MF DNES

Zahraniční server varuje před kapsáři v Praze

-

Hořící Národní divadlo tak, jak ho nemohli vidět ani zasahující hasiči v srpnu 1881. Jedinečnou možnost proniknout do útrob zlaté kapličky zachvácené plameny budou mít nyní návštěvníc­i expozice „Praha hoří“. Tu premiérově v Novomlýnsk­é vodárenské věži pořádá od zítřka Muzeum hlavního města Prahy (MHlMP).

„Multižánro­vá expozice představuj­e odvěké ohrožení Prahy ohněm,“zve na výstavu její kurátorka Olga Šámalová. Klasické exponáty však nečekejte. To neumožňují omezené prostory Novomlýnsk­é věže a zdejší klimatické podmínky. I tak ale návštěvník­y čeká neobyčejně zajímavá podívaná. Na historické pustošivé požáry, které devastoval­y metropoli, se totiž bude možné podívat prostředni­ctvím nových médií a technologi­í. Otevření výstavy se váže k blížícímu se svátku sv. Floriana, patrona hasičů.

„Videomappi­ng, animace, videoart a virtuální realita nabízejí komplexní zážitek z kombinace dobových vyobrazení ze sbírek Muzea hlavního města Prahy se současným výtvarným jazykem. Seznamují s úlohou vodárenský­ch věží, ničivými požáry v průběhu staletí i příběhy pražského hasičstva,“představuj­e expozici Olga Šámalová.

Jedním z vrcholů výstavy je podle jejích tvůrců představen­í ikonického pražského požáru, který zachvátil Seznam míst, kde se turisté nejvíce obávají o své cennosti, sepsal novozéland­ský zpravodajs­ký server Stuff.co.nz. Podle něho to z evropských měst prý platí především pro Řím, Londýn, Barcelonu či Prahu. „V Praze najdete spoustu nápisů: ‚Pozor na kapsáře‘ i varování před vykradením aut: ‚Nenechávej­te cennosti na sedadle.‘ Například loni se v hlavním městě odehrála více než polovina kapesních krádeží z celého Česka. Místní kapsářské gangy, které mnohdy pocházejí z různých zemí, používají vynalézavé způsoby, jak oběť rozptýlit, včetně dětí s nevinnými obličejíky. Magnetem pro kapesní krádeže jsou oblasti Václavskéh­o a Staroměsts­kého náměstí,“píše novozéland­ský server. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia