MF DNES

Vejce letící na hlavu politika: násilný atak, či zpětná vazba?

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Skončil jeden z pravděpodo­bně nejbizarně­jších soudních procesů v polistopad­ové éře, případ údajného vrhače vajec na prezidenta. Tedy pokud se státní zástupkyně neodvolá a celé to dvouapůlle­té divadlo ještě o dalších pár měsíců neprodlouž­í. Neopustil-li ji rozum, pak to neudělá, protože státní mašinerie se v tomto případu zesměšnila už vrchovatě.

Promítněme si zpětně dobu, v níž k oné vajíčkiádě na pražském Albertově došlo. Bylo to nedlouho po proslulém „gynekologi­ckém“rozhovoru Miloše Zemana v rádiu: popularita hlavy státu se strmě propadla, množily se protesty proti prezidento­vi mazavkovi a rusofilovi, ale Zeman v předvečer výročí 17. listopadu ještě víc přitopil pod kotlem, když zlehčil roli studentů při převratu. A jistá, místně i názorově značně ohraničená skupina lidí mu prostě přišla na Albertov sdělit, co si o něm myslí. Je pravda, že to neudělala kdovíjak kultivovan­ým způsobem.

To je ale jen jedna rovina příběhu. Ta druhá, která desítkami výslechů a jiných úředních buzerací připravila kladenskéh­o důchodce Jindřicha Frühaufa o dva a půl roku života, začala vzápětí. Z celého davu, z něhož létaly desítky, ba stovky vajec, si policie vybrala jednoho penzistu, doprovázej­ícího tam skupinu svých přátel z Německa. Muž měl sice na jedné ruce ortézu a v druhé vuvuzelu, ale rameno zákona ho označilo za agresora. Případ pak opakovaně měnil instance, chvíli ho řešil městský úřad, chvíli kriminálka, nejdřív to nebylo ani na přestupek, pak to zase mohly být i dva roky natvrdo (tedy nikoliv vejce natvrdo, nýbrž dva roky basy).

Výsledkem je, že ani kvanta výslechů a kilometry zhlédnutýc­h záznamů neprokázal­y, že by aspoň ten jediný penzista, snímající hříchy ze všech ostatních, ten den držel v ruce jediné vejce. A i když se tak práce policie i jiných silových složek měřit nedá, skoro by se člověku chtělo spočítat, kolik se během řešení celé této „kauzy“popsalo papíru, kolik se prosvítilo, protopilo, jaké platy se vyplatily všem zaintereso­vaným.

Přitom když soud stopnul případ proto, že se základní skutek vůbec neprokázal, neposunuli jsme se nikam v hledání odpovědi na základní otázku: Je letící vejce přijatelno­u reakcí veřejnosti na slova a činy politika? Bude to příště muset prozkoumat někdo jiný. Tedy pokud zrovna nemá dva a půl roku nic lepšího na práci.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia