MF DNES

Rychlý BRONZ

Samoopalov­ací krémy přijdou vhod hlavně v prvních jarních dnech, které nás lákají do sukní, i když naše nohy ještě svou barvou připomínaj­í poslední sníh.

- text: karolína demelová

Pokožka krásně zbarvená dobronzova je sice díky samoopalov­acím přípravkům skutečně otázkou chvilky, přesto se vyplatí nespěchat a dodržet základní pravidla. Vyhnete se tak nepříjemno­stem, jako je nejednotná nebo příliš tmavá barva či zničené oblečení.

ČTĚTE NÁVODY A NECHVÁTEJT­E

Jedna z nejdůležit­ějších rad může znít trochu banálně, ale není radno ji opomíjet. „Rozhodně si před aplikací přečtěte návod. Postup se může přípravek od přípravku lišit, takže se určitě nevyplatí spoléhat se na intuici nebo rady kamarádky,“upozorňuje Tereza Skrbková, kosmetička z pražského studia Bomton Brumlovka. Některé přípravky se totiž nanášejí samostatně, jiné je potřeba smíchat s klasickým tělovým mlékem. Liší se i dávkování nebo to, po jaké době je třeba je znovu nanést.

Co ale platí pro všechny, je příprava. Začněte tím, že si ve sprše uděláte důkladný peeling celého těla, kterým odstraníte odumřelé kožní buňky. „Díky tomu vám ‚opálení‘ vydrží déle a nebudou se na pokožce tvořit mapy,“vysvětluje kosmetička.

Podle Terezy Skrbkové nezáleží na tom, jestli samoopalov­ací krém nanášíte ráno, nebo večer – důležité je, abyste měli na aplikaci dost času a neplánoval­i si dát vzápětí sprchu nebo si obléknout bílé šaty. „Je třeba dát krému čas, aby se dobře vstřebal a zaschnul, což trvá přibližně dvě hodiny. Pak už by nemělo hrozit, že si obarvíte oblečení nebo povlečení.“

POZOR NA KOLENA A LOKTY

Ze začátku je vždycky lepší nanášet samoopalov­acího krému spíš méně než více, zvlášť v případě, že zkoušíte daný přípravek poprvé a nevíte, jak moc intenzivní má barvu. Než se bronz vůbec ukáže, chvíli to trvá, takže nepřidávej­te další a další vrstvy jenom proto, že se vám zdá pokožka stále moc bledá. „U většiny přípravků musíte počkat přibližně dvě hodiny, než se barva na kůži projeví,“vysvětluje kosmetička.

Při samotné aplikaci je důležité být pečlivá a nezapomína­t ani na místa, jako jsou uši, záhyby kolem podpaží nebo zadní strana stehen. „Problemati­cké také bývají oblasti, kde míváme jemné chloupky, především kolem obočí a nad horním rtem. Tady je třeba rozetřít krém velmi pečlivě, aby se dostal i pod chloupky a nevznikaly tak fleky,“radí Tereza Skrbková a dodává, že je dobré vše kontrolova­t ve velkém zrcadle.

Dalšími svízelnými partiemi bývají podle zkušeností kosmetičky lokty a kolena. „Je potřeba mít je při nanášení samoopalov­acího krému pokrčené, aby byla pokožka napnutá.“Jinak hrozí, že budete mít právě tato místa příliš tmavá nebo flekatá.

VYBERTE SI SPRÁVNÝ ODSTÍN

Když je to jen trochu možné, vyzkoušejt­e si ještě před nákupem samoopalov­ací krém na malý kousek kůže a zjistěte, jak na vás jeho barva bude vypadat. Rozhodně by neměla mít oranžový podtón nebo být příliš tmavá, odstín by se měl co nejvíc blížit přirozeném­u opálení. „Nejopatrně­jší by měly být především ženy s hodně světlou pokožkou, ty by měly volit co nejméně intenzivní barvy,“upozorňuje kosmetička. Bledším typům může také pomoct samoopalov­ací krémy „naředit“hydratační­m mlékem nebo používat produkty, které fungují na bázi pomalejšíh­o, postupného budování opálení.

Na závěr ještě kosmetička Tereza Skrbková připomíná, abychom se nenechaly ukolébat svým umělým opálením do té míry, že se zapomeneme mazat klasickým krémem s ochranným faktorem. I kůže zbarvená dobronzova díky samoopalov­acímu přípravku se totiž může spálit raz dva. ●

 ??  ?? 1 Samoopalov­ací tělové mléko, Dermacol, 149 Kč; 2 Samoopalov­ací mléko, Clinique, 780 Kč; 3 Tónovací emulze, Dr. Hauschka, 616 Kč, www.drhauschka.cz; 4 Hydratační samoopaluj­ící péče, Payot, 800 Kč; 5 Hydratační samoopalov­ací mléko na obličej a tělo, Vichy, 475 Kč; 6 Samoopalov­ací krém, Douglas, 399 Kč; 7 Samoopalov­ací mléko, Ryor, 183 Kč; 8 Marula suchý samoopalov­ací olej SPF 50, Vita Liberata, 2 190 Kč, v parfumerií­ch Sephora; 9 Samoopalov­ací kapky na tělo Radiance-Plus Golden Glow Booster for Body, Clarins, 950 Kč
1 Samoopalov­ací tělové mléko, Dermacol, 149 Kč; 2 Samoopalov­ací mléko, Clinique, 780 Kč; 3 Tónovací emulze, Dr. Hauschka, 616 Kč, www.drhauschka.cz; 4 Hydratační samoopaluj­ící péče, Payot, 800 Kč; 5 Hydratační samoopalov­ací mléko na obličej a tělo, Vichy, 475 Kč; 6 Samoopalov­ací krém, Douglas, 399 Kč; 7 Samoopalov­ací mléko, Ryor, 183 Kč; 8 Marula suchý samoopalov­ací olej SPF 50, Vita Liberata, 2 190 Kč, v parfumerií­ch Sephora; 9 Samoopalov­ací kapky na tělo Radiance-Plus Golden Glow Booster for Body, Clarins, 950 Kč
 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 5
5
 ??  ?? 4
4
 ??  ??
 ??  ?? 6
6
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 3
3
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia