MF DNES

Takhle Prahu devastoval­y požáry

Originální výstava zve do Novomlýnsk­é věže. Diváky přivede i do planoucího Národního divadla

-

Jan Bohata redaktor MF DNES

Národní divadlo před 136 lety, krátce po jeho otevření. Speciální výstavní technologi­e totiž umožní návštěvník­ům nahlédnout přímo do výhně v nitru hořící scény.

Na ty, kdo projdou celou výstavu a zvládnou výstup až na ochoz ve špičce věže, čeká nejen neokoukaný výhled na město. Expozice totiž umožňuje i nahlédnout do vzdálené budoucnost­i a osudů Prahy nejen s ohledem na hašení požárů.

Osamělá věž

její zpřístupně­ní návštěvník­ům, hledali jsme cesty, jak věž pro návštěvník­y otevřít,“řekla Šárka Behenská, mluvčí MHlMP. Požární expozice ve věži má logiku i proto, že v jejím sousedství sídlí dobrovolní hasiči z Prahy 1.

K Novomlýnsk­é věži se vážou i některé unikáty. Představuj­e jedinou historicko­u pražskou vodárensko­u věž, která v současnost­i nestojí přímo na vltavském břehu. Od pravého okraje řeky ji oddělila především regulace vltavského toku a také stavba pražských náplavek na sklonku 19. století. Věž svému účelu přestala sloužit roku 1877.

Nejstarší předchůdce vodárenské věže je v tomto koutě Petrské čtvrti doložen v éře kralování Vladislava Jagellonsk­ého v roce 1484. Šlo o dřevěnou stavbu, kterou opakovaně poškodil oheň. Měla tak stejné osudy jako jiné kouty metropole, jak to líčí výstava „Praha hoří“. Požáry dřevěných vodárenský­ch věží nebývaly tehdy výjimkou zvláště v zimě, kdy mrznoucí potrubí bývalo zahříváno ohněm.

Blesk i ohnivý teror

pracovali na střeše domu zvaného Bašta u Malostrans­kého náměstí s otevřeným ohněm. Konečný účet ohně zaviněného lehkomysln­ostí dělníků byl otřesný. Dvě desítky lidí zemřely, 200 domů, tedy dvě třetiny Menšího Města, lehlo popelem. Plameny zasáhly i Pražský hrad.

„Teroristic­ký“útok založený žháři ve francouzsk­ém žoldu zažila Praha v éře vlády císaře a krále Leopolda I. v létě roku 1689. Francouzšt­í agenti najali Ohnivého Vavřince, pologramot­ného pasáka Procházku. Ten zjednal další paliče. Ti na několika místech pražských měst založili oheň. Ohnivou smršť rozdmýcháv­al i silný vítr, který hnal

 ?? Foto: Muzeum hl. m. Prahy ?? Ničivé požáry provázely pražskou historii od nepaměti. Například v roce 1689 Staré i Nové Město poničila akce žhářů placených Francouzi (vlevo). Věž Týnského chrámu zapálil v roce 1819 blesk.
Foto: Muzeum hl. m. Prahy Ničivé požáry provázely pražskou historii od nepaměti. Například v roce 1689 Staré i Nové Město poničila akce žhářů placených Francouzi (vlevo). Věž Týnského chrámu zapálil v roce 1819 blesk.
 ??  ?? Teror i nedbalost
Teror i nedbalost
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia