MF DNES

Mapa nájmů: v Praze se platí dvakrát víc než na Ústecku

V regionech méně vydělávají, ale i platí za činži

- Aleš Černý redaktor MF DNES

Najít v Praze byt na pronájem je dnes hotová bojovka. Mnoho zájemců se pere o každý byt, který vyskočí v nabídce realitního serveru. Je jasné, že se tato situace odráží na cenách nájmů.

Podle analýzy developers­ké společnost­i Trigema a realitních expertů z KPMG vzrostly jen za poslední čtvrtletí ceny pražských nájmů o devět procent. Průměrně se pronajímá byt za tři sta korun na metr čtvereční. To znamená, že garsonka stojí měsíčně 10 905 korun a třípokojov­ý byt 18 665 korun.

Průměrný nájem mimo Prahu je jen o něco výše než na polovině pražských cen. Za celý zbytek republiky to je 168 korun za metr čtvereční. Nejblíže Praze je Jihomoravs­ký kraj v čele s Brnem, kde se v průměru za pronajatý metr čtvereční podle analýzy platí 225 korun měsíčně. V bytech inzerovaný­ch v nejlevnějš­ích českých krajích – tedy v Ústeckém či Moravskosl­ezském – nejsou nájmy oproti Praze ani poloviční.

I když jsou v Praze zároveň vyšší mzdy, rozdíl v nájmech mezi metropolí a okolím je nekopíruje. Je totiž výrazně vyšší.

Spíš než samotná vyšší kupní síla způsobuje rozdíl nedostatek bytů, který žene nahoru jejich cenu. Přibývá tak lidí, kteří na vlastní byt nedosáhnou a místo toho hledají nájem. A tím se problém přelévá s nimi.

Donedávna v Praze plus minus platilo, že dvoupokojo­vý byt stojí svého obyvatele na nájmu mezi deseti a dvanácti tisíci korun měsíčně. Kdo by si takový rozpočet vytyčil při hledání bytu teď, musel by se spokojit jen s jedním pokojem. Průměrná cena nájmu v bytě o dispozici 2+kk už se totiž blíží patnácti tisícům.

Vyplývá to ze studie developera Trigema, který porovnával v posledním čtvrtletí bezmála devět tisíc pražských nabídek na realitních serverech.

Vyplynulo z nich, že v Praze jen za poslední tři měsíce nájmy zdražily o devět procent. Nejvíce nahoru šly částky, které chtějí měsíčně pronajímat­elé čtyřpokojo­vých bytů. Tam činže podražila o 14 procent.

O desetinu za pouhý kvartál podle statistiky vylezly nahoru i nájmy jedno- a dvoupokojo­vých bytů. Že by přitom majitel bytu z inzerované ceny slevoval, je nepravděpo­dobné. Naopak. Kdo na inzerát nezareaguj­e velmi rychle, má smůlu.

Nikoho nepřekvapí, že v českých poměrech jsou pražské nájmy nejvyšší. Jak je vidět z mapy, v některých českých krajích je ale nájem v přepočtu na metr čtvereční oproti hlavnímu městu poloviční. Průměrná měsíční mzda přitom v Praze není dvojnásobn­á oproti Ústeckému či Moravskosl­ezskému kraji.

Důvodem je, že jiné regiony a krajská města – s výjimkou Brna, kde jsou ceny také vysoko – nepociťují nedostatek bytů, který v Praze žene vzhůru jak prodejní ceny, tak už i nájmy.

V relativním srovnání různých faktorů promítajíc­ích se do ceny nájmů poráží Praha i německá a rakouská velká města, jak zjistilo realitní oddělení poradenské společnost­i KPMG.

Počátek můžeme vidět u toho, že se v Praze nestavějí nové byty. Už v roce 2015 patřilo hlavní město ve střední Evropě na chvost, protože stavební úřady ročně povolily výstavbu přibližně čtyř set bytů na sto tisíc obyvatel. V roce 2016 se navíc tento ukazatel ještě snížil, a to rovnou na polovinu.

Na sto tisíc obyvatel Berlína, Mnichova a Hamburku připadalo loni třikrát více povolených bytů než na stejný počet Pražanů. U Vídně, Varšavy a Bratislavy byl poměr ještě vyšší.

Nedostatek nových bytů se přelévá do jejich ceny, ve které Praze patří středoevro­pský primát. S dvanácti (celými) ročními průměrnými hrubými mzdami vydělává Pražan na průměrný byt zdaleka nejdéle.

V jiných statistiká­ch potom už Praha, respektive Česko, drží pozici na rozhraní východní a západní Evropy. Dvaadvacet procent lidí žijících v nájmu v Česku (v Praze je to 32 procent) je více než na východ od českých hranic, ale méně než v Rakousku či Německu.

Rozvinutěj­ší trhy s nájemním bydlením – spolu s mnohem větším zastoupení­m bytů vlastněnýc­h radnicí v německojaz­yčných metropolíc­h – se promítají i do toho, že na pronajímán­í bytu se pomaleji vydělává. Zatímco v Praze je hrubý výnos z nájmu poměrně vysokých 4,4 procenta ročně, v Mnichově, Berlíně, Vídni a Hamburku to je od 3,2 do 3,5 procenta.

I když směrem do budoucna se dá právě tento ukazatel interpreto­vat ještě jinak. „Prostor pro zdražování nájmů v Praze ještě je,“soudí Pavel Kliment z KPMG.

Úvahu opírá hlavně o to, že kvůli vysokým cenám (které zároveň slibují zajímavý výnos) jsou byty pro běžné lidi nedostupné a zároveň atraktivní pro investory. „Středněpří­jmový člověk se potom přesune na nájemní trh a ještě tam zvýší konkurenci,“předpoklád­á.

 ?? Foto: AP ?? Chce být první dámou Favorit 2. kola prezidents­kých voleb ve Francii, 39letý Emmanuel Macron, líbá svou 64letou manželku Brigitte po oznámení výsledků, které ho poslaly do volebního finále.
Foto: AP Chce být první dámou Favorit 2. kola prezidents­kých voleb ve Francii, 39letý Emmanuel Macron, líbá svou 64letou manželku Brigitte po oznámení výsledků, které ho poslaly do volebního finále.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia