MF DNES

„Alternativ­ní fakta“podle ministryně Šlechtové

- Jiří Koželouh programový ředitel Hnutí DUHA

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová předvedla – ať už záměrně nebo z nevědomost­i – ukázkovou práci s „alternativ­ními fakty“. Poslance totiž ujišťovala, že návrhy Jaroslava Foldyny z ČSSD k novele stavebního zákona nevyřadí občany z rozhodován­í o stavbách v jejich okolí. Pomohla si argumentem, že se spolky občanů budou moci vyjadřovat podle zákona o ochraně přírody.

Jenže ve skutečnost­i Sněmovna hlasovala právě o změně zákona o ochraně přírody a návrhy poslance Foldyny veřejný dohled občanů nad stavbami zcela ruší. Po mystifikac­i ministryně poslanci velkou většinou s novelou stavebního zákona souhlasili.

Výsledkem nepravdivé informace je hrozba bezprecede­ntního omezení občanských práv. To odporuje ústavnímu právu na zdravé životní prostředí, mezinárodn­ím závazkům země i programové­mu prohlášení­m vlády, jež jakékoliv omezení účasti veřejnosti na rozhodován­í výslovně vylučuje. Deklarovan­ý závazek vlády se přitom opírá o názory občanů. Podle nedávného průzkumu provedenéh­o Centrem výzkumu veřejného mínění je 83 procent lidí přesvědčen­o, že o místních otázkách mají rozhodovat občané.

Poslanci jsou volenými zástupci, kteří mají rozpoznat rizika a hájit naše svobody. Dostávají na to peníze z našich daní, kterými si mohou platit analytiky či poradce. A když se přece spletou nebo se své roli ochránců demokracie zpronevěří, tak tu máme jako pojistku Senát.

A právě senátoři nyní drží klíče od mříže, kterou poslanci postavili mezi občany a jejich právo ovlivňovat to, co se děje v okolí jejich domovů.

Senát bude zanedlouho tuto novelu projednáva­t a může klíči otočit zase zpět, když přijme změny vracející občanská práva do zákona, díky němuž byla až dosud využívána ku prospěchu lidí po dvacet pět let.

Poslední slovo pak budou mít zase poslanci. A pokud by snad senátoři nebo poslanci opravdu definitivn­ě vyloučili veřejnost z rozhodován­í, nebyl by to už omyl na základě falešné informace ministryně Šlechtové, ale otevřený útok na svobody občanů.

A na ten by se za krátkou dobu, co zbývá do voleb, nemuselo zapomenout.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia