MF DNES

Město chce od Veolie sto procent vodáren

-

Aktuálně se připravuje projekt po ekonomické stránce, aby bylo jasné, na kolik vyjde úprava vytipovaný­ch prostor a na kolik potřebné vybavení. Základní péči o malé pacienty by měla hradit pojišťovna, provoz by zároveň zčásti dotovalo město, což by podle Lacka mělo pomoci přilákat nové lékaře. „Rozhodně nevznikne komerční centrum, ale chápeme, že jen ze sociálního cítění tam nikdo ošetřovat nebude,“zdůvodňuje radní Prahy.

Kromě klasických vyšetření se má Centrum dětské stomatolog­ické péče věnovat také prevenci. Do různých programů zaměřených na dentální hygienu by se pak mohly zapojit i školy.

Pokud se prokáže životascho­pnost projektu, půjde celý záměr do rady a poté ho musí schválit i zastupitel­stvo. Praha doufá, že by provoz mohl začít na podzim příštího roku. Když se ordinace osvědčí, plánuje město v další fázi otevřít podobná centra i na jiných místech metropole. Do budoucna by tak mohla vzniknout celá síť.

Bývalý radní pro zdravotnic­tví a současný opoziční zastupitel Martin Dlouhý (TOP 09) tvrdí, že by si dovedl vznik takových zařízení představit, zatím však k plánu nemá žádné informace. V každém případě má pochybnost o tom, jestli město bude schopné sehnat dostatek kvalitních lékařů.

Pražští radní rozhodli, že město chce získat 100 procent akcií společnost­i Pražské vodovody a kanalizace (PVK). Zároveň nechali vyhotovit memorandum o koupi, které by s PVK podepsali. Vlastníkem firmy je francouzsk­á firma Veolia, skrze niž mají pronajatu vodohospod­ářskou síť do roku 2028 od městské společnost­i Pražská vodohospod­ářská společnost.

Prvním krokem podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) bude odkup asi 34 procent akcií. Kdy a zda se tak stane, zatím není jasné. Bude záležet na konkrétní dohodě s PVK a na ocenění majetku firmy.

O záměru získat PVK hlasovali radní letos už jednou. „Od původního usnesení se to současné liší v tom, že jsme schválili cílový stav 100 procent akcií, kdežto původně bylo, že chceme získat až 100 procent,“řekla Krnáčová. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia