MF DNES

Mladí zubaři nemají zájem o dětské pacienty

-

České děti trápí stále častěji zubní kazy a navíc v dřívějším věku než v minulosti jejich vrstevníky. V tuzemsku má podle stomatolog­ické komory kaz polovina pětiletých a ve 12 letech je to už téměř 70 procent dětí. Jedná se o číslo vyšší, než je jinde v Evropě obvyklé. Na vině není pouze množství sladkostí, které zkonzumují, svůj podíl mají i špatné hygienické návyky nebo genetické dispozice.

Na stavu dětských chrupů se však projevuje také skutečnost, že rodiče často zanedbávaj­í pravidelné kontroly svých dětí u zubaře. V minulosti sice existovala systematic­ká péče, kdy všechny děti musely absolvovat povinné prohlídky organizova­né školami, to však už od roku 1992 neplatí. Mimo jiné proto, že rodiče nyní mají právo vybrat si sami pro své ratolesti lékaře, zároveň musí dát pokaždé souhlas s případným zákrokem.

Málo dětských zubařů

Na neuspokoji­vé situaci má značný podíl také zoufalý nedostatek zubních ordinací věnujících se dětem. Po diskusi s odborníky proto nyní začíná magistrát připravova­t projekt na vybudování Centra dětské stomatolog­ické péče, které má v hlavním městě nabídku rozšířit.

„Chceme v první fázi zprovoznit dvě zubní ordinace se společným zázemím. Projednává­me možné umístění centra, nejlépe však poslouží prostory v místě už fungujícíh­o zdravotnic­kého zařízení,“říká pražský radní pro zdravotnic­tví Radek Lacko (ANO) s tím, že magistrát je zatím nejdále v jednání s vedením Thomayerov­y nemocnice v Praze 4.

To potvrzuje i samotné zdravotnic­ké zařízení. „Zatím jsme na počátku a obě strany teprve připravují V metropoli chybějí zubní lékaři, kteří by se věnovali nejmenším. Podle odborníka na dětskou stomatolog­ii Jiřího Pekárka totiž tuto péči nedostateč­ně hradí pojišťovny, zároveň je však problémem nezájem začínající­ch dentistů.

Je v Praze obecně nedostatek lékařů, kteří se věnují dětem?

Těch, kteří se jim věnují komplexně, je skutečně málo. Důvod je ten, že většina zubních lékařů je privátních a musí samozřejmě hledět na to, aby příjmy od pojišťoven a pacientů byly vyšší než náklady. Bohužel dětskou zubní péči hradí pojišťovny naprosto nedostateč­ně.

Existuje ještě jiný důvod?

Je také nízký zájem mezi mladými zubními lékaři. Mají totiž představu, že dětská zubní péče je na okraji a oni neporostou v oboru.

Bylo by řešením, kdyby město samo iniciovalo vznik stomatolog­ického centra pro dětské pacienty?

Vzhledem k důvodům, které jsem uvedl, se domnívám, že to příliš nepomůže. Samozřejmě je to ale dobrá myšlenka a každá ordinace navíc je vynikající. Pokud by to město dotovalo, aby lékaři dostali slušné platy, pak to může přispět ke zlepšení.

V čem je zubní hygiena obzvlášť důležitá u dětí?

Samozřejmě je důležitá u všech, ale zvláště u menších dětí, které nejsou schopny si samy vyčistit chrup, je nutná spolupráce rodičů. Při zanedbání hygieny se dětské dočasné zuby velmi rychle kazí, zasahují nerv a dochází i k hnisavým komplikací­m. Navíc návyky, které si vytvoříte v dětství, přetrvávaj­í i v dospělosti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia