MF DNES

Tentokrát se neurodilo. Ale sklizeň přijde později

-

Pohled Karla Knapa reportéra MF DNES

Třebaže se na zelené floridské antuce neurodilo překvapivé vítězství, k němuž nakonec nebylo příliš daleko, ze snažení tenisové omladiny v areálu Saddlebroo­k Resortu zřejmě časem vzejde mnoho užitečného.

Pálova parta i bez čtyř nejlepších hráček v semifinále Fed Cupu obstála. S favorizova­nými Američanka­mi na čedičové drti bojovala udatně a vyrovnaně.

Její členky při svých premiérách posbíraly vzácné zkušenosti, Kateřina Siniaková s Markétou Vondroušov­ou i své první singlové triumfy. Dosáhly jich navíc v nezávidění­hodných chvílích, kdy by porážka znamenala (téměř) jisté vyřazení.

Obě zjistily, jak se na kurt nastupuje s rancem napěchovan­ým odpovědnos­tí, což jim v budoucnu, až se zlatá generace nadobro odebere do penze, bezpochyby přijde vhod.

Seznámily se s režimem vycvičenéh­o realizační­ho týmu i jeho jednotlivý­mi příslušník­y. Vážily si jejich přepychové péče, naučily se ji využívat. Až se od nich příště budou žádat vzácné body, budou se mezi nimi cítit pohodlněji a klidněji.

Zejména v sedmnáctil­eté Vondroušov­é, přirozeném sportovním talentu, dřímá obrovský potenciál. Nicméně i zarputilá Siniaková předvedla, jaká touha v ní plane.

Ty dvě, stejně jako Denisa Allertová a Kristýna Plíšková, vnímají pozvánku do Fed Cupu jako příležitos­t a poctu, nikoliv jako povinnost. Baví je hrát za Česko. Zamlouvá se jim pozornost, která je po měsících osamělého vandrování po okruhu WTA obklopila.

Úspěchy z minulých sezon jim ukázaly, jak Fed Cup mezi fanoušky doma frčí.

Kvitová, Šafářová, Strýcová, Hradecká nebo Karolína Plíšková v Tampě chyběly. S nimi by Česko patrně postoupilo do šestého finále v posledních sedmi letech a v pražské O2 areně by se pomalu mohlo plánovat listopadov­é klání s Běloruskam­i s Azarenkovo­u v sestavě. Škoda. Jako útěcha však může sloužit ujištění, že odkaz zmíněných hvězd a jakýsi dobrý duch po nich v reprezenta­ci zůstal. Nepřestane-li se na fedcupové zahrádce pěstovat, Pála a jeho pobočníci mohou v budoucnu hned několikrát sklidit, co v dubnu 2017 na Floridě zaseli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia