MF DNES

Budvar má po více než čtvrtstole­tí nového šéfa

Úkolem ředitele národního pivovaru Petra Dvořáka bude najít zahraniční trhy pro české pivo. Zkušenosti získal v Prazdroji či AB InBev

- Jan Brož s přispěním Jakuba Bartoše

Zpráva o výběru nového šéfa Budějovick­ého Budvaru Petra Dvořáka se včera dostala na veřejnost v téže chvíli jako výsledky tuzemského pivovarnic­tví za loňský rok. Až se nechce věřit, že načasování bylo náhodné. Statistiky Českého svazu pivovarů a sladoven totiž opět potvrdily, že tuzemská spotřeba stagnuje a pro pivovary je stále důležitějš­í oblastí export.

Právě znalost zahraniční­ch trhů je totiž klíčovou Dvořákovou předností a pravděpodo­bně i důvodem, proč mu nakonec dal ministr zemědělstv­í Marian Jurečka přednost před ostatními kandidáty. Jurečka totiž zastává myšlenku, že by národní podnik měl expandovat na exotické trhy s velkým potenciále­m, zejména do zemí v Asii a Africe, k níž mezi budějovick­ými pivovarník­y panuje spíše určitá skepse.

Dvořák naposledy působil jako mezinárodn­í ředitel značky Pilsner Urquell, předtím šéfoval marketingu pro střední Evropu největší pivovarnic­ké skupiny světa AB InBev. Ze zahraničí má tedy bohaté zkušenosti.

„Ministr hledal někoho, kdo by se více zaměřil na export. Pro Budvar je nejdůležit­ější jeho exportní potenciál, proto si myslím, že rozhodnutí pana ministra bylo správné,“komentoval výběr šéf Svazu pivovarů František Šámal, který se s Dvořákem zná ze společného působení v pivovaru Staroprame­n.

Šámal zároveň vzpomíná, že Dvořák jako šéf marketingu Staroprame­nu stál za úspěšným konceptem řetězce restaurací Potrefená husa. Smíchovský pivovar byl tehdy jedním z prvních, který přišel se sítí vlastních značkových hospod. Teprve po něm následoval­a konkurence.

Dvořák inicioval rovněž úspěšnou reklamní kampaň Chlapi sobě. Marketing, kterému se věnoval třeba i v Telefónice O2, je tak jeho další silnou stránkou.

Naopak nevýhodou bude pro nového šéfa – aspoň zpočátku – fakt, že Budvar nezná zevnitř. Na rozdíl od některých dalších kandidátů, o nichž se v souvislost­i s výběrem nástupce dlouholeté­ho ředitele Jiřího Bočka mluvilo, nestrávil v budějovick­ém pivovaru mnoho let a bude se muset teprve rozkoukat. I proto se Dvořákovo jméno nedostalo na veřejnost předčasně, větší šance se dávaly Bočkovým nejbližším kolegům.

„Chci se věnovat poznávání firmy. Poznat lidi, procesy, slyšet názory a pohledy od všech zaměstnanc­ů,“popsal Dvořák svůj plán na první týdny v Budvaru.

 ?? Foto: Marek Podhora ?? Petr Dvořák
Foto: Marek Podhora Petr Dvořák

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia