MF DNES

Kajínek pořád sedí. Je čas diskutovat o délce trestů

- Antonín Rašek sociolog

„Byl by to zázrak!“svěřil se Jiří Kajínek přímo biblicky médiím, když se dozvěděl, že Miloš Zeman vážně přemýšlí o tom, udělit mu milost. Prezident se tím už zabýval jednou, stejně jako Václav Klaus, který se k Zemanovu záměru staví kladně. I když současný prezident chtěl své právo využívat co nejméně a u smrtelně nemocných uvězněných, což se o Kajínkovi říci nedá.

Zeman opět přímo tenisově nadhodil téma ke kontroverz­ní diskusi. Najde se a už našlo mnoho argumentů pro a proti. Včetně populistic­kého, že Kajínek má sympatie podstatné části našich občanů, což by se logicky mohlo promítnout i do prezidents­kých voleb. Zemanovi odpůrci a zejména protikandi­dáti jistě tohoto faktu v kampani využijí. Přehlédnut ale nelze Zemanův argument, že Kajínek už sedí dvacet let.

Kdysi jsem četl jednu fundovanou sociologic­kou studii o britském vězeňství. Uvádělo se v ní, že většina vězňů, kteří jsou vězněni déle než sedm let, už nejsou schopni se bez vážných psychickýc­h problémů vrátit do normálního občanského života. Ze 198 vězňů odsouzenýc­h za vraždu se přitom jen dva podobného kriminální­ho činu dopustili znovu.

Nestálo by proto za pozornost se délce trestů výzkumně věnovat, když doživotí je bezvýchodn­é a trest smrti nenapravit­elný? Hrozivé je, že vězníme sedmdesát procent recidivist­ů. Za pozornost také stojí, že v našich vězeních je ve srovnání se složením populace o polovinu více odsouzenýc­h jiného než českého původu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia