MF DNES

Naštvaná a rozdělená Francie

Etablované strany ve francouzsk­ých volbách propadly. K vítězství má nakročeno Emmanuel Macron. Blízká budoucnost je však nejistá.

- Petr Robejšek

První kolo francouzsk­ých prezidents­kých voleb vyhrál Emmanuel Macron před Marine Le Penovou. Stejně, s velkou pravděpodo­bností, dopadne i druhé kolo 7. května. Macronovo vítězství by snad mohl zhatit pouze zvláště barbarský útok muslimskýc­h teroristů. Do druhého kola tedy jde očekávaná dvojice a i výsledek jejich duelu je očekávatel­ný. Co to však vypovídá o situaci ve Francii a co z toho plyne pro budoucnost?

Tak především, nejenom pro Francii je příznačné, že etablované strany, v konkrétním případě socialisté a konzervati­vci, nezískali důvěru obyvatel. Vítězi prvního kola soupeření o Elysejský palác jsou protestní strana Le Penové, Národní fronta, a účelový Macronův spolek En Marche! (Vpřed!).

Zadruhé, kandidáti protestníc­h stran na pravici a na levici, Le Penová a Mélenchon, získali dohromady čtyřicet procent hlasů. To ledacos vypovídá o náladě ve Francii i o tom, co je tam podobné jako v ostatních západních demokracií­ch. Všude na Západě dnes totiž hrají roli stejné vlivné proměnné: končící globalizac­e, stagnující růst, zostřující se boj o blahobyt opepřený pocitem, že západní způsob života je ohrožen.

I ve Francii se mnozí lidé cítí být etablovaný­mi stranami přehlíženi. A při nezaměstna­nosti okolo deseti procent – ve skupině mezi 18–25 lety dokonce čtyřiadvac­et procent – nepřekvapí ani odpor proti globalizac­i, nadnárodní­m firmám a nadnárodní­m organizací­m, jako je EU.

A tak by bylo nejenom zajímavějš­í, ale reálné situaci ve Francii vlastně přiměřeněj­ší, kdyby ve druhém kole Emmanuel Macron soupeřil s levicovým Jean-Luc Mélenchone­m. Tito dva politici totiž odrážejí podstatu rozpolceno­sti Francie ještě trochu přesněji než duo Macron – Le Penová.

To, že k duelu mezi liberálně a proevropsk­y myslícím Macronem a radikálně antikapita­listicky zaměřeným Mélenchone­m nedošlo, bude mít jeden důsledek. Střetnutí rozpolcené Francie je odročeno na dobu Macronova prezidents­tví.

To, jak silná bude pozice prezidenta Macrona, je třeba se ptát proto, že zatím nemá skutečně jasnou podporu v parlamentu. Jeho politické seskupení En Marche! je spolek pod heslem, které připomíná Obamovo „Yes we can“. Nemá-li být Macron podobně slabý prezident, jako byl Obama, tak musí v červnových volbách do parlamentu opravdu zabodovat a získat podporu přívrženců ostatních stran.

O síle prezidenta Macrona rozhodne i to, koho budou v červnových volbách podporovat Mélenchono­vi voliči. Záležet bude na tom, kolik z nich dá v červnu svůj hlas Národní frontě. Mélenchon jim sice možná doporučí podporu Macronova En Marche!, ale není jisté, jestli jej jeho voliči poslechnou. Proč by to měli dělat, když Mélenchonů­v program je antikapita­listický a kritický vůči EU. Obě témata Marine Le Penová nabízí také. Je nejenom eurokritic­ká, ale její sociální program je výrazně levicový. Francii a její spojence čekají neklidné časy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia