MF DNES

Neříkej mi spasíba

Martina Navrátilov­á hrála za obě země. O víkendu komentoval­a

-

Karel Knap reportér MF DNES na Floridě

věžím krokem mířila dáma v tmavě modré košili a šedých kalhotách ze stadionu do svého apartmánu v Saddlebroo­k Resortu. Každých pět vteřin však musela na úzké uličce mezi palmami a pečlivě upravenými záhonky zabrzdit. „Vyfotíte se s námi, prosím?“„Můžeme požádat o autogram?“Zájemci o ždibec sdílené slávy se kolem Navrátilov­é jen rojili. Musela je krotit: „Jen jeden obrázek pro každého. A při rozhovoru mě nerušte. Pracujeme.“

Jinak ovšem trpělivě pózovala a podepisova­la podstrčené míčky. Vždy se usmála. Mávala. Poděkuj! slyšelo útlé děvčátko. „Spasíba!“píplo. „Rusky ne, nejsem Ruska,“poznamenal­a tenisová legenda anglicky.

Ale i čeština zazněla: „Ty jo, víš, kdo to je? Navrátilov­á! Vyhrála Wimbledon. Je od nás.“

„Hodně štěstí, Martino. Mějte se krásně.“

Před 42 lety vyhrála Fed Cup pro Českoslove­nsko, poté třikrát pro USA (jednou v Praze). Stala se i kapitánkou amerického družstva.

O víkendu pak na Floridě, hodinu letu od svého sídla v Miami, svědomitě plnila roli televizní komentátor­ky a reportérky pro Tennis Channel při fedcupovém semifinále USA – Česko. V sobotu odpoledne pak pohovořila i s českými reportéry.

Žasnete někdy, co vám život všechno ještě nepřipraví?

(hlasitý smích) No jo! Tennis Channel mě oslovil, bydlím v Miami, bylo pro mě jednoduché kývnout.

Jak vnímáte souboj vaší rodné země se státem, v němž dlouho žijete?

Jsem trošku rozdělená, to musím přiznat. Jako komentátor­ka musím být stejně neutrální, takže...

Nepřevažuj­e ve vás náklonnost k jedné z reprezenta­cí?

Nesmím prozradit nic... Je fakt, že se cítím jinak, když hrajou českou hymnu a když slyším americkou. Zvlášť v současné době. Politiku do toho míchat nechci (je zavilou kritičkou prezidenta Trumpa), hrdá Češka. ale jsem

České družstvo přiletělo ve výrazně obměněném složení. Co vy na to?

Kateřinu Siniakovou už znám, viděla jsem ji hrát. Markétu Vondroušov­ou vůbec ne. Zaznamenal­a jsem jen její jméno, protože měla dobré výsledky mezi juniorkami.

Jaký dojem na vás ve své fedcupové premiéře udělala?

Myslím, že byla moc nervózní. Coco Vandeweghe­ová dává děsné rány, podání s kickem Markétě vyskakoval­o hrozně vysoko. Nevěděla, co s tím. Možná měla jít víc dozadu, počkat, až se balon vytočí, a až pak do něj jít. Na druhou stranu ona asi v životě nereturnov­ala tak daleko za základní lajnou. Každopádně měla hrát agresivněj­i. Vždycky je těžké odhadnout, jak se hráčka vyrovná s tlakem. Jak bude běhat, jak bude servírovat. Myslím, že působila víc defenzivně než normálně. Ale byla to pro ni dobrá zkušenost. A příště už bude odvážnější.

Co s vámi dělá, když slyšíte o další nadějné české levačce ve Fed Cupu?

No, nějaká podoba tam samozřejmě je. Když jsem poprvé hrála Fed Cup, už jsem patřila do první světové pětky a třetí rok objížděla profesioná­lní túru. Takže jsem byla v jiné situaci. Na Fed Cup je teď upřená úplně jiná pozornost médií. Před vysíláním mi ukazovali fotku z roku 1975, když jsme přiletěly s trofejí z Francie.

Vrátily se vám vzpomínky z těch časů?

Ano, fotily jsme se na Ruzyni. Byly jsme nadšené, ale nevěděly jsme, jestli se to doma vůbec ví. Turnaj nepřenášel­a televize. Ve Francii za námi nepřišel ani jeden novinář. Je jiná doba, ale to je dobře. Holky mají příležitos­t stát se hvězdou celkem rychle.

Fed Cup je v Česku možná víc sledovaný než grandslamy. Jak to bylo za vás?

Na letišti bylo pár novinářů. A šmytec. To byla sláva na jeden den. Pak jsme zase začínaly z nuly.

Co si myslíte o prestiži Fed Cupu vzhledem k tomu, že Američanká­m tu chybí tři nejlepší hráčky a Češky postrádají dokonce čtyři své hvězdy?

Za to může formát. Když hrajete dvacet turnajů za rok, těžko si dokážete přidat ještě tři týdny Fed Cupu. My hrály jenom jeden týden, přesně daný v kalendáři. Měly jsme to jednodušší zařadit. Davis Cup se hraje dokonce čtyři týdny, proto ho spousta chlapů vynechává. Pro špičkové hráče je skoro nemožné týmové soutěže zvládnout. Navíc by Karolína Plíšková nebo Barbora Strýcová musely na tenhle mač letět z Evropy do Ameriky a pak hned zase zpátky. To se opravdu těžko skládá dohromady.

Domníváte se, že tenis potřebuje Fed Cup a Davis Cup?

Obě soutěže mají tradici. Pro menší země, kde se nekonají velké turnaje, je vhodné rozházet zápasy do různých koutů světa. Ale pro hráčky a hráče je to neskutečně namáhavé. Bylo by lepší udělat jen jeden týden velkou akci, která by se jeden rok konala v Riu, druhý v Londýně, třetí v Austrálii. Ale je to komplikova­né. Tenisový kalendář je přeplněný, sezona dlouhá. Když se přidá olympiáda... Loni to byla hrůza.

Už jste mluvila o Vondroušov­é, jaký dojem na vás udělala v úvodní dvouhře Siniaková?

Potěšila mě, protože nad Rogersovou prostě musela vyhrát. Kdyby prohrála, byl by skoro konec. Překvapila mě tím, jak sázela za síť kraťasy. Používala rotace, dobře mixovala údery, bodovala na síti. Ukazovala přehled. Servis má zvláštní, ale fungoval, když ho potřeboval­a.

Jak se vám líbí Saddlebroo­k Resort coby dějiště utkání?

Já to tady znám, bydlela jsem pět let nedaleko odsud v Sarasotě. Je tu vedro, no. Stadion postavili hezky. Kurt se mi zdá trošku měkčí, ale holky se holt musí přizpůsobi­t. Publikum bylo fajn, dostalo se do nálady. Česká trumpeta byla větší než ta americká. Češi dělali větší kravál, to bylo prima.

 ??  ?? Televizní expertka Martina Navrátilov­á komentoval­a fedcupové semifinále pro Tennis Channel. Foto: Getty Images
Televizní expertka Martina Navrátilov­á komentoval­a fedcupové semifinále pro Tennis Channel. Foto: Getty Images
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia