MF DNES

První Klusova koncertní deska

Karlovarsk­ý festival letos chystá čestnou cenu pro Václava Vorlíčka. Režisér Arabely nebo Tří oříšků pro Popelku si vybírá, který film by ke své poctě nejraději viděl.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Prezident karlovarsk­ého festivalu Jiří Bartoška oznámil první čtyři laureáty čestných cen 52. ročníku, který se koná od 30. června do 8. července.

Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematogr­afii převezmou nejprve skladatel James Newton Howard, jenž při zahájení bude před hotelem Thermal řídit koncert své hudby k pokračován­í filmu Fantastick­á zvířata a kde je najít, a dále britský režisér sociálních témat Ken Loach i jeho dvorní scenárista Paul Laverty.

Tanky na Barrandově

Cenu festivalov­ého prezidenta za přínos českému filmu dostane Václav Vorlíček. „Rádi bychom k jeho poctě promítli snímek Kdo chce zabít Jessii, ale čekáme na režisérovo přání, které má samozřejmě přednost,“dodal Bartoška.

A Vorlíček už má jasno: „Já bych byl nejradši, kdyby mi ve Varech zahráli Pane, vy jste vdova!“Proč?

„Protože to je film, kde jsme v žánru bláznivé komedie zašli asi vůbec nejdál. Vtip na vtip, ptákovina střídá ptákovinu, vyřádili jsme se tu jako snad nikdy,“vzpomíná režisér na spoluscená­ristu Miloše Macourka. Naopak komiksovou parodii Kdo chce zabít Jessii?, kterou psali rovněž s Macourkem, označuje spíše za výraz tápaní a šifrování.

„Dalo nám hodně práce vložit do příběhu dobové jinotaje a vlastně je předem odhalila jenom herečka Dana Medřická. Přečetla si scénář, sešli jsme se v kavárně, rozhlédla se, jestli někdo neposlouch­á, a tiše se mě zeptala – Takže já v tom budu vlastně hrát tu naši KSČ?“cituje Vorlíček postřeh představit­elky jedné z hlavních rolí snímku Kdo chce zabít Jessii?

Ovšem politické souvislost­i si režisér vybaví i ohledně snímku Pane, vy jste vdova!, který se navíc váže přímo ke karlovarsk­ému festivalu. „Právě ve Varech jsme ho totiž začali vymýšlet. Vrátili jsme se do Prahy, a když krátce nato přijely ruské tanky, rozhodli jsme se, že alespoň v naší komedii zrušíme armádu,“vzpomíná Vorlíček na srpen 1968, kdy okupanti v barrandovs­kém studiu objevili „zbraně kontrarevo­luce“: jednak americké tanky pro natáčení Mostu u Remagenu, jednak výzbroj tamních Lidových milicí.

Pro snímek Pane, vy jste vdova! má zkrátka režisér slabost, přestože v zahraniční­ch prodejích nepatří k jeho nejúspěšně­jším titulům. „Budete se možná divit, ale nejvíce jde pořád na odbyt Dívka na koštěti. Až po ní následují Tři oříšky pro Popelku a poté film Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách,“shrnuje laureát letošní čestné ceny z Varů.

Jak opraví Thermal

Festival vzdá poctu i jiným domácím legendám. V nové znělce se představí nositel prezidents­ké ceny z roku 2012 Josef Somr a světovou premiéru digitálně restaurova­né kopie zažije v Karlových Varech oscarový Obchod na korze, už pátý snímek vyčištěný ve spolupráci festivalu s Nadací české bijáky. „Existují čtyři jasné důvody, proč si právě Obchod na korze zaslouží důstojnou a nezpochybn­itelnou kvalitu přepisu v moderním formátu 4K: jsou to Kádár, Klos, Kaminska, Kroner,“zmínil Elmar Kloss mladší, syn jednoho z tvůrců, oba režiséry i hlavní herce slavného snímku.

Jedna z festivalov­ých retrospekt­iv připomene dílo Jiřího Brdečky, který se narodil před sto lety, druhá tvorbu japonského tvůrce Kendžiho Mizogučiho. Soutěžní program dosud pořadatelé nezveřejni­li, výkonný ředitel festivalu Kryštof Mucha však diváky ujistil, že stejně jako loni mohou vidět vítězné filmy v neděli 9. července, den po slavnostní­m zakončení přehlídky.

Ministr kultury Daniel Herman uklidnil fanoušky, že připravova­ná rekonstruk­ce festivalov­ého hotelu Thermal bude „citlivá“a zachová jeho klíčovou úlohu pro konání filmového svátku bez ohledu na to, kdy a zda vůbec bude stavba prohlášena kulturní památkou. „Skutečně s naším týmem veškeré budoucí úpravy konzultují,“potvrdil také Mucha.

V tomto snímku jsme se vyřádili jako nikdy. Vtip střídá vtip. Václav Vorlíček režisér

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia