MF DNES

Konec fantoma z Kutné Hory Obchodní partneři Topolánek u Zacha končí

Impérium podnikatel­e Tomáše Zacha je v rozkladu, dotírají na něj exekutoři i finanční správa

-

Zuzana Kubátová redaktorka MF DNES

éta byl kutnohorsk­ý podnikatel Tomáš Zach miláčkem štěstěny. Jeho obchodní partneři si sice stěžovali, že neplatí dluhy a neplní dohody, pršely na něj žaloby i trestní oznámení, ale Zach vždy z potíží vyklouzl. Kormidlova­l dvě desítky firem zvučných jmen, pyšnil se politickým­i kontakty. Jeho společníke­m i přítelem je dokonce expremiér Mirek Topolánek.

Letos však Zacha dostihly dluhy. Jeho firmy Sepap a Slunol jsou v likvidaci, Kratolia a Osinek v úpadku. Kratolia skončila poté, co jí předloni obstavila účty Finanční správa, protože ji podezírá z daňových úniků.

To ochromilo i spřízněné společnost­i. Na další Zachovy firmy si došlápl Exekutorsk­ý úřad Praha-východ kvůli tlaku soukromých věřitelů. Ti na Zacha dotírají mnohem déle než berní úřad.

Kvůli sedm let starému dluhu vůči firmě Spel kolínského průmyslník­a Jiřího Svobody má dnes Zach obstavené osobní účty a exekutoři mu prodávají pozemky. Zablokoval­i i téměř čtyři miliony korun, jež se Zachovi měly vrátit z dva roky staré transakce, kterou anuloval soud, protože byla zmanipulov­aná v jeho prospěch.

„Panu Zachovi teď není dobře,“říká advokát Lukáš Kruml, který zastupuje Spel a ovocnářské družstvo Vitamína, jež se se Zachem také soudí.

Tunel ve Vitamíně

Vitamínu, jež vlastnila 170 hektarů sadů, Zach před sedmi lety brilantně vytunelova­l. Družstevní­kům nejdřív namluvil, že jim přivede investory a dotace a získal od nich plnou moc k jednání před soudy.

S plnou mocí v ruce následně nechal do obchodního rejstříku zapsat nové vedení družstva, vzešlé z jím zinscenova­né utajené členské schůze. Družstvo ovládli jeho lidé, Zach se stal prokuristo­u.

Družstevní­ky okamžitě odřízl od rozhodován­í, vyhnal z kanceláří, zabavil účetnictví. Jeho lidé z družstva odčerpali majetek a zadlužili ho. Skončilo v konkurzu a Zach sám koupil v dražbě jeho nemovitost­i.

Soud po letech uznal, že dražba byla protizákon­ná, stejně jako členská schůze, na níž Zach družstvo ovládl. Družstevní­ci přesto o majetek přišli. A jejich trestní oznámení na Zacha policie odložila.

Zato se Zachovi dostal na kobylku Jiří Svoboda. Šéf průmyslové firmy Spel se s ním soudil o nesplacený 3,5milionový dluh, a třebaže to trvalo spoustu let, svůj nárok obhájil.

Peníze si Zach od Svobodovy firmy půjčil v roce 2009 na tři měsíce na nákup akcií fotbalovéh­o klubu Sparta ČKD Kutná Hora. Peníze nevrátil a dluh přehrál na svou firmu Koramo. Když se ani ta k placení neměla, začal Spel peníze po roce vymáhat soudně. Počátkem roku 2012 na Zacha podal trestní oznámení kvůli podezření z podvodu a daňového úniku.

Spor ilustruje, jak funguje česká spravedlno­st. Policie podnět Spelu nejprve odložila. Vrátila se k němu až po stížnosti Svobodova advokáta, a i když byl případ z prvního šetření dobře zmapovaný, prověřoval­a ho znovu přes tři roky. Nakonec došla k názoru, že se Zach podvodu dopustil, ale skutek je promlčen, takže ho nelze stíhat.

„Policie a státní zástupci Zachovy podvody totálně zazdili,“říká advokát Kruml. „Vitamínu rovnou a Spel šetřili tak dlouho, až došlo k promlčení. V případě Spelu jsme se ale domohli aspoň částečné spravedlno­sti v civilním řízení,“dodává muž, jenž odstartova­l exekuce na Zachův majetek.

Utajené schůze

Vstup do kutnohorsk­é Sparty z roku 2009 za peníze Spelu má podobné pozadí jako tunel ve Vitamíně. Polovinu klubu kupovala Zachova firma Ledvické uhlí. Na fotbalisty pak zkusila trik prověřený z Vitamíny: jako poloviční akcionář „svolal“Zach utajenou valnou hromadu, na níž bez vědomí ostatních podílníků vyškrtl z představen­stva funkcionář­e Tomáše Havlíčka. Byť na to podle stanov neměl právo.

Rok trvalo, než se Havlíčkovi podařilo u soudů rozhodnutí anulovat a do vedení Sparty se vrátit. Zach pak z klubu vycouval.

Ještě jedna praktika je pro Tomáše Zacha typická. Své firmy často přejmenová­vá a přeskupuje. Hned dvě jeho společnost­i nesly v různou dobu stejné jméno – Ledvické uhlí. Dnešní Slunol se pro změnu rok a půl jmenoval Uhlí z Ledvic. A za 11 let existence vystřídal celkem šest názvů a pět různých adres.

Získat Zachovu reakci se MF DNES nepodařilo, podnikatel nezvedá mobilní telefon a na žádost o kontakt nereagoval. Tomášovi Zachovi léta otvíralo dveře k obchodům přátelství s bývalým premiérem a šéfem ODS Mirkem Topolánkem. Topolánek od Zacha před časem koupil i pozemek na stavbu svého rodinného domu. Společně podnikali, dodnes spolu vlastní firmu Obila parazitují­cí na značce kdysi známého zemědělské­ho podniku.

Původní zemědělský podnik stejného jména, jehož logo dodnes nesou zdaleka viditelná obří sila na okraji Kutné Hory, zanikl dva roky předtím. Koupila ho skupina Agropol, s níž majetek původní Obily přešel do holdingu Agrofert. Zachova realitní Obila má dnes problémy. Finanční správa jí obstavila účty a podezírá ji z daňových úniků.

který se k podnikání svého partnera vyjadřovat nechce. Prý „je to jeho věc“. Obila je jednou ze zhruba dvou desítek firem, jež Zach a jeho čínská manželka Ting kontrolují. Zach používá často postup stejný jako v Obile. Zakládá firmy, jimž dává známá jména. Do jeho portfolia tak patří třeba společnost Osinek (stejně se jmenuje dceřiná firma ministerst­va financí), Sepap (kdysi značka papíren ve Štětí) či Koramo (zkratka bývalé Kolínské rafinerie minerálníc­h olejů).

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Zachova stopa U vesnice Grunta severně od Kutné Hory mělo ovocné sady družstvo Vitamína. Tomáš Zach ho však přivedl na mizinu.
Foto: Petr Topič, MAFRA Zachova stopa U vesnice Grunta severně od Kutné Hory mělo ovocné sady družstvo Vitamína. Tomáš Zach ho však přivedl na mizinu.
 ?? Foto: web ?? Tomáš Zach
Foto: web Tomáš Zach
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia