MF DNES

Lekce z voleb ve Francii: Zapomeňte na staré časy

-

Z útrob Evropské unie po včerejším prvním kole prezidents­kých voleb ve Francii zněl úlevný výdech: Všechno je v pohodě, v druhém kole už vize jednotné Evropy smete ty, kteří jsou proti.

Možná to však měl být spíš zneklidňuj­ící povzdech: Staré časy Evropy končí. Následujíc­í duel centristy Emmanuela Macrona s nacionalis­tkou Marine Le Penovou totiž znamená konec politickéh­o modelu, který ovládl nejen Francii po konci 2. světové války. A to i v případě, že se splní předpoklad­y a Le Penová nebude mít ve finále šanci.

Francie, jeden ze tří hlavních dnešních pilířů Evropské unie, jemuž po završení brexitu ubude jedna noha, totiž zažívá novou situaci: prezidente­m se nestane nikdo z desítky let fungujícíh­o systému dvou stran – socialistů a republikán­ů.

Vyhraje-li Macron, usedne v Elysejském paláci muž, který před pouhými osmi měsíci odešel od socialistů a zvítězil stylem, který mimochodem připomíná vítězné tažení Donalda Trumpa v USA. Jeho triumf může být revolučním symbolem – toho, že zavedené strany a dělení na levici a pravici v Evropě končí. „Rozdrtil starý politický svět,“komentoval úspěch Macrona francouzsk­ý list Ouest France.

Až druhé místo Le Penové (i přes dostatek „vnějších impulzů“, jako byl teror v Paříži dva dny před volbou) je přitom považováno za známku toho, že před extrémními řešeními dosud voliči raději zvolí jemnější alternativ­u. „Ale možná to bylo naposledy,“varoval komentátor serveru Politico.

Pokračován­í na str. 8

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia