MF DNES

VÍC POHYBU, MÍŇ NÁMAHY

-

Nemusíte vypustit duši, aby cvičení dostalo grády. Na intenzitě mu dodají drobné změny, díky kterým uděláte víc kroků i pohybů. INZERCE ▼

Až se příště vydáte na pěší výlet a budete už pěkně zahřátí, zařaďte na pět minut vyšší rychlost. Pak zpomalte, vydýchejte se a znovu zrychlete. Tělo tak postupně naučíte, aby se i při vyšším tempu cítilo dobře. Na každé další túře či výletu budete mít víc a víc svižné tempo, aniž budete lapat po dechu.

Na kole vybírejte trasy ve zvlněném terénu. Při jízdě do kopce musíte zabírat proti zemské přitažlivo­sti, takže dostanete do větších obrátek svaly, srdce i plíce. Jednou až dvakrát týdně pokořte nějaký svah, začněte samozřejmě těmi pozvolnějš­ími. To neplatí jen pro cyklisty, ale i pro turisty a v zimě pro běžkaře.

Posbírejte svoje děti a děti svých známých, vylovte z kouta létající talí ř nebo míč a uspořádejt­e turnaj v házení. Vy se samozřejmě do hry zapojte taky. Na vlastní kůži poznáte, že pro děti je typický intervalov­ý trénink. Honí se, běhají sem a tam a pak se zastaví, popadnou dech a zase se rozběhnou. To samé doporučují fitness trenéři svým klientům. Proč? Zvyšujete tepovou frekvenci a posilujete výdrž. Držte se party těch, kdo mají lepší kondici než vy. Choďte s nimi často cvičit nebo na výlety. Díky této motivaci budete postupně zdatnější a rychlejší. Možná i vy po čase pomůžete kamarádce stejným způsobem.

Chodicí pásy a další stroje na aerobní cvičení mají v nabídce funkcí „intervalov­ý program“. Zapněte ho, v průběhu cvičení bude automatick­y zařazovat stoupání, větší odpor a úseky s vyšší rychlostí. Postupně náročnost programu zvyšujte a uvidíte, jak se vám bezbolestn­ě zlepší vytrvalost.

Kamenité stezky, písek a travnaté cesty vyžadují práci většího počtu svalů než při stejném tempu na silnici. Sjeďte s kolem ze silnice na méně frekventov­ané stezky, kdykoliv je to jen možné. Kromě toho, že spálíte víc kalorií, objevíte hezčí krajinu a budete dýchat zdravější vzduch.

Před dvaceti lety jev nevídaný, dneska normální: ráno před školou se nesrocují davy školáků, ale kolony aut. Rodiče šetří čas, ale sebe i dítě ošidí o možnost přirozenéh­o pohybu. Chytněte potomka za ruku a vydejte se do školy pěšky.

I když máte pohybu relativně dost, slibte si, že zkusíte něco nového. Kupte si kolo, najměte osobního trenéra, vzpomeňte na prázdninov­é vesnické mače v ping-pongu nebo badmintonu. Vlije vám to novou energii do žil.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia