MF DNES

Když ministerst­vo vynalézá kolo

-

V rozhovoru „Povolme optiku ve vzduchu“(MF DNES 15. 4.) představuj­e náměstek ministra průmyslu a obchodu Ondroušek plán povolit v zájmu budování rychlejšíh­o internetu v Česku tažení optických kabelů také vzduchem. Skutečnost, že je o takovém záměru třeba v roce 2017 hovořit jako o novince, je tragickou vizitkou MPO v této věci. S přihlédnut­ím ke známým zkušenoste­m zde jde totiž o vynalézání kola, objevování objeveného. Dobře to mohu ilustrovat následujíc­í historií brněnské vysokorych­lostní akademické sítě. Když se na začátku 90. let rozhodla Masarykova univerzita vybudovat vysokorych­lostní optický internet mezi fakultami, jednali v letech 1992–1993 zástupci univerzitn­ího Ústavu výpočetní techniky (na kterém jsem tehdy působil jako náměstek ředitele pro vědeckou činnost) s brněnským vedením SPT Telecom o tom, že by univerzita uvítala možnost využívat optická vlákna pro internet. Odpovědí telekomuni­kačních „expertů“byl tehdy výsměch – soudili totiž, že optika nikdy nenahradí měděné kabely a že oni svému byznysu rozumějí lépe než nějací akademici.

Masarykova univerzita se tedy společně s Vysokým učením technickým pustila do budování privátní akademické sítě, jejíž počátek byl roku 1994 realizován použitím samonosnéh­o optického kabelu ukotveného na střešnícíc­h umístěných na jednotlivý­ch objektech, po jejichž střechách a vzduchem byl mezi nimi tažen. V době realizace sítě se SPT Telecom s cca dvouletým zpožděním probudil a začal tahat po Brně i optická vlákna, kde mu zbývala velká kapacita nevyužitá. Tu už byl ochoten nabídnout univerzitá­m k pronájmu – nabízel však rychlost jen 2 Mbit/s, tedy méně než pětinovou oproti tomu, co si vysoké školy již vybudovaly samy – a navíc cena za pronájem na jeden rok odpovídala ceně, za kterou univerzity svou síť postavily celou, včetně pronájmů střech domů po cestě a veškerého potřebného zařízení.

Dnešní akademická Metropolit­ní síť brněnských univerzit se z velké části ponořila do podzemních kolektorů, kam se postupně přemisťova­la v závislosti na opravách městských komunikací a dalších výkopových pracích, jež nesouvisel­y přímo s univerzitn­ím internetem, ale bylo je možné k přesunu vzduchem tažených spojů do podzemí využít. Často se objevují nářky na uzavřenost vysokých škol směrem k praxi. Tato historka ale ukazuje na trestuhodn­ý nezájem využívat jejich praktické zkušenosti a znalosti. — Jiří Zlatuška

poslanec, předseda školského výboru

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia