod, jak ukazuje historie. Z hlediska metodiky je tedy neodpustit­elné, že je koncepce vůbec neřeší, zvláště když s nimi mají Policie ČR i naše tajné služby velké zkušenosti.

Materiál také vůbec nepracuje s poznatky zemí, které mají s terorismem desítky let zkušeností, jako jsou Británie, Francie, Španělsko či Itálie. Nepracuje ani s historický­mi statistika­mi ohledně měkkých cílů a zachází s nimi navíc velice selektivně. Dobrým důkazem je věta týkající se teroristic­kých útoků za použití automobilů: „Efektivita takovýchto útoků je co do počtu obětí vyšší než při útocích střelnými zbraněmi. Oproti útokům střelnými zbraněmi je také útok vozidlem mnohem rychlejší.“

Útoky střelnou zbraní samozřejmě nejsou pomalejší, ale ani nenadálejš­í (což měli zřejmě autoři na mysli). Navíc ale tvrzení o vyšším počtu obětí nerespektu­je statistiky. Například jeden z nejlepších zdrojů Global Terrorism Database (GTD) při Marylandsk­é univerzitě, který navíc nabízí uživatelům možnost třídění podle vlastních kritérií, uvádí, že z hlediska smrtících účinků v letech 2000–2014 byla na prvním místě kombinace střelných zbraní a výbušnin, na druhém jsou střelné zbraně a o třetí se dělí výbušniny se všemi ostatními způsoby.

Podobně mohly být v koncepci rozvedeny i měkké cíle podle statistick­é pravděpodo­bnosti ohrožení. Konkrétně v letech 1970–2014 podle GTD byla největší pravděpodo­bnost, že útok bude spáchán v obchodě, bance, restauraci, továrně, nadnárodní korporaci, hotelu, na společensk­é akci (koncert, sportovní utkání), v zařízení na těžbu, zpracování a přepravu ropy či plynu, v zemědělstv­í a ve stavebnict­ví. Na jedné straně je tedy dobře, že máme koncepci k ochraně měkkých cílů, ale na straně druhé pozdě a neúplnou.

Materiál vůbec nepracuje s poznatky zemí, které mají s terorismem desítky let zkušeností.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia