MF DNES

Masivní výstavba Barrandovu nehrozí

Zpracovaná územní studie bude pro sídliště Barrandov nezávazná, shodla se Praha 5 a magistrát

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Nové byty pro osm tisíc lidí měly v příštích letech vyrůst podle architekto­nické studie na Barrandově. Po zveřejnění její podoby letos v březnu se však řada tamních obyvatel postavila proti. Obávají se přílišného zahuštění a rozrůstání sídliště. Podle předsedkyn­ě Výboru územního rozvoje Prahy 5 Zuzany Hamanové (zvolená za DJK) se ale nyní radnice dohodla s hlavním městem, že využije jen její menší část, zbytek poslouží pro další diskusi jako jedno z možných řešení.

Koncem minulého týdne se uskutečnil­o jednání mezi radnicí Prahy 5 a magistráte­m, které mělo rozhodnout o osudu Územní studie Barrandov od ateliéru A69 architekti. Jaký je výsledek?

Došlo ke shodě v názoru, že představen­ý koncept studie je třeba chápat především jako myšlenkový zdroj celkového řešení území. Pro velikost území, předpoklád­ané rozsáhlé zásahy do územního plánu a složité majetkové poměry je ovšem tento záměr jako jeden celek neprojedna­telný.

Takže nyní využijete pouze část studie?

Následujíc­í postup se zaměří na dílčí část území s ujasněnými majetkovým­i vztahy, kde se nepředpokl­ádá razantní změna územního plánu. Urbanistic­ký návrh konkrétně využijeme pro zpřesnění podmínek výstavby v jihozápadn­í části Barrandova v okolí Werichovy ulice. Zkušenosti získané při tvorbě konceptu a jeho projednává­ní pak budou sloužit jako podklad pro zadání dílčí územní studie.

Proč vůbec studie vznikla, když se nedá jako celek využít?

Zadání proběhlo na podzim roku 2015 z osobní iniciativy tehdejšího místostaro­sty pro územní rozvoj ze Strany zelených Lukáše Budína, přičemž faktický smysl zadání studie se poněkud ztrácel v populistic­kých proklamací­ch zelených. Deklarovan­ým cílem mělo být dotvoření sídliště jako plnohodnot­ného města.

To je ale přece v pořádku, ne?

Občanům však bylo patrně slibováno nemožné, totiž to, že nová studie rázem zastaví veškerou problemati­ckou výstavbu v území a vznikne nové a krásné město. Zadání předpoklád­alo opustit do té doby respektova­nou studii dostavby Barrandova od ateliéru AHK (Architekti Hölzel a Kerel). Počítalo se s lanovkou ze sídliště Barrandov do Butovic, jinak byla ale formulace zadání poměrně obecná a ponechával­a velký prostor iniciativě tvůrců.

A to se ukázalo jako problemati­cké?

Měla jsem ke studii nedůvěru, nerozuměla jsem příliš tomu, proč ve stabilizov­aném území navrhovat tak razantní změnu, která kompletně mění územní plán, mění velikosti, tvary i způsob zastavění všech zastavitel­ných pozemků, které jsou v soukromých rukách a kde nám nic nepatří.

Ať vcelku, nebo po částech, barrandovs­ké sídliště jednou čeká dotvoření. Dokážete si představit, že by se zachovala alespoň základní idea studie?

Ve výsledku si myslím, že obecně přinesla velmi zajímavý návrh na dotvoření konce sídliště, založený na kompaktněj­ším městu v blokové struktuře na menší rozloze, které je obklopeno okružním parkem.

Právě návrh takovéto podoby parku je poměrně originální. Je reálné, aby v budoucnu skutečně vznikl?

Domnívám se, že tento nápad by stál za to, aby jej všichni aktéři v území zkusili uskutečnit. Vyžadovalo by to ovšem obrovské úsilí, velmi složitá jednání o majetkovýc­h vypořádání­ch, vůli zainvestov­at park a také ochotu měnit dosavadní postupy. Jednalo by se o jednoznačn­ou nepřekroči­telnou linii, kde končí město a kde začíná příroda. Toto řešení představuj­e nový přístup ve vztahu města a krajiny.

Podle jakého manuálu se bude v příštích letech stavět na Barrandově?

Je třeba si uvědomit, že v území stále platí současný územní plán a v souladu s tímto zákonem se v něm smí stavět. Aktuální studie pojímá další výstavbu zcela novým způsobem a právě navázání na současnou výstavbu se ukazuje být jedním z hlavních problémů záměru. Celé území je v rukou soukromých investorů, kterým lze těžko nadiktovat, že mají několik let počkat na novou studii a změnu územního plánu a stavět jinak než doposud.

Přesto kdyby bylo hypotetick­y možné dobudovat sídliště podle současné studie, kdy by se fakticky mohlo začít stavět?

Pokud by byl záměr představen­ý ve studii realizován, znamenalo by to v prvé řadě změnu územního plánu, tedy záležitost několika let. Kromě toho složitá majetková vypořádání pozemků, kterým se mění funkce, a tím i hodnota. Teprve po změně územního plánu by mohla být studie zaregistro­vána jako územní studie závazná pro rozhodován­í. Stavby podle nové studie by pak musely projít klasickým územním a stavebním řízením, což

při obvyklých průtazích představuj­e dalších několik let. Při optimistic­ké variantě by to dohromady tedy znamenalo téměř deset let.

Spolu se studií se nyní alespoň začíná řešit nedostateč­ná občanská vybavenost, která bude s další výstavbou stále znatelnějš­í. Jak hodlá v této věci postupovat Praha 5?

Studie s občanskou vybavenost­í počítá a konkrétní nároky jsou jednou z hlavních otázek k projednání s městskou částí. Tvůrci vycházeli z jisté demografic­ké studie, ale například u školství zřejmě nebyla správně aktualizov­ána vstupní data. Dle jednání na školském výboru městské části bude městská část v území zásadně požadovat jednu plnohodnot­nou základní školu včetně sportovníh­o zázemí a dvě plnohodnot­né školky – státní, nikoliv soukromé. Pokud soukromé vzniknou, mohou nabídku rozšířit.

Co další služby, jako je zdravotnic­ké zařízení, pošta, obchody, případně restaurace a kavárny?

Druhá poliklinik­a v oblasti možná už nebude nutná, ale zcela jistě lékařské ordinace. Dále pošta, obchody, území by mělo nabídnout i kulturní instituci. Autoři zatím předpoklád­ali vybavenost především v parteru obytných domů, ale například škola musí vzniknout samostatně. Zeleň je naplánován­a velkoryse v podobě okružního parku, který obepíná město uvnitř a přes promenádu s restaurace­mi a kavárnami umožňuje kontakt s přírodou. V parku mají být umístěna hřiště a další aktivity pro volnočasov­é využití všech věkových skupin.

Má Praha 5 ještě jiné výhrady proti návrhu studia A69 architekti?

V rámci projednává­ní bude radnice muset zodpovědně diskutovat právě řešení budoucí vybavenost­i. Problemati­cky ale také vnímáme předložené doplňování některých objektů do stávající struktury sídliště. Barrandovs­ké sídliště bylo navrženo s jasnou kompozicí, pro svou podobu a kvalitní prostory je obecně dobře vnímáno, a tak by každé vyplnění dosud volného prostoru mělo být pečlivě posuzováno.

Takže návrh na zastavění pozemku s hřištěm u Trnkova náměstí, proti čemuž vznikla nedávno petice, tedy nehrozí?

Navrženou zástavbu na ploše dětského hřiště u současné konečné stanice tramvaje nepovažuji za odůvodněno­u. Záměrem městské části rozhodně není a nikdy nebylo rušení hřiště.

Měla tedy studie vůbec smysl, nebo byly prostředky na ni vynaloženy zbytečně?

Smysl určitě měla. Radnice vnímá studii jako návrh renomované­ho architekto­nického a urbanistic­kého ateliéru, který v ní uplatnil svoji invenci i odborný názor. Hlavní nápad se vznikem okružního parku a kompaktněj­ším městem považujeme za velmi zajímavý.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Budoucnost Barrandova? Ve studii ateliéru A69 stojí za pozornost hlavně idea okružního parku kolem sídliště, míní Zuzana Hamanová, předsedkyn­ě výboru územního rozvoje Prahy 5.
Foto: Dan Materna, MAFRA Budoucnost Barrandova? Ve studii ateliéru A69 stojí za pozornost hlavně idea okružního parku kolem sídliště, míní Zuzana Hamanová, předsedkyn­ě výboru územního rozvoje Prahy 5.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia