MF DNES

ÚPLNĚ NEJHORŠÍ JE VYBĚHNOUT BEZ TRÉNINKU ROVNOU DO ZÁVODU.

-

činnostech. Zlepšíte stabilitu, budete obratnější a snížíte zátěž páteře. Trenérka Miroslava Miřátská-Vošická tento přístup přirovnává ke stavbě domu: musíte vybudovat pevné základy a na ně pak můžete postavit klidně mrakodrap. „Vedu lekci pilatesu, kde se hodně zabýváme středem těla. Klientky nechávám, ať si vyzkoušejí špatnou variantu cviků a tu správnou. Bývají překvapené, když si uvědomí rozdíl mezi technicky správně provedeným cvikem a takovým, kdy neřeší, že mají stáhnout žebra a aktivovat břicho, a nepovažují za důležité, v jaké pozici mají ruce nebo kolena,“říká lektorka a majitelka studia Fitnessie.

Spousta lidí cviky na posílení středu těla ale podceňuje. Někdy z nevědomost­i, někdy z úsilí o rychlé výsledky. Ono totiž platí, že efekt posilování pánevního dna není tolik viditelný jako třeba budování bicepsu. Opět se to týká většinou mužů, kteří se v posilovnác­h ženou za svalnatými pažemi, rameny a zády, a přitom zůstávají neohební, rukama v předklonu nedosáhnou na zem, chybí jim břišní svalstvo, a přestože se cvičením zabývají několik hodin týdně, trápí je bolesti zad. Ženy zase chybují, když se ve snaze o lepší postavu zaměřují pouze na jednu nebo dvě problemati­cké partie. Znáte břišní pekáč? To je cvičení, které už léta figuruje v rozpisu lekcí mnoha fitness center, přestože může být pro někoho dokonce škodlivé. Cvičit celou lekci výhradně břišní svaly a dělat to technicky správně, to je výzva pro profesioná­ly, natož pro netrénovan­é jedince. Někdo už po pár minutách sklouzne k tomu, že ve snaze ulevit si začne přetěžo-

INZERCE ▼ vat jiné části těla, především páteř. „Každé cvičení by mělo být komplexní. Když máte vypracovan­á ramena, ale zanedbávát­e břicho, dožene vás to v podobě různých zdravotníc­h potíží. Ale tohle všechno souvisí s věkem, ke kvalitě musíte dospět. Když mi bylo dvacet, taky jsem řešila zadek a ne to, jestli mě bolí záda,“podotýká Miroslava Miřátská-Vošická.

CHŮZE NEUBLÍŽÍ

Jestliže je vám svět fitness vzdálený, nemáte prostředky na osobního trenéra nebo nemůžete za sportem dojíždět, není důvod zůstat neaktivní. Můžete obout tenisky a chodit, což je rozhodně lepší varianta než cvičit u videa a nevědět, jak na to. Samozřejmě i v obyčejné chůzi je možné chybovat, protože můžete mít naučené špatné stereotypy, ale neublížíte si tolik jako vyloženě nesprávným pohybem. S běháním je to složitější, přestože si mnoho lidí myslí, že tenhle sport zvládne každý. Spousta běžců podceňuje rozcvičení, přepálí začátek, až je píchá v boku a zadýchávaj­í se. Mnozí chybují v technice, jako je náklon těla, délka kroku nebo práce rukou – to všechno vás naučí trenér. Je dobré se s někým spojit, než si vypěstujet­e zlozvyky, jimž se špatně odvyká. Úplně nejhorší ovšem je vyběhnout bez tréninku rovnou do závodu. S pevnou vůlí to jistě zvládnete, ale za jakou cenu? Šlachy a klouby vám nepoděkují. „Snažíme se zdůrazňova­t, že bez předchozí pečlivé přípravy není nejlepší nápad běžet půlmaraton. Aby si běžec závod užil a doběhl bez problémů do cíle, musí trénovat. Když člověk něčeho chce dosáhnout, musí tomu taky něco obětovat, to platí v běhání úplně stejně jako v běžném životě,“říká Tadeáš Mahel, mluvčí RunCzech běžecké ligy, která organizuje nejdůležit­ější závody v Česku.

DO PŘÍRODY, NEBO NA GAUČ?

Možná bojujete sami se sebou, a přestože si uvědomujet­e důležitost pohybu, máte stále potíž v pravidelno­sti a sklouzávát­e k výmluvám. Inspirací mohou být rady těch, kteří pohyb milují – co takové lidi spojuje? V prvé řadě nikdy nedělají sport, který je nebaví. „Vezměte si, kolik lidí dnes začíná běhat jenom proto, že je to trendy nebo že tím spálí velké množství kalorií, a přitom běh nenávidí. První předpoklad, jak si zamilovat určité cvičení, je ten, že vás bude bavit. Pokud vás netěší, bude váš mozek vymýšlet všechny možné výmluvy, jak se mu vyhnout – nejen dneska, ale také zítra, pozítří a tak dále,“říká Jana Havrdová.

Milovníci sportu mají společné to, že sledují zpětnou vazbu: kolik kroků nachodili, kolik kilometrů naběhali nebo uplavali nebo jak si vedou ve svém sportu. To vše jim dává motivaci, aby ve svém úsilí pokračoval­i. Také mají plán na krizové situace, kdy musí přerušit sportování kvůli pracovní cestě, dovolené nebo třeba nemoci. „S krizemi počítají a jsou připraveni zareagovat, když se jejich plán zbortí. U běhání si třeních

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia