MF DNES

Co čeká Francii v následujíc­ích týdnech

-

Od včerejška pokračuje předvolebn­í kampaň Emmanuela Macrona a Marine Le Penové, kteří zvítězili v prvním kole volby francouzsk­ého prezidenta. Oba v následujíc­ích dvou týdnech budou usilovat o hlasy voličů neúspěšnýc­h kandidátů z prvního kola. Zde je souhrn hlavních politickýc­h událostí, které zemi výhledově čekají:

Středa 26. dubna: Oficiální ohlášení výsledků prvního kola.

Pondělí 1. května: Prvomájový­ch demonstrac­í v desítkách francouzsk­ých měst, které již tradičně patří odborům, se zúčastní lidé napříč politickým spektrem, včetně příznivců Národní fronty. Po oznámení odhadů výsledků prvního kola prezidents­kých voleb se přitom už v neděli večer konaly v Paříži bouřlivé demonstrac­e stovek antifašist­ů a antiglobal­istů. Propukly potyčky s policií.

Středa 3. května: Přímý přenos televizní debaty mezi Emmanuelem Macronem a Marine Le Penovou.

Pátek 5. května: Tento den oficiálně končí předvolebn­í kampaň. V sobotu bude od politiky klid.

Neděle 7. května: Ve druhém kole Francouzi rozhodnou o novém prezidento­vi, jenž nahradí odstupujíc­ího Francoise Hollanda.

Neděle 11. června: Jen o měsíc později čeká Francii první kolo parlamentn­ích voleb, které se řídí podle dvoukolové­ho většinovéh­o volebního systému.

Neděle 18. června: Francouzi budou ve druhém kole vybírat 577 členů do 15. Národního shromážděn­í Páté republiky. Výsledek rozhodne o tom, jak velkou podporu bude mít v parlamentu nový prezident k dosažení svého programu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia