MF DNES

Invaze štěnic

Česká města zamořuje parazitick­ý hmyz. Šíří se i v domech bohatších čtvrtí

- Monika Gordíková redaktorka MF DNES

Ivana Karásková, Monika Gordíková redaktorky MF DNES

Firmy hubící hmyz teď v Mostě pracují nadoraz. Štěnice tam už zdaleka netrápí jen nájemníky pochybných ubytoven. „Odhadujeme, že zamořeno by mohlo být až šedesát procent domů z celého města,“vyslovuje ohromující číslo Petr Prokeš, mluvčí Stavebního bytového družstva Krušnohor, které v Mostě spravuje tisíce bytů.

A další jeho odhad potvrzují. „Máme několik malometráž­ních bytů v centru, které slouží třeba pro krátkodobé ubytování herců a režisérů. Někoho tam ubytujeme, a on mi pak volá, že ho pokousaly štěnice. Je to čím dál horší,“líčí jednatel mosteckého divadla Václav Hofmann.

Parazit, který ve tmě saje krev, se stává postrachem dalších míst Česka. Agresivní atak štěnic zaznamenal­i v Libereckém kraji, zamořují i Plzeňsko či Brno. S parazity bojovali dva měsíce nájemníci domu s pečovatels­kou službou v Kolovči na Domažlicku. Před půl rokem musela zase radnice ve Varnsdorfu vystěhovat na šest set lidí ze tří paneláků v tamním ghettu v Kovářské ulici a domy deratizova­t.

Lidé si tyto parazity často spojují se špatnou hygienou v ubytovnách, ale klidně se s nimi může potýkat i luxusní hotel. Štěnice se často drží na dřevěných roštech postelí, v sedacích soupravách či štěrbinách zdí.

Lidé si je zavlečou do bytu v zavazadlec­h, oblečení nebo v nábytku pořízeném nejen z bazaru.

Dříve pracovníci krajských hygienický­ch stanic údaje o výskytu štěnic zaznamenáv­ali, do soukromých domů však nemají přístup, takže neexistuje centrální přehled ani žádná mapa, jako je tomu u klíšťat.

Vedoucí Národní referenční laboratoře pro dezinsekci a deratizaci František Rettich přisuzuje zhoršenou situaci i Evropské unii. „Ještě před pár lety byly na trhu účinné prostředky na hubení štěnic, ale jejich použití Brusel zakázal s ohledem na jejich toxicitu a kvůli ochraně životního prostředí,“říká Rettich. Sám je nicméně přesvědčen, že v rukou profesioná­la by bylo použití zakázaných prostředků bezpečné a účinné.

Dalším důvodem dramatické­ho nárůstu parazitů je jejich značná odolnost a málo zodpovědný přístup ze strany některých majitelů ubytoven.

„Často také zjišťujeme, že se lidé snaží zbavit těchto nezdolných živočichů svépomocí, pomocí prostředků z drogerie, či dokonce dýmovnicem­i. Jakýkoliv jiný než profesioná­lní zásah je ale k ničemu,“ubezpečuje Zdeňka Galková ze Státního zdravotníh­o ústavu.

Kateřina Suchá vlastní v severočesk­ém Mostě devět bytů v cihlových domech rozesetých po celém území města. Pronajímá je. I když má štěstí na slušné nájemníky, musí řešit problémy. V každém z domů se totiž postupně objevily štěnice. „Kdyby se vyskytly v jednom ve dvou, ale ve všech? Navíc každý leží v jiné části města. Neuvěřitel­né,“říká Suchá před jedním z domů.

Se štěnicemi má poměrně čerstvou zkušenost i její syn. V jeho případě jde o ještě více nezávidění­hodnou situaci. Po vysoké škole si s přítelkyní koupil v Mostě byt. Těsně před nastěhován­ím zjistil, že by měl nechtěné spolubydlí­cí právě v podobě štěnic.

„Platí hypotéku a nebydlí tam. A to si vybral dům v krásné lokalitě. Bůh ví, jestli tam vůbec někdy bude žít,“pokračuje Kateřina Suchá. „Neustále se řeší, jak zastavit odliv mladých lidí z kraje. Jak by regionu, a Mostecku obzvlášť, pomohlo, kdyby se vraceli. S těmito potížemi se toho ale dočkáme jen těžko,“doplňuje.

Najít podobné příběhy, které ilustrují situaci ve městě ležícím pod hradem Hněvín v sousedství hnědouheln­ých lomů, není problém. I když se člověk zatím ještě stále vyhýbá lokalitám, které tu označují za hodně problémové. Třeba sídlišti Chanov.

Lidé v okolí už je mají

Se vzrůstajíc­ím počtem štěnic se potýká celá Evropa. Výjimkou není ani řada regionů České republiky. Most ale působí jako extrém. Odhadem jsou zde štěnicemi zamořeny dvě třetiny města. „Pozorujeme, že množství lidí, kteří si na jejich výskyt stěžují, neustále narůstá,“vyslovuje neskutečné číslo Petr Prokeš, mluvčí Stavebního bytového družstva Krušnohor, které v Mostě spravuje tisíce bytů.

Sám je prý v „děsivém očekávání“, kdy k němu hmyz doputuje. „V okolních panelácích už je mají. Myslím, že tak do roka, maximálně do dvou let dorazí i k nám,“podotýká Prokeš s úšklebkem ve tváři značícím odpor.

Družstvo vydává svůj měsíčník. V posledních několika číslech věnovalo štěnicím mnoho stran, na kterých s citacemi odborníků popisovalo, co jsou zač a jak s nimi bojovat.

„Vnímáme problém bytů a domů zamořených štěnicemi jako významný problém, degradujíc­í komfort bydlení i cenu nemovitost­i,“říká mluvčí mosteckého magistrátu Petr Baraňák.

Každý rok zaplatí za zásahy „hubících“firem v městských bytech stovky tisíc. „Pokud jde o soukromé byty a domy, můžeme pouze apelovat na majitele a nájemce, aby tento problém řešili,“dodává Baraňák.

Kdo se v Mostě dostane do míst, kde stojí budovy bývalých kasáren, nepřehlédn­e plakát připevněný na jednu z nich. „Koušou vás štěnice?“stojí na něm společně s kontaktem na firmu zabývající se hubením hmyzu. „Most je pro nás skutečně lukrativní místo,“říká bez skrupulí majitel firmy Jiří Maria Sieber. Podle něj stojí za výrazným výskytem štěnic sociálně slabí. Právě složení obyvatelst­va se jako důvod vyloženě nabízí. „Lidi jsou prostě prasata. Někteří neumějí ani vysávat,“hořekuje Josef Fiala, jenž žije v lokalitě známé jako Stovky. Situace už však došla tak daleko, že za šířením štěnic už nemusí nutně stát jen „nečistotní“jedinci. „Při dnešním rozšíření si je domů nosí i čistotní lidé,“dodává ředitel SBD Krušnohor František Ryba.

 ??  ?? Jiří Maria Sieber si z hubení štěnic udělal živnost.
Jiří Maria Sieber si z hubení štěnic udělal živnost.
 ??  ??
 ??  ?? Odolný parazit Štěnice se likvidují speciálním postřikem. Často je třeba jej použít několikrát za sebou. 2x foto: Iveta Lhotská, MAFRA
Odolný parazit Štěnice se likvidují speciálním postřikem. Často je třeba jej použít několikrát za sebou. 2x foto: Iveta Lhotská, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia